Oldalak

2011. november 30., szerda

Nem vagyok mesterszakács receptválogatás: sertéskaraj sütve, rántva, göngyölve, cserépben ...




Látom, hogy mostanában sokan keresnek recepteket sertéskarajra.

Legyen hát a karaj az első olyan alapanyag, melyre receptajánlót készítek. Biztos is, hogy az elkövetkező időszakban a sertéshúsfélék reflektorfénybe kerülnek, úgyhogy nem a karaj az egyetlen alapanyag, melyre válogatás készül.

Azért igyekszem változatosan összeállítani a sorozatot, különösen az ünnepi menülehetőségek figyelembevételével. A sorozat következő része is egy nagy klasszikus lesz, fogadja minden olvasóm szeretettel.











































A sorozat fejezeteit itt gyűjtöm.

Gyors Kentucky csirke amerikai káposztasalátával



Egyre kisebb körítéssel állok neki a nemzetközi kedvenceknek, ha a család leadja rájuk a rendelést. Aki szereti a KFC-t, és persze konyhatündérkedni is szeret, az igyekszik otthon is legyártani valami hasonlót.
Nekem is volt már néhány próbálkozásom, mind igazán jól sikerültek, volt, amelyik egészen hozta a KFC feelinget. Hiába, a friss rántott csirke akár otthon, akár étteremben, akár gyorsétteremben esszük, ha jól van elkészítve, akkor tarol. A KFC féle ízesítés és bunda – ha nem is tudom mennyi íz és állagfokozó, színezék lehet benne, már, ha van benne – szerintem is elég jó ebben a kategóriában.
Valahogyan, amikor hirtelen kell összedobnom valamit, akkor ráhibázok jó megoldásokra. Ez nem azt jelenti, hogy amikor rákészülök, akkor kudarcot vallok. Éppen ellenkezőleg, de a hirtelen jött ételeknél valahogyan jobban elengedem magam, hagyom magam sodródni a helyzettel, gyors, prompt megoldásokra van szükségem és lehetőségem, így nem aggódom túl.
Összedobtam egy fűszerkeveréket a csirkéhez, ami egészen jól sikerült. Korábban tejben is előáztattam a csirkét egy éjszakára, de nem mondanám, hogy jobb, vagy finomabb lett a végeredmény, úgyhogy nem elengedhetetlen.
A corn flakes bundánál az a tapasztalatom, hogy legalább 1:1 arányban érdemes házi morzsával vegyíteni, így a különböző nagyságú corn flakes szilánkok ropognak, de nem keményítik túl a bundát, mint amikor 100%-ban corn flakest használok.
Úgyhogy ezeknek a korábbi tapasztalatoknak fényében álltam neki a gyors rántott csirke ebédhez.
A csirkemellet közepes csíkokra, darabokra vágtam, a csirkeszárnyról levágtam a hegyét (ezt nem használtam fel) és további két részre daraboltam.

Rántott/sült csirke fűszerkeverék:

1 teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál durvára őrölt színes bors
1-1 teáskanál édes és csípős fűszerpaprika (lehet finomra őrölt chili is)
2 teáskanál durvára őrölt chili paprika
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál fokhagyma granulátum
1-1 teáskanál rozmaring, kakukkfű, tárkony, majoránna
½ teáskanál cayennebors


Körülbelül 2 kg húshoz elegendő a fenti mennyiség, én 80 dkg csirkemellet és 24 csirkeszárny részt pácoltam benne.
A húsdarabokat befűszereztem és hagytam összeérni az ízeket. Csak úgy 1-2 órán át. Végül megsóztam a húst és paníroztam.
A szilánkosra tört corn flakest összekevertem a házi morzsával. Klasszikusan paníroztam: liszt, sóval ízesített felvert tojás, kukorica pehellyel dúsított morzsa sorrendben.
Úgy fél órán át hagytam pihenni a bundában a hús darabokat, majd bő, forró olajban kisütöttem.







Amerikai káposztasaláta:

Lényegesen olcsóbb, ha veszünk egy fej káposztát és egy-két répát és magunk gyaluljuk, reszeljük le. Amikor kevés idő áll rendelkezésre, akkor nem ördögtől való konyhakész zöldséget megvásárolni, az idő pénz, bizonyos esetekben egyik kompenzálja a másikat.
Nem jártam rosszul a félkilós kiszerelésben vásárolt gyalult fehérkáposztával és répával, hiszen a répa maradékából még elkészítettem a hamis ráksalátát. Ráadásul a hamis ráksalátát még felhasználtam egy további ételhez is.
Csak a hagymát kellett előkészítenem, és a saláta alapot. Az megspórolt idő igencsak jól jött, hiszen legjobb egy éjszakán át összeérlelni az amerikai káposztasalátát, de legalább 3-4 órán át. Kellemes ízek vannak ebben a salátában, nem árt nekik, ha összeérnek.

2 evőkanál tárkonyecet
2 evőkanál olaj (napraforgó vagy mogyoróolaj, nem olíva)
4 evőkanál nádcukor
2 kisebb fej vagy 1 nagy fej lilahagyma
50 dkg gyalult káposzta
20 dkg finomra reszelt répa

Az olajat a tárkonyecetete és a cukrot elkevertem és hozzáadtam a lilahagymát. Elkevertem a majonézzel majd hozzáadtam a répát és a káposztát. Alaposan összekevertem és behűtöttem.






