Ma mindenképpen sütöttem volna kenyeret, vagy péksüteményt, hiszen ma van a kenyér világnapja.
Kellemest a hasznossal, az, az öröm ért minket, hogy az edzője beválogatta a kisfiamat a jelenleg folyó gyermek focibajnokság holnapi mérkőzésére a csapatba, így útravalóval mindenképpen készültem volna neki.
Kellemest a hasznossal, az, az öröm ért minket, hogy az edzője beválogatta a kisfiamat a jelenleg folyó gyermek focibajnokság holnapi mérkőzésére a csapatba, így útravalóval mindenképpen készültem volna neki.
Egy korábbi bejegyzésemben, pontosan egy másik bajnokság kapcsán már bemutattam útravaló, rántott húsos szendvicset, most is „odatettem” magam, a holnapi siker érdekében, újabb péksüteményekkel, és a kisfiam kedvencével, a borjú bécsivel.
A férjem is vele lesz, illetve korán reggeltől, estig odalesznek, így egy nagyobb adag szendvicset készítettem.
Eredetileg csak kerek zsömléket akartam készíteni, de a legutóbbi borjú szállítmányból sikerült a lapos hátszín részt elővennem, melyek szinte csík alakúak, így főleg csinos, kisebb bagetteket sütöttem, de néhányat megfontam, és csavart alakú zsömléket is készítettem.
A sajtos péksüteményeket nagyon szereti a kisfiam, így kialakult a végleges tervezet, a bagettek sajtosak, a zsömlék szezámmagosak lesznek.
10 db péksüteményt terveztem, ehhez az alábbi kelt tésztát állítottam össze:
60 dkg BL 80-as (kenyérliszt)
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 dl víz
5 dkg vaj
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál só
A langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, kelesztő tálban összegyúrtam a sóval elkevert átszitált liszttel, a vízzel, és a puha vajjal.
A sajtos péksüteményeket nagyon szereti a kisfiam, így kialakult a végleges tervezet, a bagettek sajtosak, a zsömlék szezámmagosak lesznek.
10 db péksüteményt terveztem, ehhez az alábbi kelt tésztát állítottam össze:
60 dkg BL 80-as (kenyérliszt)
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 dl víz
5 dkg vaj
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál só
A langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, kelesztő tálban összegyúrtam a sóval elkevert átszitált liszttel, a vízzel, és a puha vajjal.
Letakarva pihentettem 10 percig, majd könnyed mozdulatokkal olajos munkalapon dagasztottam. Olajos felületen 10, 20, majd 30 perc múlva újra könnyedén dagasztottam a tésztát.
Ezt követően 30 percet pihentettem, majd 10 részre osztottam a tésztát, és kis cipókat formáztam belőle. 10 perc múlva, enyhén lisztezett felületen 6 részből bagettet formáztam, 4 részből pedig csavart zsömlét.
Ezt követően 30 percet pihentettem, majd 10 részre osztottam a tésztát, és kis cipókat formáztam belőle. 10 perc múlva, enyhén lisztezett felületen 6 részből bagettet formáztam, 4 részből pedig csavart zsömlét.
Felvert tojással megkentem a péksüteményeket, a bagetteket durvára reszelt gouda sajttal, a zsömléket szezámmaggal szórtam meg.
200 fokra előmelegített sütőben az első adagot 20, a második adagot 190 fokon, 18 perc alatt arany barnára sütöttem.
Közben elkészítettem a bécsi szeleteket.
Nagyon enyhén, fólia alatt megpaskoltam a húsokat, előkészítettem a panírozáshoz a hozzávalókat.
Most két zsömléből őröltem frissen morzsát, amit két evőkanál szezámmaggal dúsítottam.
Két egész tojást felvertem, sóztam és egy evőkanál kacsazsírral elkevertem.
A borjú karaj szeleteket frissen őrölt borssal és sóval fűszereztem mindkét oldalán, majd azonnal, liszt, tojás, morzsa sorrendben bepaníroztam.
Nagyon enyhén, fólia alatt megpaskoltam a húsokat, előkészítettem a panírozáshoz a hozzávalókat.
Most két zsömléből őröltem frissen morzsát, amit két evőkanál szezámmaggal dúsítottam.
Két egész tojást felvertem, sóztam és egy evőkanál kacsazsírral elkevertem.
