A szombati őzragu után el sem lehetett volna képzelni megfelelőbb desszertet, mint ez az eperlekváros palacsinta volt.
A házi eperlekvár a legegyszerűbben készült, hiszen már előre lehetett tudni, hogy télre egy kiskanálnyi sem marad belőle.
Hozzávalók 30 db vékony palacsintához:
40 dkg finomliszt átszitálva
4-
10 dkg olvasztott vaj
Csipet só
Én először mindig a tojásokat keverem ki a sóval, cukorral. Hozzáöntöm a tej kétharmadát. Rászitálom a lisztet és sűrű palacsintatésztát keverek belőle. Ekkor kezdem hígítani, majd két órán át hűvös helyen pihentetem. Sütés előtt hozzákeverem az olvasztott vajat. Semmilyen további zsiradékot nem igényel a sütés folyamán.
A palacsinta közepére két evőkanál eperlekvárt kanalaztam, rózsaszerűen összefogtam, hogy csak a lekvár közepe látszódjon ki a fészekből. Meghintettem nagyon vékony csíkokra vágott friss bazsalikom levelekkel, kicsit megdíszítettem a tányért a lekvár „levével” és tálaltam.
Érdemes kipróbálni a friss bazsalikomot eperhez, mert szerintem zseniális íz párosítás. Nem pusztán díszítés, annál sokkal több.
… kinagyítva a fotókat, jól látszik, ez egy elegáns gyűröttségű, "férfias" palacsinta – vaskos, tömzsi, villára szúrt egyetlen falatja szájat betöltően harapható. :) Nem mondanám magam madárétkűnek, de az őzragud után – akármilyen ízletes is!- egynél többel nem tudnék „megbirkózni”!. :))
VálaszTörlésHmm bazsalikom és eper, nagyon szeretem a kettőt együtt, tényleg érdemes kipróbálni. Mellesleg így látványnak sem utolsó. :))
VálaszTörlés