Ezeket a pogácsákat még akkor sütöttem, amikor a ropogós –
porhanyós libacombokat:
A fölös pecsenyelé maradékot kettéválasztottam, zsírjára és
szaftjára. Sajnáltam kidobni, annyira nemes származékok. Volt néhány kisebb
darab jóféle, érett, maradék sajtom, és egy kisebb kupac krumplipüré a
köretből, úgyhogy már nyúltam is a liszt és az élesztő után, hogy pogácsa lesz
belőle … J
Hozzávalók 50 db apró
pogácsához:
30 dkg liszt
1 teáskanál porélesztő
20 dkg krumplipüré
½ dl pecsenyeszaft (vagy
tej)
1 dl liba pecsenyezsír
1,5 dl joghurt vagy tejföl
2 teáskanál só
1 tojássárgája
20 dkg vegyes – maradék – finomra reszelt sajt (nálam most
gruyére, provolone, vörös cheddar) a szóráshoz
1 tojásfehérje a kenéshez
A lisztet átszitáljuk, a sóval és az élesztővel elkeverjük,
majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és összeállítjuk a tésztát, de még
nem dagasztjuk meg behatóan. Lágy, ragacsos tésztát kapunk, amit szilikon fejű
lapáttal kaparjunk fel a dagasztótálból és nagyon vékonyan kenjük körbe a
tésztát olajjal (csorgassunk rá keveset és kenjük szét).
10 perc múlva könnyedén dagasszuk meg, addig, amíg el nem
kezd a tészta ragadni a kezünkhöz. Ekkorra szép sima és bársonyos lesz a
tészta.
Kelesszük szobahőmérsékleten 50 percig lefedve, majd
nyújtsuk ki 1- 1,5 cm
magasra (olyan 40 x 40 cm méretre) és kenjük meg a pecsenyezsír harmadával,
majd szórjuk meg a sajt negyedével.
Hajtogassuk meg enyhén lisztes felületen: fentről lefelé a
középső harmadik,majd lentről felfelé, jobbról balra középig, balról jobbra
középig, majd hajtsuk össze, mint egy könyvet. Takarjuk le ruhával és 20 perc
múlva újra nyújtsuk ki, kenjük le, szórjuk meg és hajtogassuk meg. 20 perc
múlva ismét nyújtsuk ki, kenjük le, szórjuk meg, és hajtogassuk meg.
20 perc múlva nyújtsuk ki 2 cm magasra, rácsozzuk be a
felületét éles, széles pengéjű késsel, majd kenjük meg a felvert
tojásfehérjével és szórjuk meg a maradék sajttal.
(Azért szeretem a tojásfehérjét ehhez a pogácsához, mert
egyrészt ez van kimaradva, másrészt ettől a pogácsa teteje ropog, amikor
kisül.)
Szaggassuk ki a pogácsákat 5 cm átmérőjű pogácsa
szaggatóval és rendezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Kelesszük 30 percig és toljuk be a 200 C fokra előmelegített
sütőbe. Süssük körülbelül 12-15 percig.
Frissen melegen a legfinomabb, de ez a pogácsa több napig is
friss marad dobozban, vagy nylonzacskóban tárolva a sok, prémium zsiradék és a
tejföl miatt.
Fantasztikus ízt kölcsönzött a pecsenyelé a pogácsának, nem
bántam meg, hogy belefogtam! J