Az történt, hogy elhatároztam, hogy sajtos sablé kekszet sütök.
A Lidl-ben nemzetközi hetek vannak, kaptam krémes ricottát
és vettem többféle olasz, angol, spanyol sajtot, többek között. Szerencsére pár
napig nem jött ki a kekszre a lépés, amikor is Évánál láttam, hogy házi ropit
posztolt a facebookon. Azonnal eldöntöttem, hogy inkább én is vékony sajtos
rudakat sütök.
Utána rátaláltam Mautner Zsófi sajtos rúdjaira is, és végül
összeraktam magamnak az én saját sajtos ropi receptemet, amely minden
várakozásomat felülmúlta J
Hozzávalók 2 tepsihez (sűrűn lerakva)
9 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg finomliszt
12 dkg reszelt sajt – kemény, érett sajt, mint cheddar
vintage, pecorino, manchego, parmezán
2 teáskanál füstölt Maldon sóvirág (finom szemcsés sóból
sokkal kevesebb is elég)
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika (Pimenton de la Vera)
3 evőkanál krémes ricotta (lehet tejföl vagy tejszín, ami
lazítja a tésztát)
A szóráshoz sajt, fekete szezámmag, egész kömény, füstölt
Maldon sóvirág, a kenéshez 1 felvert tojás.
Nem hiszem, hogy egy óránál többet foglalkoztam vele a két
tepsi ropi sütését is beleszámítva. Kicsit aggódtam azért, hogy vajon sikerül-e
szép vékonyra vágnom a rudakat, de annyira jó állagú ez a tészta, hogy
sikerült. Azért, az nagy segítség volt a precíz vágáshoz, hogy nem derelye
metszőt, hanem pizza vágót használtam.
Minden hozzávalót, a ricotta, a kenéshez szánt tojás és a szóráshoz szánt alapanyagok kivételével keverőtálban
morzsalékosra dolgoztam robotgéppel. 2-3 perc alatt. Hozzáadtam a ricottát és kézzel
összegyúrtam a tésztát egy jó kis tömör gömbbé, majd téglává formáztam és kinyújtottam
36 x 30-as téglalappá.
A tésztát a középen elvágtam és 0,5 cm-es csíkokat vágtam
belőle és sűrűn egymás mellé fektettem őket sütőlappal bélelt tepsire. A tészta
egyik feléből is és másik feléből is egy-egy tepsi sajtos rúd lett.
Megkentem a felvert tojással és megszórtam fél tepsinyit sajttal,
fél tepsinyit köménymaggal, fél tepsinyit sóvirággal, fél tepsinyit fekete
szezámmaggal.
170 C fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 15 percig
sütöttem.
Lapáttal tálcára szedtem és hagytam kihűlni. Extra ropogós,
mégis omlós, intenzíven sajtos házi ropikat kaptam. Nos, mi más ez, ha nem a
kezdők szerencséje J
De örülök, hogy újra posztolsz! :-)
VálaszTörlésEzek a házi ropik igen jól jönnek majd a karácsonyi vendégeskedésben, irtó csinosak lettek, köszönjük a receptet!
Köszönöm a receptet! :-)
VálaszTörlésTetszik. De nem lehet az, hogy csak így, szó nélkül visszatérünk és nem mondunk semmit rajongóinknak távollétünk okáról. Persze, ha igazából csak a klikkek érdekelnek, akkor jó így is.
VálaszTörlésÉn örülök a visszatérésnek
.
Brutál jó a recept,köszi szépen.
VálaszTörlés