Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2014. április 16., szerda

Sajtos-libazsíros krumplis pogácsa – maradékokból





Ezeket a pogácsákat még akkor sütöttem, amikor a ropogós – porhanyós libacombokat:


A fölös pecsenyelé maradékot kettéválasztottam, zsírjára és szaftjára. Sajnáltam kidobni, annyira nemes származékok. Volt néhány kisebb darab jóféle, érett, maradék sajtom, és egy kisebb kupac krumplipüré a köretből, úgyhogy már nyúltam is a liszt és az élesztő után, hogy pogácsa lesz belőle … J

Hozzávalók 50 db apró pogácsához:

30 dkg liszt
1 teáskanál porélesztő
20 dkg krumplipüré
½  dl pecsenyeszaft (vagy tej)
1 dl liba pecsenyezsír
1,5 dl joghurt vagy tejföl
2 teáskanál só
1 tojássárgája
20 dkg vegyes – maradék – finomra reszelt sajt (nálam most gruyére, provolone, vörös cheddar) a szóráshoz
1 tojásfehérje a kenéshez


A lisztet átszitáljuk, a sóval és az élesztővel elkeverjük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és összeállítjuk a tésztát, de még nem dagasztjuk meg behatóan. Lágy, ragacsos tésztát kapunk, amit szilikon fejű lapáttal kaparjunk fel a dagasztótálból és nagyon vékonyan kenjük körbe a tésztát olajjal (csorgassunk rá keveset és kenjük szét).
10 perc múlva könnyedén dagasszuk meg, addig, amíg el nem kezd a tészta ragadni a kezünkhöz. Ekkorra szép sima és bársonyos lesz a tészta.
Kelesszük szobahőmérsékleten 50 percig lefedve, majd nyújtsuk ki 1- 1,5 cm magasra (olyan 40 x 40 cm méretre) és kenjük meg a pecsenyezsír harmadával, majd szórjuk meg a sajt negyedével.

Hajtogassuk meg enyhén lisztes felületen: fentről lefelé a középső harmadik,majd lentről felfelé, jobbról balra középig, balról jobbra középig, majd hajtsuk össze, mint egy könyvet. Takarjuk le ruhával és 20 perc múlva újra nyújtsuk ki, kenjük le, szórjuk meg és hajtogassuk meg. 20 perc múlva ismét nyújtsuk ki, kenjük le, szórjuk meg, és hajtogassuk meg. 







20 perc múlva nyújtsuk ki 2 cm magasra, rácsozzuk be a felületét éles, széles pengéjű késsel, majd kenjük meg a felvert tojásfehérjével és szórjuk meg a maradék sajttal.
(Azért szeretem a tojásfehérjét ehhez a pogácsához, mert egyrészt ez van kimaradva, másrészt ettől a pogácsa teteje ropog, amikor kisül.)
Szaggassuk ki a pogácsákat 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval és rendezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.

Kelesszük 30 percig és toljuk be a 200 C fokra előmelegített sütőbe. Süssük körülbelül 12-15 percig.




Frissen melegen a legfinomabb, de ez a pogácsa több napig is friss marad dobozban, vagy nylonzacskóban tárolva a sok, prémium zsiradék és a tejföl miatt.
Fantasztikus ízt kölcsönzött a pecsenyelé a pogácsának, nem bántam meg, hogy belefogtam! J


Medvehagymás – avokádós töltött tojások, akár húsvétra




Olyan finomra sikerült a medvehagymás – avokádós szendvicskrém, hogy eszembe jutott, hogy nagyszerű alapja volna töltött tojások készítéséhez:


Nagyon szeretem a töltött tojásokat, éppen ez után a bejegyzés után készülök egy nagy „összesítésre”, úgyhogy töltött tojás rajongók, figyelem, töltött tojás válogatás következik hamarosan! J

Hozzávalók 16 db töltött tojáshoz :

8 db keményre főzött tanyasi tojás

A szendvicskrém hozzávalóit és félbevágott, főtt tojásokból nyert sárgáját együtt turmixoltam, majd nyomózsákba töltöttem és visszatöltöttem a fél tojásokba.


