Oldalak

2010. december 21., kedd

Hagyományos magyar ételek falusi alapanyagból mai felfogásban: tyúk lakoma, ahogy illik








Ezt a szép darab, de fiatal tyúkot meg akartam tölteni, és úgy megfőzni levesnek, és utána akartam megsütni. Már hetek óta készülök rá, de valahogyan nem került rá sor. A kisfiam napok óta gyengélkedik, fáj a füle, fáj a torka, gondoltam, hogy a kezelések mellet egy kis finom gyenge tyúkhúslevessel is kúrálom.

Természetesen Julikától van a háztáji, kapirgálós tyúkocska, kifejezetten mondta, hogy ez egy gyönyörűséges, de fiatal példány. Most nem akartam nagyon erős húslevest főzni a kis betegemnek, zöldségből is kevesebb félét tettem bele. Répát, gyökeret, zellert, zöldpaprikát, paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát, és zöldborsot. Pontosan úgy főztem a levest, mint szoktam, a tyúkot egészben, hidegvízben tettem fel erős lángon főni. Amikor leszedtem a habját mérsékeltem a hőt a leves alatt, hogy csak éppen gyöngyözve főjön. Két óra múlva hozzáadtam a zöldségeket és a borsot és ízletesre sóztam. Még jó másfél órán át főztem, majd pihentettem, leszűrtem. Menet közben jutott az eszembe, hogy nincs itthon házi csigatészta. Körülnéztem és találtam egy fél csomag házi „madzagmetéltet”, még a vargabélesből maradt, amit egy fiús meccsnézéshez készítettem. Úgyhogy most ezt főztem ki a leveshez. Ha már formát bontottam, akkor kicsit testesebb zsülienre vágtam a répát, és elmaradhatatlan módon fürjtojás is főztem hozzá. A fürjtojást a lé lemerése során legvégén maradt, átszűrt levében főztem meg. A porózus héjon áthatol a leves, és nagyon finom ízt ad a főtt fürjtojásnak.
A tyúkot szépen részeire szedtem, csak a farát és egy szárnyat, és egy kevés mellét hagytam főtt húsnak a leves mellé. A tyúk aprólékát a nem régiben készített cserépben készült kakas pörkölthöz használtam fel. A többi részt alaposan sóztam, megborsoztam és hagytam pihenni egy kicsit. Ujjnyi, forró libazsírban sütöttem ropogósra.







Közben 5 fej lilahagymát felkarikáztam, és 12 db közepes sárgaburgonyát közepes kockákra vágtam. Erősen sós vízben forrásról számítva 3 percig főztem a krumpli kockákat, majd leszűrtem, és hagytam hűlni. Majd forró, bő olajban arany barnára sütöttem. Közben egy serpenyőben kiolvasztottam a tyúkocska kis háj párnácskáit, megpótoltam kevés libazsírral és nagy-közepes lángon karamellizálódásig sütöttem a hagymakarikákat. Közben sóztam, borsoztam. A frissen kisült krumplival összekevertem.







Már korábban elkészítettem az uborkasalátát. Az uborkát vékonyra leszeleteltem, sóztam, borsoztam. Víz, fehér borecet, és cukor keverékével fél óra múlva felöntöttem, és hagytam pár órát állni a hűtőben.




A leves után a sültet és krumplit frissen, forrón tálaltam fel, az uborkasalátát pedig jó hidegen.






Mindig kicsit másképpen készítem el ezt a hagyományos ételsort, de a gerince mindig ugyanaz. Szabadtartású tyúkból készítem, és hagyományos eljárással. A színek, a formák, a levesbetétek és a köret az, amit viszont mindig fantáziámra bízok, és szívesen variálok. Most ezzel a végeredménnyel. Korábbi bejegyzéseim tanyasi tyúkból készült ételsorra:






Csajszi néni és a pulyka pulya




(Kép: planetsave.com)


