Oldalak

2011. július 7., csütörtök

Nyári hidegtál: bazsalikomos tojáskrémmel töltött tojás és sonkatekercs franciasalátával






Zöldborsó szezonban és a nyári kánikulában nálunk az egyik népszerű ebéd vagy vacsora a hidegtál.
Most jókora adagot készítettem, hiszen ez egy alacsony szénhidráttartalmú étel, így jól be lehet lakmározni belőle, de igen gyorsan emészthető.

Anyósom zsenge édes borsójából és répájából készült a franciasaláta, ilyen finomat a piacon sem kapok. Anyósom keze munkáját dicséri a csemegeuborka is, nem véletlen hát, hogy én nagyon kedvelem az anyósomat. Természetesen nem csak ezek miatt. Nem először kerül a receptjeim közé hidegtál, most rendhagyó módon bazsalikomos tojáskrémmel készült a sonkarolád és a töltött tojás.

A hozzávalók körülbelül 6 adagra szólnak.

Kb. 1 kg franciasalátához:

25 dkg friss zöldborsó

25 dkg saláta répa kisebb kockára vágva

15 dkg csemegeuborka kisebb kockára vágva

20 dkg nyári alma kisebb kockára vágva

Kb. 4 dl házi majonézhez:

2 nagyon friss tojássárgája (a tanyasi a legjobb)

3,5 dl napraforgó olaj

1 teáskanál dijoni mustár

1 teáskanál Tokaji borecet furmintból

Só, színes bors,

1 evőkanál friss citromlé

Bazsalikomos tojáskrémhez:

7 egész főtt tojás

3 főtt tojássárgája

3 evőkanál a házi majonézből

3 dkg vaj

6-8 db nagyobb bazsalikomlevél (nem szükséges bele nagyobb mennyiség, mert a friss bazsalikomnak nagyon kellemes, de igen erős íze van)

só, színes bors


Töltött tojáshoz, sonkatekercshez:

3 félbevágott keményre főzött tojásfehérje

12 vékony szelet főtt sonka

A borsót és a répát forró, sós vízben néhány perc alatt roppanósra főztem. Közben elkészítettem a majonézt. A tojássárgáját elkevertem a borecettel, mustárral, sóval, borssal, majd nagyon vékony sugárban hozzáadtam az olajat folyamatos erős keverés mellett. Az edény alá nedves konyharuhát teszek, így könnyebben tapad a tál, hiszen egyszerre öntök is és keverek. Végül hozzáadtam a citromlevet. 3 evőkanálnyi ment a tojáskrémbe, a többi majonézből kikevertem a franciasaláta alapot a következőkkel:

1,5 dl tejföl

1 evőkanál magyar mustár

1 evőkanál porcukor

Az alapot lehűtöttem a főtt zöldségekkel egyetemben, majd a borsót, a répát, a csemegeuborkát és az almát – melyet egy evőkanál friss citromlével meglocsoltam – összekevertem a krém alappal. Tálalás előtt lehűtöttem.




Elkészítettem a bazsalikomos tojáskrémet:

Minden hozzávalót apróra összevágtam, hozzáadtam a majonézt, a szobahőmérsékletű vajat, sóztam, borsoztam és botmixerrel szinte habosra és homogénre turmixoltam a krémet.

Lefedve betettem a hűtőbe egy félórára, hogy keményebb legyen az állaga, majd nyomózsákba töltöttem és megtöltöttem vele a fél tojásokat és a sonkaszeleteket. Egy időre betettem a hűtőbe.


Tálra rendeztem a franciasalátát, rá a sonkatekercseket. A töltött tojásokat külön tálon tálaltam fel. Két alkalomra is elegendő könnyű nyári ebéd lett belőle.





4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a salátád,a tojás tölteléke biztos finom a bazsalikommal.Megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki ez a hidegtál. Én télen is bírnám enni.

    VálaszTörlés
  3. Izgalmas a tyúkanyótál :-)
    A sonkatekercshez azért kérnék egy kis tormakrémet - vagy sajtkrémet. Valahogy megszoktam :-D De lehet sajt torta is, az is nagyon jól esik a melegben - kissé lehűtve.

    VálaszTörlés