Oldalak

2014. augusztus 26., kedd

Orosz hússaláta – gyöngytyúkmellből, fürjtojással





Ritkán jut eszembe, hogy készítsek, pedig igazán nagyon finom, csak egy kicsit sokat kell pepecselni egy kis adagért is. Mindig maradék sült, vagy főtt húsból készítem, illetve túl sokat egyébként sem készítenék, mert frissen igazán finom. Az a biztos, ha azonnal elfogy. J

Most ez egy igazán „előkelő” hússaláta, hiszen a hétvégi gyöngytyúklevesben főtt mellet pirítottam meg hozzá, illetve tyúktojás helyett fürjtojás került bele, mert éppen volt kéznél. 
A gyöngytyúklevesről is hamarosan beszámolok! J

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 egész levesben főtt gyöngytyúkmell lebőrözve, sózva, borsozva, felpirítva, kockára vágva
6 db szilva nagyságú sárga krumpli vagy 3 db közepes héjában főzve, megpucolva, kockára vágva
10 db fürjtojás keményre főzve, megpucolva, kettévágva
½ piros kápia paprika kockára vágva
2 nagy csemegeuborka kockára vágva
1 zöld alma kockára vágva
2 zöldhagyma karikára vágva



A hozzávalókat elkevertem majd leöntöttem a tartárral és óvatosan összekevertem. 1 óra hűtőbe tettem fogyasztás előtt.

Gyorsan elfogyott! J


Grillgombában mangalica szalonnával sült tükörtojás






Lehet reggeli, ebéd vagy vacsora, mindenképpen tökéletes választás, igazi ízorgia 30 perc alatt! J

A són és borson kívül mindösszesen 3 hozzávalóból áll, melynek fénypontja a hagyományos eljárással készült mangalicaszalonna, melyet én vékonyra szelve magában is képes vagyok megenni … J


Most a frissen őrölt Himalája sóval és borssal fűszerezett grillgombát (óriás csiperke, olyan portobello féle) béleltem ki vele, majd ütöttem bele egy-egy friss tanyasi tojást.



190 C fokra előmelegített sütőbe toltam 20 percre, ekkor még folyós a sárgája. Aki keményebben szereti, az süsse még 5 percig, de én mondom csak kárára fog válni …
Jó étvágyat kívánok! J


Köszönet a debreceni piacon kapható elsőrangú mangalica húskészítményekért, mindig a legfrissebb és legfinomabb mangalicaszalonnát kapom tőlük! Igaz, 2300 Ft a szalonna kilója, de minden cseppje kincset ér! J



2014. augusztus 25., hétfő

Paella con carne mixta – spanyol rizses hús csirkével, borjúval, chorizóval (lépésről lépésre)





Jó ideig eltűnt a menünkből, majd pár hete eszembe jutott, hogy készítsek. Isteni finom lett, így ismétlésért kiáltott. 


Most a csirkehúson kívül a saltimbocca-ból maradt borjúhúst is felhasználtam és spanyol kolbász, chorizo is került bele. Még van a spanyol fokhagymából és olívaolajból, amit nyaraláskor vettem és kaptam a piacon gránó, édes-ropogós hagymát így az került bele. Kifejezetten erre a célra „megmentettem” a hétvégén főtt gyöngytyúklevesből alaplének, így nem túlzok, ha azt mondom, tutira mentem! J

Hozzávalók 3 adaghoz:

6 csirkeszárny (szárnyhegy nélkül, két részre darabolva)
½  csirkemell (kiesebb kockára vágva)
15 dkg borjúcomb vagy lapocka (kisebb kockára vágva)
4 dkg chorizo vagy jóféle félkemény kolbász karikázva
2 evőkanál olívaolaj
½ gránó hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg arborio rizs
4,5 dl alaplé
csipet sáfrány
1 piros kápia paprika
1 paradicsom

15 dkg friss zöldbab




A hús pácolásához:

1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál fokhagymapor
¼ teáskanál kurkuma
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál Himalája só
3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál frissen facsart citromlé



A sáfrányt felforraltam az alaplével és félretettem. Elkészítettem a marinádot a húsok pácolásához és bepácoltam őket 1 órára. Közben finomra vágtam a hagymát, felvágtam a paradicsomot és a paprikát, előkészítettem a zöldbabot.