Nem mondom, hogy egyszerű az élet a Márja-lányokkal, sokkal agresszívobbak, mint gondoltam, bár ők eszt önmegvallositásnak hívják, az kell, hogy legyen, amit ők akarnak. Szerencse, hogy én a Jóska mellett tanultam ki a társas érintkezés csinnyátbinnyát, így jól tudom kezelni a konfliktusokat hatalmi szóval. Ezért a következő Népfőiskolai sütős-főzős foglalkozáson pulykából készülő ételeket tanítottunk az egyre nagyobb számú érdeklődőnek. Nem tudom, mi lehet az eksztra érdeklődés oka, talán az ingyen koszt, talán a konyhaművészetünk csodálata, én ez utóbbira tippelek, bár a másikra is vannak ráutaló magatartások. A lényeg, hogy sokasodunk, gyarapodunk. A pulyka különösen felkeltette az érdeklődést, mert beharangoztuk, hogy felfújt, leves és pörkölt is lesz és így is volt. Fotókon illusztráltuk a pulykafelfújtat vagyis egy felfújt pulykát és már ki is pipálhattuk az első menüpontot. Elmontuk szépen, milyen állat a pulyka: madár. Melyik testrésze használható fel: mindegyik, kivéve a taraját és az áll-lebenyét, amik mérgezők. Igazából olyan harminc-negyven évvel ezelőtt nem volt divat pulykát tartani helybefaluba, itt inkább a liba meg a kacsa volt a menő. Libák garmadája kergetett meg és libahad végtermékét nassolgatva nőtt fel néhány óvodás, azóta sem tartom velük a kapcsolatot, eggyikből se lehetett Márja-lány és amíg élek, nem is lesz. Meg azokból se, akik az áll-lebenyt ahhoz hasonlították, pfúj. A Márink meg a Bözsink például már a hatvanas-hetvenes években is tartott pulykát, nem egészen három hétig. A tiborszállási rokonoktól kapták pont Mikulásra. Hatalmas faládában utazott vonaton, almát meg káposztát raktak mellé és csodákcsodája, a Posta akkoriban épen és egésségesen leszállította a címzettnek. Máriék és Bözsink is vártak karácsonyig, akkor vágták le a rusnyaságokat, addig lehetett menni hozzájuk pulykát nézni és kicsúfolni a azokat, akik azzal a jellegzetes hangjukkal vissza is csúfoltak Teccett mindenkinek a pulyka pulya szóösszetétel, ami szabolcsi kifejezés, a gyerekekre mongyák, hogy pulya. Ez az ő pulyka pulyájuk is délcegen járkált föl-alá a baromfiudvarba, else tuttunk képzelni ennél rondább állatot, a Részegeshánzit kivéve. Szóval a gasztrókultúra és idegen vidékek íze már elég korán begyűrűzött helybefaluba és jó volt nézni, ahogy a Mári meg a Bözsink elkészítette a pulykanyaklevest, ami végülis semmiben nem külömbözik a tyúkhúsleves elkészítési móggyától, esetleg egy pici babérlevelet lehet beletenni és egy szegfűszeget is, no meg egy csipet őrölt szerecsendió sem árt. Gyöngyöző vízben főzzük a nyakakat, körülbelül két órán át. Ők a zölcségeket is mingyárt beleteszik, makszimum nagyobb darabba vágják, nem olyan elegánsan karcsúra. Betétnek bármit használhatunk, talán a májgaluskát javasolnám, azzal igazán különlegessé tehettyük a levest. Mondhatom, nagyon finom lett most is. A pulykanyak pörkölt spórolós változata az, amikor pörköltalapot készítünk és beletesszük a levesben főtt pulykanyakat és rottyantunk eggyet vele. Nem úgy, hanem gasztronómiailag. Én leborulok mindenki teheccsége előtt, ha kell, eddig mongyuk nem kellett, de a Mári meg a Bözsink előtt le a kalappal, igazán finom lett a leves meg a második, bármit is mond a Treszka, hogy hol a pulyka többi része? Semmi köze hozzá, az nekünk csak egy továbbgondolásra érdemes nyersanyag és nem mindegy, hogy az iskola vagy az én hüttömben van? Tárolóhely, tárolóhely. Nem teszek külömbséget köszte. Asszem eszt a Treszkát kiíratom az iskolából, elég túlkoros még hozzánkhoz képest is…

9 megjegyzés:

  1. Ha jól akarok lakni, akkor ide jövök szemet tátni :-)

    Más: A "pulykanyak spórolós változata" és a gasztronómia antagonisztikus viszonyáról szakácskönyvet lehetne írni :-))

