A szombati disznótoron természetesen kaptunk kóstolót is. Péntekről a színes húsnyársakból megmaradt két nagy szelet pácolt tarja, így nem volt kétséges, hogy vasárnap ezeket fogom elkészíteni ebédre. Már csak a köretet kellett kitalálnom, a hagymás tört krumpli nagyszerűen harmonizált volna a húsfélékkel. Viszont én valami mást álmodtam, kívántam meg.
Arra gondoltam, hogy a hagymát egészen édes-krémesre sütöm, és reszelt almát adok hozzá. A húsnyársak alól a pecsenyezsírt is természetesen eltettem, így ebben a pecsenyezsiradékban karamellizáltam a nagy fej karikára vágott hagymát, majd egy almát reszeltem hozzá és ezzel is türelmesen összesütöttem. Közben sóval, borssal, fahéjjal fűszereztem.
5 nagyobb sárgaburgonyát sós vízben, héjában megfőztem, még forrón lehúztam a héját és áttörtem. 7 dkg vajjal, egy csipet szerecsendióval, majd a fahéjas-almás hagymával elkevertem.
5 nagyobb sárgaburgonyát sós vízben, héjában megfőztem, még forrón lehúztam a héját és áttörtem. 7 dkg vajjal, egy csipet szerecsendióval, majd a fahéjas-almás hagymával elkevertem.
Közben a hurkát és a kolbászt egyszerre, egy tepsiben kevés vízzel 180 fokon megsütöttem, körülbelül 30-40 perc alatt. A hurkát sütés előtt megszúrkáltam, hogy ne nyiljon ki sütés közben.
Az előre bepácolt két, vastag szelet tarját először házi libazsíron, erős lángon mindkét oldalán átsütöttem, majd az edényt lefedve, a hőt elzárva néhány percig még „húzattam” fedő alatt. Így kívül gyönyörű kérget kapott, végül pedig szaftosra, porhanyósra párolódott a fedő alatt.
A sülteket és a pürét is azonnal, frissen, forrón tálaltam.
A sülteket és a pürét is azonnal, frissen, forrón tálaltam.
A krumplipüré akár önmagában is megállja a helyét vegetáriánus fogásként, ez esetben a pecsenyezsírt el lehet hagyni. Nagyon ízletes, a vaj, a krumpli, az alma, a hagyma és a fűszerek kiváló egységet alkottak a pürében. A tarjától visszamaradt pecsenyezsírral a krumplipürét meglocsoltam.
Néhány korábban elkészített ételt még bemutatok, majd tőlem kicsit meglepő módon kímélő ételek következnek illetve halételek, melyek eddig kisebb szerepet kaptak kínálatomban.
Istenien néz ki így kora reggel ez merénylet:-))
VálaszTörlésMajdnem, nem majdnem, azért én most nekiülnék :)
VálaszTörlés"Támadás a gyomor ellen..." :-)))
VálaszTörlésJó reggelt! Nagyon guszta ez a recept! Mint abszolút kezdő, tanácsot kérnék a részleteket illetően. Engem a sült hús része érdekel momentán: az "előre bepácolt" itt mit jelent, mennyi ideig volt bepácolva és pontosan milyen pácban? A másik kérdésem, hogy a hirtelen átsütés után mit jelent a fedő alatt "húzatás"? És végül: jól értem a szövegben, hogy ezután lezárt lángon párolódott fedő alatt készre és puhára a hús? Mennyi ideig kell otthagyni, hogy ez bekövetkezzen? És milyen edényben történt ez? Vastag volt?
VálaszTörlésElőre is köszönet a válaszokért!