A borjú karaj szeleteket frissen őrölt borssal és sóval fűszereztem mindkét oldalán, majd azonnal, liszt, tojás, morzsa sorrendben bepaníroztam.
Hagytam körülbelül 20 percet szilárdulni a bundát, majd 170 fokos olajban néhány perc alatt arany barnára sütöttem.
Hagytam hűlni a péksüteményeket, és a bundázott hússzeleteket is.
Tartármártást tegnap készítettem frissen egy másik ételhez (3 dl friss majonézt készítettem, egy dl tejföllel, egy teáskanál dijoni mustárral, 2 teáskanál porcukorral, egy evőkanál friss citromlével, egy csipet sóval, és cayenne borssal elkevertem) ebből 1 dl-t nyomózsákba kanalaztam.
Összeállítottam a szendvicseket: a férjem szendvicsébe tartárt, friss salátát, sörretket és rántott szeletet tettem.
A kisfiam szendvicseibe csak salátát és rántott szeletet.
A lányomnak is készítettem egy szendvicset zsömléből, „vigasz ágon”, nem akartam, hogy mert mi itthon maradunk, kimaradjon a jóból:-)
Szépen becsomagoltam a szendvicseket nekik, mert holnap nagyon korán lesz az indulás, és gyorsan leültem megírni a bejegyzést, hogy a finom péksüteményeim ki ne maradjanak a mai nevezetes napon a bemutatásból.
Mit mondjak? Ebédet is főztem, és bevásárolni is voltam ma, nem csoda, hogy ma egy kicsit, tényleg elfáradtam.
Csodásak lettek a szendvicsek, nem csoda, hiszen egy bajnokot „támogatok” vele, és szívem, lelkem, és még annál is sokkal többet adtam bele.
Mit mondjak? Ebédet is főztem, és bevásárolni is voltam ma, nem csoda, hogy ma egy kicsit, tényleg elfáradtam.
Csodásak lettek a szendvicsek, nem csoda, hiszen egy bajnokot „támogatok” vele, és szívem, lelkem, és még annál is sokkal többet adtam bele.
Nevamesz, ez nagyon szép! A sütésnél légkeverést használtál vagy alsó-felső módot?
VálaszTörlésA kis bajnok biztosan hozta a formáját, ha az anyukája ilyen szeretettel gondoskodott róla :)
Olyan jó ilyenekről olvasni!
Beus: mindig elfelejtem kiemelni, odaírni, hogy légkevést használok mindig, amikor véletlenül nem, akkor szoktam odaírni, hogy grillt, stb.
VálaszTörlésKét meccset megnyertek, egy döntetlen lett, úgyhogy biztosan hozzájárult a turbókaja is a győzelmekhez:-)))
Most mennem kell pókerezni vele, de jövök még vissza ma:-))
Árujjj el valamit: majd minden finomsághoz/ba hagymát teszel. Miééért sajnálod a férfiaktól!?
VálaszTörlés:-)
Egy félvastag lilahagymaszelet, ügyesen elbújtatva, magasabb dimenzióba emeli a legtökéletesebb szendvicset is!
:-)
Ó, gratulálok a fiatalembernek!
VálaszTörlésSkandi, ha parfümben lenne olyan, hagyma vagy fokhagyma illatút választanék :)
Skandi: van igazad abban, amit felvetettél, mert a kisfiam mostanában "barátkozott meg" a lilahagymával friss formájában, a sok nyári szalonnasütések alkalmával.
VálaszTörlésElkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem, hogy mit tehetek bele......:-)
A férjem már más tészta, hisztérikusan reagál a friss hagymára és fokhagymára.
"Lopva" ügyeskedek azokban az esetekben, amikor például csőben sült zöldségeket készítek kolozsvári szalonnával, mint húsmentes étel:-)
Ugyanakkor állandóan fennáll az a veszély, hogy, amikor ügyeskedek, csalafintálkodok, akkor rám pirít, hogy: nem érted meg, hogy én ezt így nem szeretem?!
Ilyenkor viszont, valahol meg kell értenem, és újabb stratégián gondolkodom, hogy miként tudnék közelíteni a családom ízlésvilágának tekintetében.
De soha nem adom fel:-)))
Bea: köszönjük szépen!
VálaszTörlésA parfümmel kapcsolatban viszont meg kell állípítanom, hogy súlyosabb eset vagy még nálam is!
:-D