Hirtelen dobtam össze ezeket a hamburger zsemléket, mert a tervezett fasírt vacsora fordulatot vett. A fasírt vacsoráról a következő részben számolok be.
Érzésből állítottam most össze a hamburger zsemle tésztáját, de mondhatom, kifogástalan lett. Két napra rá, ennek a tésztának az alapreceptjét használtam fel az őszi kalácskenyérhez és zsemlékhez. Mondtam én, hogy nálam mindig minden összefügg.
Hozzávalók 6 hamburger zsemléhez
30 dkg átszitált finomliszt
1,2 dkg friss élesztő
1 evőkanál porcukor
1 tojás
5 dkg nem meleg olvasztott vaj
1 teáskanál finom tengeri só
A kenéshez 1 tojássárgája 1 teáskanál tejszínnel (vagy tejjel) elkeverve
A szóráshoz kb. 2 dkg parmezán és füstölt sajt, egy vékony szelet apróra vágott bacon és három csipet morzsolt oregánó
A tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt. Az összes hozzávaló felhasználásával összeállítottam a tésztát. 10 percig letakarva pihentettem, majd könnyedén, de hosszan megdagasztottam. Úgy 8-10 percig. Letakarva kelesztettem 45 percig, ez alatt nagyjából duplájára kelt. 6 részre osztottam a tésztát és kis cipókat formáztam belőle.
Letakarva 30 percig pihentek. Megkentem őket a tojássárgájával, három zsömlét megszórtam parmezánnal és morzsolt oregánóval, hármat pedig finomra reszelt füstölt sajttal és apró bacon morzsával.
Szépek, illatosak, és kívánatosak lettek. No, és azonnal felhasználtam őket a vacsorához, a fasírtburgerhez. Erről mesélek a következő részben.
Gyönyörűek ezek a zsemlék. Rácáfolnak a mottódra.
VálaszTörlésNagyon szépek lettek a zsömlék . Jó ropogós lehet a külső része annyira szép !
VálaszTörlés...Még hogy "nem kerek a világ"?!... Néha előfordul,... de akkor jössz Te az ilyen posztokkal, és rendre megcáfolod! - kikerekíted, megtöltöd mindenféle nekünk tetszőkkel... :))
VálaszTörlésGyönyörűek lettek
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lányok!
VálaszTörlésSpájzcetli: Örülök, ha kerekíteni tudok a világon, zsömlékkel vagy zsömlék nélkül ... :)