A bazsalikom és petrezselyem tövek érzik magukat a legjobban, a fűszerkertemben, mert szó szerint kaszálni lehet őket már. Már régen készültem, hogy pestoba kerülnek, de valahogyan időről időre valami más előzte meg. Most sort kerítettem rá, hiszen rendkívül széles a felhasználási területe, a pestot nem csak tésztára lehet használni.
Nem készítettem belőlük sokat, hiszen a pesto sem jó, ha nagyon sokáig áll, különösen a bazsalikom érzékeny fűszernövény, gondoltam, csak néhány ételhez elégséges adagot készítek, és néhány hét múlva újra készítek frisset.
Kifejezetten az volt a célom, hogy a fűszernövényeké legyen a főszerep a pestoban, így igencsak „spóroltam” a többi hozzávalóval. Az adott étel készítésekor majd kiegészítem annak függvényében, amire használom.
Bazsalikom pesto
10 dkg frissen szedett leöblített bazsalikom levél
1 nagy gerezd fokhagyma összevágva
1 evőkanál fenyőmag mozsárban összenyomva
2 evőkanál frissen reszelt pecorino romano (értelem szerűen parmezánnal kiváltható)
kevés só, frissen őrölt színes bors
Petrezselyem pesto
6 dkg petrezselyem átöblítve
1 nagy gerezd fokhagyma összevágva
1 evőkanál fenyőmag mozsárban összenyomva
2 evőkanál frissen reszelt pecorino romano (értelem szerűen parmezánnal kiváltható)
kevés só, frissen őrölt színesbors
Az olívaolajon kívül minden hozzávalót robotgépbe tettem és gyorsan, egy-két perc alatt rusztikusra turmixoltam. Kis adagonként elkevertem az olívaolajjal, üvegbe kanalaztam és behűtöttem.
A pestot hagyományosan fűszer mozsárban készítik, de ezt a lehetőséget én most kihagytam. A mesterkonyhákban is készül pesto gépben, úgyhogy nincs bűntudatom, hogy időtakarékosan jutottam hozzá a végeredményhez.
Nagyon tetszik. Nálam is a petrezselyem és a bazsalikom van túlsúlyban. Ki fogom próbálni. :)))
VálaszTörlés