A paella serpenyőben felforrósított olívaolajra dobtam  a szárnyrészeket. Amikor azok már megpirultak, akkor hozzáadtam a csirkemell és borjúhús kockákat és azokat is átpirítottam. Ekkor adtam hozzá először a kolbászt, 1 perc pirítás után pedig a hagymát és a fokhagymát és megdinszteltem a húsokkal együtt. Hozzáadtam a paprikát és paradicsomot és még 1-2 percig pirítottam. Hozzáadtam a rizst, átkevertem párszor, hogy mindenhol fényes legyen, majd felöntöttem a sáfrányos alaplével. Nálam az alaplé mindig elég sós, így több sózást nem igényel. Ha szükséges, érdemes utána sózni, mert a rizs nem lesz elég ízletes. Hozzáadtam a zöldbabot és egészen kis lángon 15 percig pároltam a rizses csirkét. 







Közben a sütőt előmelegítettem 180 C fokra és még 10 percig sütőbe toltam a tálat. Ekkorra egészen beissza a levét, a zöldség és a hús is megpuhul, úgyhogy azonnal lehet tálalni. 


Nem túlzok, ha azt mondom, hogy isteni finom lett! J



2014. augusztus 13., szerda

Köményes csülök pékné módra cserépben (kovászos uborkával)





Nem egy nyári étel annyi szent, de megkívántam, így megfőztem. J

Régen készítettem már ezt a köményes változatot. A lényege az, hogy a páclébe teatojásban kerül az egész bors és kömény, amit utána leszűrök és a csülökkel együtt sütöm ropogósra. Érdemes kipróbálni a főtt, majd a sülttel ropogósra sült egész fűszereket, melyek már elveszítik erejüket, viszont eredeti aromájukat megtartják. Isteni! J

A csülök még szó szerint langyos volt, reggel vágták a disznót. Abban a pillanatban érkezett meg a sarki henteshez, amikor betoppantam. Megkapartam, megmostam és ment a kuktába. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és fűszereztem:

1 teáskanál egész kömény (teatojásba)
1 teáskanál fekete és zöld bors vegyesen (teatojásba)
8 gerezd fokhagyma
1 nagy egész hagyma
2 babérlevél
2 evőkanál Himalája só

1 órán át főztem úgy, hogy a kukta kicsit szuszogott csak. Éjszaka kihűlt a levében, majd kiemeltem a csülköt és a teatojást, a levét lezsíroztam, majd leszűrtem.

4 sárga krumplit hasábra vágtam, cseréptálba rendeztem, 1 evőkanál csülökzsírral meglocsoltam és 200 C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöttem. Azért sütöttem elő, hogy ne áztassa el a csülök leve, kéreg süljön rá, ami később már nem puhul vissza. Kihúztam a sütőből és sóztam, borsoztam a krumplit.

Elhelyeztem a kicsontozott csülök darabokat bőrével lefelé a cserépben miután sóztam és borsoztam, rászórtam a teatojásból a fűszereket, mellé dobtam 1 fej cikkekre vágott hagymát és 6 gerezd fokhagymát, megrázogattam a cserepet, hogy elkeveredjen a krumplival és visszatoltam a 200 C fokos sütőbe 30 percre.

Megfordítottam a csülkök darabokat, majd újabb 30 percig sütöttem.


Jót főztem mint máskor, valahogyan a csülök péknével nem tudok melléfogni. A bőre vékony volt és ropogós, a húsa ízletes és omlós, a krumpli fenomenális! A főtt-sült fűszerek pedig ropogtak és igazi ínyenc fogássá varázsolták a csülök tálat. Jó volt, na! J



2014. augusztus 12., kedd

Marinált grill csirkemell roppanós zöldségekkel




Ugye milyen színes, mutatós, ínycsiklandó étel? Pedig az elkészítése olyan egyszerű, hogy „még a sminkem sem kenődött el”! J

Még mindig a nyaralás utóhatása alatt vagyok, ugyanis van mit „behozni” itthon, de egyetlen programot sem szeretnék lemondani emiatt, így egyszerű, mégis ínycsiklandó ételeken töröm a fejem és készítek.

