Ha elég bátrak vagyunk, akkor olvassuk egyszer végig, hogy a bolti májkrém, vagy májpástétom milyen összetevőket tartalmaz.
Nem csoda, hogy én elég gyakran készítek pástétomot. Főleg kacsa és libamájpástétomot, ha vendégeket várok, akkor mindig van a menüsorban.
Most, hogy borjúmájhoz jutottam, egyértelmű volt, hogy pástétomot is készítek belőle.
Sokat gondolkodtam rajta, hogyan készítsem el, ráadásul nem is terveztem kilónyi adagot, csak körülbelül a felét.
Amikor egy kiló körüli mennyiséget készítek, akkor hosszúkás kenyér/pástétom formában készül, kevesebb, mint fele mennyiség viszont ebben a formában párolva nem mutatna valami jól, így a szufléforma mellett döntöttem.
Amikor egy kiló körüli mennyiséget készítek, akkor hosszúkás kenyér/pástétom formában készül, kevesebb, mint fele mennyiség viszont ebben a formában párolva nem mutatna valami jól, így a szufléforma mellett döntöttem.
30 dkg borjúmájat különítettem el erre a célra, 4 adagot terveztem, 4 szufléformában ez a mennyiség pedig tökéletesen elfér.
Nem bonyolítottam túl a receptet, a 30 dkg borjúmájat 10 dkg sós, mangalica szalonnával együtt kétszer ledaráltam.
Mindig ugyanazt a pástétom fűszerkeveréket alkalmazom, természetesen frissen, én készítem. Attól függően szoktam rajta változtatni egy kicsit, hogy liba vagy kacsamáj, illetve, hogy édes-gyümölcsös, vagy sós-magyaros lesz-e a végső kompozíció.
Most 2 egész borókabogyót, és szegfűborsot, 10 szem zöldborsot először mozsárban összetörtem, majd mokkáskanálnyi szárított kakukkfüvet, és majoránnát, morzsoltam hozzá, végül késhegynyi őrölt szerecsendióval és babérlevéllel kevertem össze.
A pástétom fűszerkeveréket és egy egész tojást alaposan elkevertem a darált máj-szalonna keverékkel, és a kacsazsírral alaposan kikent szufléformákba töltöttem.
A formák derekáig érő vízfürdőben hideg sütőben kezdtem sütni a pástétomot 160 fokon 20 percig, majd 150 fokon pároltam további 20 percig.
Így azt értem el, hogy a felszínét szépen megkapta a hő, a pástétom mégis rózsaszínes, krémes maradt.
A formák derekáig érő vízfürdőben hideg sütőben kezdtem sütni a pástétomot 160 fokon 20 percig, majd 150 fokon pároltam további 20 percig.
Így azt értem el, hogy a felszínét szépen megkapta a hő, a pástétom mégis rózsaszínes, krémes maradt.
Hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd dupla alufóliával befedtem a formákat és kisebb, teli befőttesüvegekkel súlyoztam, tömörítettem. Egy éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap friss zöldségekkel és péksüteménnyel tálaltam fel, különböző féleképpen.
Másnap friss zöldségekkel és péksüteménnyel tálaltam fel, különböző féleképpen.
Pont egy adag jutott a család minden tagjának, ízletes, különleges, és laktató volt.
Legközelebb parfét készítek a következő adag borjúmájból, így bármikor megkívánunk egy kis 90% borjúmájból készült májkrémet, újabb verzióval lépek elő!
Legközelebb parfét készítek a következő adag borjúmájból, így bármikor megkívánunk egy kis 90% borjúmájból készült májkrémet, újabb verzióval lépek elő!
Sziasztok!
VálaszTörlésÁllítottam a komment beállításon, de szerintem csak annyit sikerült, hogy aki regisztrált már, annak talán könnyeben fog menni.
Megtenné valaki, hogy kipróbálja, és jelez nekem, hogy változott-e valami?
Amennyiben nem lett jobb, akkor inkább visszaállítom.
Köszi!
Na akkor én megpróbálom a kommentet...:-)
VálaszTörlésMert annyira gusztusos és tényleg finom lehet, így első ránézésre!:-))
It is not my first time to go to see this web site, i am visiting
VálaszTörlésthis website dailly and get pleasant facts from here all the time.
My blog post: home cellulite treatment