Jó hír, hogy a kovászolt kovász nem csak nálam dolgozik jól.
Elképesztően szép küllemű és fantasztikus bélzetű kenyereket sütnek olvasóim,
követőim azóta, hogy a kovászolt kovász részleteit közzétettem.
Pedig még igencsak nyers maga a megoldás, a közeljövőben
szeretném még többször tesztelni. Különös tekintettel arra, hogyan állíthatunk
elő különböző mennyiségű kovászolt kovászt, hiszen eddig csak az alap 1 adag
előkészítésén vagyok túl, ezzel a mennyiséggel gazdálkodtam az első sütések
során:
Kovászos
fehérkenyér kovászolt természetes kovásszal - fázisfotókkal
Hihetetlenül örülök annak, hogy ilyen sokan és egyre többen
nevelnek kovászt, sütnek kovászos kenyeret, de kérlek Benneteket, hogy ne
legyetek türelmetlenek, mert nem szívesen adok olyasmiről tanácsot, amit még
nem tökéletesítettem. Igyekszem az újabb tesztekkel és mindig próbálom mielőbb
megosztani veletek. J
1 adag kovászolt kovászból első körben 1 db 1,3 kg-os fehér
kenyeret és 2 db 35-35 dkg-os gyökérkenyeret sütöttem. Most mégis 6 db 33
dkg-os gyökérkenyérre írom a receptet, mert 1 adag kovászolt kovászból ennyit
lehet sütni.
Hozzávalók 6 db 33 dkg-os gyökérkenyérhez:
75 dkg kenyérliszt
3,5-4 dl víz (most 4 dl vizet használtam, de legközelebb
csak 3,5 dl-t fogok hozzáadni)
2 dkg só
A kovászolt kovászt elvegyítettem a vízzel és alaposan
elkevertem, hogy teljes mértékben feloldódjon. A lisztet elkevertem a sóval és
hozzáadtam a kovászkeveréket. Addig dagasztottam csak, hogy összeálljon a
tészta, lefedtem és 10 percig pihentettem. Olajjal megcsorgattam és
megdagasztottam. Nagyon kellemes, rugalmas volt a tészta, nekem egy kicsit
hígnak tűnt, ezért írtam fentebb, hogy legközelebb egy hajszállal kevesebb
vizet használok.
20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig
kelesztettem. Ekkor egyszer meghajtogattam, majd 1 óra elteltével megformáztam
a gyökérkenyereket.
Teljes kiőrlésű liszttel szórt ruhába burkoltam és kettesével
jénai tálba tettem a gyökérkenyereket az utolsó kelesztésre.
Nem sokára elkezdtem előmelegíteni 280 C fokra a sütőt a fedeles
tepsimmel együtt, amiben sütni akartam a gyökérkenyeret. A sütő aljába pástétom
formában vizet tettem.
Amikor eltelt 1 óra a formázás után, kivettem a forró fedeles
tepsit a sütőből, a tepsire helyeztem a gyökérkenyereket és alaposan megspricceltem
hideg vízzel. A tepsi fedelét is, majd a tepsire borítottam és betoltam a forró
sütőbe. A hőfokot azonnal visszavettem 260 C fokra és 40 percig így sütöttem a gyökérkenyereket.
Levettem a hőt 200 C fokra és még 10 percig, lefedve sütöttem őket.
Meg kell, mondjam, hogy imádom az összes eddigi
gyökérkenyeret, melyeket eddig sütöttem, de talán ezek lettek a legszebbek,
legszabályosabbak, már, ha egy gyökérkenyér lehet szabályos … J
Mindenképpen számítottam rá, hogy jól sikerülnek a gyökérkenyerek
– is – mert már készen voltak hozzá a szendvicskrémek, ahogyan az egy órával
korábban kisült kovászos fehér kenyérhez is, ezt már be is mutattam:
Medvehagymás
húspástétom maradék sültből, kovászos házi kenyérrel
A többi szendvicskrém a folytatásban következik! J
Kedves Alexa Christie,
VálaszTörlésA megmaradt kovászolt kovásszal mit lehet csinálni? Tegyem hűtőbe?