Ez most egy ilyen fogás, ami jó példa arra, hogy a család semmit sem vegyen észre abból, hogy a főzésre most kevesebb időm jut. A marinád felgyorsítja a pácolási időt, most egyszerű, magyaros fűszerekkel ízesítettem. Nem kell mindig nagyon bonyolult fűszerkeverék ahhoz, hogy a hús ízletes és különleges legyen. J

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 egyenként 15 dkg-os csirkemell steak

A marinádhoz:

1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál fokhagymapor
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál Himalája só
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé

A zöldségkörethez:

1 lilahagyma cikkekre vágva
1 piros kápia paprika cikkekre vágva
1 zöldpaprika cikkekre vágva
20 dkg barna csiperkegomba felezve

Készült hozzá 4 adag francia krumplipüré is. J

A marináddal megkentem a csirkemelleket és 1 órán át hagytam pácolódni.
Közben elkészítettem a krumplipürét és megtisztítottam, felvágtam a zöldségeket.
Végül felforrósítottam a kontaktgrillt és 8 perc alatt meggrilleztem a marinált csirkemelleket. 
Közben vastagaljú serpenyőt felforrósítottam és egy csöpp olívaolajon átpörgettem a zöldségeket, hogy még roppanósak maradjanak. Csak végül hintettem meg frissen őrölt Himalája sóval.


Azonnal tálaltam és hallgattam a csendet evés közben, mert úgy tolta mindenki befelé, hogy úgy 5 percre síri csend lett … J J





2014. augusztus 10., vasárnap

Tárkonyos- kókusztejes sertés raguleves roppanós zöldségekkel






Igazi nyári „tartalmas” leves, én még tápióka liszttel sem sűrítem be, mert szükségtelen. 
Már jó ideje nem „hagyományosan” készítem a raguleveseket, kicsit keverem a stílusokat és beleviszek egy kis ázsiai vonalat is. 
Most nem curry pasztával alapoztam a levest, hanem maradtam a magyaros stílusnál, így a kertemből szedett friss tárkony határozta meg a leves végső ízvilágát, de tejszín vagy tejföl helyett kókusztej és a levesben főtt zöldségek helyett roppanós, hirtelen pirított zöldségek kerültek bele. J

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 salotta (mogyoróhagyma) finomra vágva
3 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
30 dkg kisebb darabokra vágott sertéslapocka
1 lilahagyma, 1 piros és egy zöld kápia paprika cikkekre vágva
8 fej barna csiperke negyedelve
2 marék zöldbab 3-4 cm-re darabolva
4 dl kókusztej
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál frissen vágott tárkony
Himalája só, frissen őrölt bors

A vajon megdinszteltem a hagymát, rádobtam a húst és körbepirítottam. Amikor kifehéredett hozzáadtam a fokhagymát, pirítottam még egy kicsit, sóztam, borsoztam és felöntöttem annyi vízzel, hogy még ne lepje el teljesen. Kis lángon 1 órán át pörköltem.
Hozzáadtam a zöldbabot és majdnem puhára főztem az alapban.
Közben egy egészen kevés olívaolajat felhevítettem és 2-3 perc alatt magas hőn megpirítottam benne a zöldségeket (gomba, hagyma, paprika). Csak végül sóztam, borsoztam és ment az alapba.
Felöntöttem kókusztejjel, hozzáadtam a tárkonyt és a citromlevet és éppen csak felforraltam.


Frissen is nagyon finom, de másnap még jobban összeérnek az ízek, úgyhogy nyugodtan lehet dupla adagot is készíteni belőle, mert a maradék semmiképpen vész kárba! J