Kedvenc Herendi tojástálcámon tálaltam, ahogy mindig, nem csak húsvétkor … J




Quesadilla picante – pikáns mexikói melegszendvics





Nem először készítek quesadillat. Nagyon szeretjük a Tex-Mex ételeket, ezért nem árt időnként a választékbővítés. Nagyszerű lehetőség ehhez a quesadilla, ami leegyszerűsítve melegszendvics mexikói módra, mely ugyanakkor főételként is egyértelműen megállja a helyét akár ebédre, akár vacsorára.

Hozzávalók 4 adaghoz:


40 dkg csirkemell vékony csíkokra vágva, pácolva, kisütve
1 evőkanál fajita fűszerkeverék 1 teáskanál Himalája sóval, 4 evőkanál olajjal és 2 evőkanál lime vagy citromlével elkeverve a csirkemell pácolásához

½ fej jégsaláta felcsíkozva
2 piros kápia vagy kaliforniai paprika apró kockára vágva
1 fej lilahagyma apró kockára vágva
10 dkg ecetes jalapeno paprika
30 dkg vörös cheddar sajt

1 adag fokhagymás joghurtszósz (2 dl görög joghurt, 1 nagy fej zúzott fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, Himalája só)


Az egyik lepényt lefektettem, erre következett a csirkemell, a saláta, a paprika és hagyma kockák, jalapeno szeletek, cheddar sajt majd befedtem egy másik tortillával. Kontaktgrillben addig sütöttem, amíg a tortilla ropogós lett, a sajt pedig megolvadt. 




1 perc múlva négyfelé vágtam és a fokhagymás joghurtszósszal feltálaltam. Most is osztatlan sikert aratott!



Medvehagymás – avokádós szendvicskrém kovászos házi kenyérrel




Ez a szendvicskrém egy igazi vitaminbomba! Nagyon finomnak is kell lennie, hiszen én megrögzött húsimádó vagyok, így csakis és kizárólag ultra finom húsmentes ételeket vagyok hajlandó magamhoz venni. J
A recept roppan egyszerű, és nagyon időszerű, hiszen még tombol a medvehagyma szezon, így minden alkalmat és lehetőséget meg kell ragadni a felhasználásához!

Hozzávalók:

1 avokádó héja lehúzva, kimagozva, darabolva
½ fej édes hagyma finomra vágva
2 evőkanál vékony csíkokra vágott medvehagyma
2 evőkanál sajtkrém (én Philadelphia párti vagyok)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
Himalája só, frissen őrölt bors


A hozzávalókat összekevertem, turmixoltam, tálalás előtt behűtöttem. 


Normandiai kovászos cipómból szelt, grillen pirított kenyércikkekkel tálaltam fel. J





2014. április 15., kedd

9 legfinomabb töltött dagadó - húsvéti menüajánlat



Tagadhatatlan, hogy egyik nagy kedvencem a töltött dagadó, legyen az hétköznap vagy ünnepnap. 
Ebből kifolyólag mindig megmozgatja a fantáziámat, hogy milyen töltelékkel készítsem legközelebb. Azt hiszem, hogy ez látszik a válogatás sokszínűségén, hiszen dagadót sem készítek kétszer egyformán … J

Már elképzelhető, hogy kibújt egy-két vargánya és talán hétvégén már kapható lesz a piacon, de helyettesíthető kucsmagombával, vagy valamilyen másféle korai erdei gombával, ha valamelyik vargányás töltelékre esik a választás, amely nálam nagy kedvenc.

A főcímekre kattintva lehet eljutni a bejegyzésekhez, így a receptekhez. Kellemes szemezgetést kívánok! J


Töltött dagadó – húsvéti változat (liszt, kenyérmentes)




Húsvéti hidegtál – sonkás tojáskrémmel töltött dagadó chilis-majonézes kukoricasalátával





Vargányás töltött dagadó grillezett vargányával, szalonnás babrőzsével






Zöldfűszeres - mandulás tojáskrémmel töltött sertésdagadó mézsárgán tálalva





Pestos - mozzarellás töltött dagadó mediterrán lecsós pecsenyelével





Töltött húsok hidegtálra: egyszerű töltött dagadó és házi csípős kolbásszal sült karaj





Klasszikus-rusztikus töltött dagadó vele sült almával, gombával






Ünnepi töltött dagadó – libamájjal, vegyes gombával, fürjtojással, citrusos pácban, lisztmentesen











Related Posts with Thumbnails