Sajnos, most elmaradt a sült kukorica, úgyhogy sült krumplival kínáltam a Kentucky menüt.
Tökéletes burgonyachips és sült hasábburgonya receptjeim innen tölthetőek le.
A végeredményről kevés képet készítettem, azok sem túl jók, hiába, már nagyon várta a család a rántott csirke ebédet, ilyenkor nem borzolom tovább a kedélyeket. Kattintottam párat, ilyenek sikerültek.
Egy biztos, az eddigi egyik legjobban sikerült Kentucky csirke ebédünk volt. A fűszerkeverék úgy érzem, marad a Kentucky csirkéhez nálunk.



2011. november 29., kedd

Egyszerű étcsokoládés bonbonok paradió morzsával






Csak tátom a számat egy-egy világhírű bonbon műhelyt is meghazudtoló bonbon költemény láttán a blogokon. Csak gratulálni tudok, aki ilyen nagyon ügyes és türelmes, azt hiszem, én nem ez a típus vagyok. Még lehetek. Akkor beiratkozok valamelyik professzionális házi műhelybe.

Mivel nálunk a reggeli, ebéd, vacsora áll az étkezés fókuszában, az édesség és desszertgyártás csak a második helyre kerül, illetve annyi időt tudok rászánni, ami az ételkészítés után marad. Azért készül nálam egy-két szép, igényes édesség, sütemény, desszert, úgyhogy nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene.

Legutóbb például sablé diamant készült, vaníliás vajas keksz. Választékbővítés gyanánt megtöltöttem étcsokoládés ganache-al, azaz étcsokoládé krémmel. Valami olyasmit szerettem volna bemutatni, hogy házilag is készíthetünk egyszerű, de igényes édességet különösebb macera nélkül, valódi alapanyagokból, adalékmentesen.

Az étcsokoládés ganache-ból kifejezetten nagy adagot készítettem, mert szerettem volna ha marad belőle néhány egyszerű bonbonhoz. Nagyon finomnak bizonyult ez az étcsokoládé krém, az állaga is nagyszerű lett. Szobahőmérsékleten sem folyik el, mégis krémes és nagyon ízletes. Ebből, minden nagyobb macera nélkül újabb édesség sikeredett.

Egyszerűen kis bonbonokat nyomtam belőle zsírpapírra és megszórtam gömbölydedre őrölt paradió morzsával.

A csokoládé krémet szobahőmérsékleten hagytam krémesre melegedni, hogy szépen ki tudjam nyomni a nyomózsákból. Amikor megszórtam a paradió morzsával, akkor betettem a hűtőbe megdermedni. Természetesen dióval, mandulával, mogyoróval is készíthetjük, nekem most paradió volt kéznél.









Egy óra múlva már kínáltam. Tizenegynéhány bonbonra való csokoládékrémem maradt, hamar elkapkodták. Már vannak is újabb ötleteim, hogy legközelebb hasonló alappal milyen új bonbonokat gyártok majd a családnak.





Sorozat ajánló


Éppen szilveszterkor lesz másfél éve, hogy el kezdtem a blogot írni. Eddig 500-600 ételem került bemutatásra, egyértelműen vannak kedvenc ételféleségek, melyeket gyakrabban, vagy szívesebben készítek.

A blogot nem pusztán a magam, hanem mások örömére is írom, annak ellenére, hogy én is jó hasznát veszem, mert már nem a jegyzeteimet, vagy a kedvenc szakácskönyveimet kapom elő, hanem itt keresek rá korábbi receptjeimre, ételeimre.

Látom, hogy melyek azok a kedvencek, melyeket nap, mint nap keresnek az oldalon. Azt is látom, hogy bizonyos keresési kulcsszavakra nem is mindig a megfelelő vagy legmegfelelőbb ételt dobja ki a google kereső. Bár sokak szerint jól használható az oldalam, könnyű benne keresni, illetve én is igyekszem témakörök szerint is gyűjtőket létrehozni, mégis előfordul, hogy „hanyagul” címkézek, így egy-egy remek ételemre nehezebb az oldalon rátalálni.

Jönnek az ünnepek, érzékelem, hogy sokan keresnek karácsonyi és szilveszteri ételeket, illetve szezonális ajánlatokat állandóan.

Sorolhatnám még az okokat, ami miatt elhatároztam, hogy új sorozatot indítok, melyben összegyűjtöm a szerintem legjobban sikerült ételeimet egy-egy témakörben.

Lesz, ahol több részben is gyűjtögetek, hiszen egyes ételféleségek vagy alapanyagok tekintetében olyan nagy a kínálat, hogy egy részbe nem akarok minden kedvencet bezsúfolni.

Azt gondolom, hogy ez a sorozat ahhoz is hasznos lesz, hogy akik rendszeresen főznek tőlem – mert nagy boldogságomra egyre többen vannak - azok a sorozat által könnyebben, egyszerűbben, és koncentráltabban rátalálnak bizonyos alapanyag, bizonyos technológia, vagy bizonyos ételféleség szerint a keresett receptre.

Igyekszem a sorozatot a legnépszerűbb és legaktuálisabb témák szerint elindítani és folytatni.

Természetesen a sorozat mellett napról napra új ételekkel, új receptekkel jelentkezem, ahogyan eddig is tettem.