Az egyszerű, de nagyszerű édességek hívek vagyok. A zacher torta az egyetlen nagyszabású sütemény, amit szívesen készítek.
A desszert számomra nem a sok tésztától, krémtől, és bonyolult alkotóelemektől lesz nagyszerű, hanem attól, hogy apró, vonzó, és ízletes. A desszert csokoládékat is ezért kedvelem.
Ennek jegyében most mandulás tuile-t készítettem, aki még nem kóstolta, egészen biztos, hogy elsőre beleszeret. Mind magába az édességbe, mind a készítésébe.
Körülbelül 20 darab nagy tuile koronghoz, 12 dkg lapra szeletelt mandulára, 2 tojásfehérjére, 12 dkg átszitált porcukorra, 3 dkg felforrósított vajra, 2 dkg lisztre, két csepp vanília és egy csepp keserűmandula kivonatra van szükség.
A liszt kivételével előző nap összekeverem a hozzávalókat. A felforrósított vajat adom utoljára a masszához.
Hűtőben hagyom pihenni. Másnap a liszttel alaposan összekeverem a masszát.
A tepsit kibélelem sütőpapírral, a szilikonos a legkiválóbb. Kávéskanállal kis halmokat rendezek a bélelt tepsire, kicsit messzebb egymástól.
Pohárba hideg vizet töltök, mert a halmokat vizes evőkanállal simítom el minél vékonyabbra. A kanalat minden simítás után tisztára törlöm, és a hideg vízben megmerítem.
Körülbelül 20 darab nagy tuile koronghoz, 12 dkg lapra szeletelt mandulára, 2 tojásfehérjére, 12 dkg átszitált porcukorra, 3 dkg felforrósított vajra, 2 dkg lisztre, két csepp vanília és egy csepp keserűmandula kivonatra van szükség.
A liszt kivételével előző nap összekeverem a hozzávalókat. A felforrósított vajat adom utoljára a masszához.
Hűtőben hagyom pihenni. Másnap a liszttel alaposan összekeverem a masszát.
A tepsit kibélelem sütőpapírral, a szilikonos a legkiválóbb. Kávéskanállal kis halmokat rendezek a bélelt tepsire, kicsit messzebb egymástól.
Pohárba hideg vizet töltök, mert a halmokat vizes evőkanállal simítom el minél vékonyabbra. A kanalat minden simítás után tisztára törlöm, és a hideg vízben megmerítem.
150 fokra előmelegített sütőben 18-20 percig sütöm a mandulás korongokat, addig, amíg világos aranybarnák nem lesznek
Azonnal, fém spatulával tálcára rendezem a kekszeket, hogy mielőbb meghűljenek, megszilárduljanak. Ekkor még plasztikusak.
Azonnal, fém spatulával tálcára rendezem a kekszeket, hogy mielőbb meghűljenek, megszilárduljanak. Ekkor még plasztikusak.
Egy részüket csokoládéval mártom meg.
10 dkg 70%-os (mondjuk prémium Tibi, Carte D’or, Lindt) csokoládét olvasztok 2 dkg vajjal, vízgőz fölött. Hagyom egy kicsit hűlni.
A kihűlt, megszilárdult mandulás ropogósokat vékonyan, körben bevonom, megmártom a csokoládéban. Rácson, hideg helyen hagyom hűlni egy-két órán át.
10 dkg 70%-os (mondjuk prémium Tibi, Carte D’or, Lindt) csokoládét olvasztok 2 dkg vajjal, vízgőz fölött. Hagyom egy kicsit hűlni.
A kihűlt, megszilárdult mandulás ropogósokat vékonyan, körben bevonom, megmártom a csokoládéban. Rácson, hideg helyen hagyom hűlni egy-két órán át.
Frissen a legfinomabb, legropogósabb, egy-két napig lezárt dobozban eltartható eredeti minőségében.
Nagyon meggyőző érvek! Főleg a csokoládés verzióra! ;)
VálaszTörlésHúú, hát ez hihetetlen jól néz ki!!!! Megjegyzem, és a felgyülemlett édesség projektek mellett egyszer szakítok időt - helyet erre is :-)))
VálaszTörlésKedves Padparadsa és Bori: vigyázat, nagyon eteti magát:-))
VálaszTörlésÉn, aki nagyon kevés édességet eszem, csak úgy ropogott egyik, a másik után a számban:-)
A barátnőm volt velünk hétvégén a kisfiával, és nagyon jól tettem, hogy nem mártottam meg az összes tuile-t, mert a barátnőmnek például a sima verzió jött be.
Ízlések és pofonok....:-D
Gusztusosak a képek, a mandulás tuile a top10-es desszertek közé tartozik gourmand körökben is. Ízesítéshez én nem aromát használnék, hanem tonkababot. Kaphatók olcsó jó minőségű csokoládé a metróban pl.70%-os Calebaud csoki amiből 1 kg 1900Ft.Megéri kipróbálni!
VálaszTörlésNévtelen: Köszönöm szépen a segítő, szakmai tanácsokat! Megfogadom! Legközelebb így készítem.
VálaszTörlésAzt hiszem nem várok vele egy évet, a karácsonyi időszak "megérdemel" néhány különleges édességet! :)
Nézz be hozzám máskor is! Név szerint is szívesen megismernélek! :)
Még egyszer köszönöm az építő javaslatokat, hiszen szívesen tanulok, bővítem a kelléktárat!
Ugye a fehérjét fel kell verni habnak?
VálaszTörlésBiztos, hogy 2 dkg liszt kell hozzá?
VálaszTörlés