    VálaszTörlés
  2. 20+1 kép csattanós válasz azoknak, akiknek lassú a netje és öreg a gépe...
    Tudom,tudom: szereted a képeket. Na de a böngészőm a betöltött képeket - erre az egyetlen lapra! - 128-ig számolta, aztán feladta...
    Mert bizony a popszt végén és a jobboldali hasábban is van jó kedvvel, bőséggel...
    A gyári netem gyor - ott viszont állandóan újra kezdi a töltést és alig lehet leállítani. Pedig addig nem olvasható, mert nem lehet legördíteni :-(

    VálaszTörlés
  3. Drága Mormogi Papa!
    ...annyira sajnálom...:((((
    ...de a képek a gyengéim...no, és google is nagyon szereti őket:)...az olvasóim jó része már a képekről talál rám...

    Ez éveben meglesz a 200. bejegyzésem...
    200 nap, 200 bejegyzés, 2000 kép...:)))

    Azért ne hagyj el, szépen kérlek!...:))))

    VálaszTörlés
  4. "Ez éveben meglesz a 200. bejegyzésem...
    200 nap, 200 bejegyzés, 2000 kép...:))"
    Nevamesza! Háááát, a lazsálás nem az erősséged! :)) Kezdetben még óvólag próbáltalak "fékezni" -Beával egyetemben!-, de mára be kell látnom, hiábavalóság volt! Véghetetlen energia, lelkesedés van Benned, és blogodat nem csak a kivételes színvonal jellemzi, de az ételek iránti szeretet, simogatás is sugárzik minden bejegyzésedből!...
    ... Ne törődj Beával és velem, ha nem tudunk naprakészen "követni",... majd utólag bepótolunk! :)))
    Te csak áradj, hömpölyögj itt nekünk, jóságosan boríts be bennünket, mint az erdeigomba-mártás a kevésbé sikeredett, hirtelen kisütött borjúmáj szeleteket... Tegyél még "zamatosabbá", "ízletesebbé" mindannyiunkat!...

    VálaszTörlés
  5. Spájzcetli:...annyira aranyos vagy!...mi is lenne velem a Ti lelkesedésetek nélkül?!...
    Hááát igen...öntörvényűségem, temperamentumom, fékezhetetlenségem nem enged átmeneti lazsálást sem...mindent, amit szeretek, vagy szeretek csinálni nagy odaadással teszem...
    ...én azért bizakodom, hogy ennek leginkább előnyei vannak!

    Skandikamera: ...megírod, vagy írjam meg én?!
    :)))

    VálaszTörlés
  6. Dehogy hagylak, dehogy hagylak! Csak volt pár nap kiesés - családilag :-)

    A képekkel sincsen gond - bár lehet, hogy nem minden mackó olyan türelmes, mint lelkes kis "mókus őrs"-ünk :-)))
    Nem tudom, milyen méretben teszed fel a képeket - azt viszont igen, hogy az általam ismert blogspot-felhasználók posztonként csak egy-egy képet tesznek be. Talán nem véletlenül... mert csak azt tudják szabályozni (nekem úgy tűnik), hogy hány poszt jelenjen meg egyszerre a nyitólapon - de azok mindig és kivétel nélkül szőröstül-bőröstül felkerülnek - mintha a "tovább" funkció nem is létezne... amilyet pl. Skandi is használ, meg a kifőzde, meg még rengetegen - valamennyien a blog.hu lapon :-(
    No, majd valahogy megoldom.
    p.s.: a képeket akkor is megtalálják keresővel, ha azok nem a főlapon vannak... a képkereső csodákra képes :-)

    VálaszTörlés
  7. Én tanácsot szeretnék kérni hogy ballagásra tyúkból mit lehetne főzni ami laktató és kiadós étel.

    VálaszTörlés
  8. Az előzőhöz csatolom hogy ne tyúkpörkölt legyen.Kérve kérem!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezer bocsánat, hogy csak most értem ide ... mostanában sajnos kevés időt tudtam a blogon tölteni. Ne haragudj, kérlek!

      Tudom, hogy a hajó már elment, de levesben főtt töltött tyúkot ajánlottam volna Neked, amit sajnos még nem mutattam be, de készülök rá, már rég óta.
      Fejedelmi étel ...

      Törlés