Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. szeptember 20., kedd

Sajttal töltött karaj szeletek bacon kabátban vajas, friss kakukkfüves krumpliágyon








Meg kell újra jegyeznem, hogy a hirtelen jött vacsoraötletek midig nagyszerűen sikerülnek. A rántott húsos szendvicsekhez nem paníroztam be csak a karajszeletek felét. Gondoltam, másnap frissen bundázom és sütöm ki ebédre vagy vacsorára. Végül meggondoltam magamat és másképpen készítettem el.

Volt kétféle maradék sajtom valamint a krumplit vajasan kívántam meg. Egyszerűen és gyorsan akartam összerakni az ételt, ezért a kedvenc, 4 személyes cseréptálamra terveztem.

Hozzávalók 4 kisebb adaghoz

4 szelet ujjnyi vastag sertéskaraj

8 vékonyra szelt bacon csík a göngyöléshez

5 dkg olvadós sajt (gouda, nagylyukú, ementáli stb.)

5 dkg füstölt sajt

1/2 piros húsú kápia paprika (lehet paradicsompaprika vagy kaliforniai)

tengeri só, frissen őrölt zöldbors

8 közepes sárga krumpli (pl. Agria)

8 vékonyra szelt bacon csík apróra vágva a krumpliágyhoz

4 db zöldhagyma

1 nagy csokor friss kakukkfű levele

1 csokor petrezselyem

10 dkg zsíros vaj (most ír vajat használtam)

tengeri só


Először is az alaposan megmosott krumplit héjasan, hideg, sós vízben tettem fel főni. Mire a húsokkal végeztem, addig meg is főtt a héjában. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert szétesik, de azért tökéletesen főjön meg. Ha a kés hegye, vagy a villa beleszalad, akkor azonnal le lehet szűrni és még melegen meghámozni.

A karajfilét mindig ujjnyi vastagra szeletelem. Sima felületű klopfolóval, fólia között egy kicsit meglapítom, hogy lazítsam, de ne törjem a rostokat. Cél, hogy a hús szaftos maradjon, ne száradjon ki sütés közben. A bacon kabát is segítségemre volt ebben. Csak sóztam és borsoztam, mert szerintem így jönnek ki legjobban a jó alapanyag ízek, a töltelék is ízesre készült, de nem volt célom, hogy harsogjanak benne az ízek, sokkal inkább a harmónia volt számomra a fontos.

A sajtokat durvára reszeltem, az apró kockára vágott paprikával összekevertem. Egy-egy evőkanálnyi kupacot a karaj szeletekre halmoztam. Kicsit tömörítettem, hogy álljon össze a töltelék, ne potyogjon ki, míg begöngyölöm a baconnal. A karajszelet egyik felét ráhajtottam a másikra, megtűztem hústűvel és becsomagoltam a két bacon csíkba.


A cseréptálat kivajaztam, a maradék vajat felolvasztottam, beletettem a kakukkfű leveleket és közepes tűzön sütöttem majd hozzáadtam a bacon kockákat, és addig sütöttem, amíg jó félig átsült. Ekkor hozzáadtam az összevágott zöldhagymát és együtt sütöttem, míg a hagyma elveszítette a nyersségét. Végül hozzáadtam az összevágott petrezselyemzöldet és elzártam a hőt alóla.







A tálba karikáztam a krumpli felét, sóztam, majd meglocsoltam a vajas zöldfűszeres alap felével. Rákarikáztam a maradék kruplit és meglocsoltam a maradék zöldfűszeres vajjal.

Ráhelyeztem a karajbatyukat és betettem a cseréptálat a 180 C fokra előmelegített sütőbe. Úgy 35 percig sütöttem, amíg a bacon enyhén megpirult, és kiengedte a zsírja nagy részét. Semmiképpen nem szabad túlsütni, mert nem szabad, hogy a karajbatyuk kiszáradjanak.





Frissen, forrón tálaltam fel, vegyes vágott savanyúságot és csemegeuborkát kínáltam hozzá.

Minden kellemes összhangban volt, a krumpli krémes, tele friss ízekkel. A karajbatyuk is tökéletesek voltak, a kétféle sajt a roppanós, édes paprikával ugyancsak nagyszerű harmóniában volt a szaftos karajjal és a baconnal.

Előre megfontoltan is egészen biztosan el fogom készíteni újra, szívből ajánlom ezt másoknak is.




9 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik, nagy valószínűséggel kipróbálom. Köszönöm az ötletet!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom! pici fokhagyma szerintem még ízesebbé teszi a sajtos tölteléket.

    VálaszTörlés
  3. Kedves NeVaMeSza!

    Hogyan csinálod, hogy az ember még reggeli előtt megkívánja az ebédet? :-)))

    Nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  4. Brutálisan finom kategória! Vittem a receptet, köszi. :)))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, gyönyörűek a fotók.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Mindenki:

    Tényleg finomra sikeredett ez a vacsora és szerencsére a képek is ugyanolyan jól sikerültek, ami ugyebár villanyfénynél már nem mindig működik.

    Tényleg érdemes a kipróbálásra, sőt mi több, holnapra már egy másik ételötletet is merítettem belőle. Remélem az is ilyen jól sikerül majd! :))

    Mormogi Papa: Szenvedélyesen szeretek enni is és főzni is ... csakis ebben látom a választ! :))

    Nem egy macerás étel, dobd fel otthon az ötletet! :))

    VálaszTörlés
  7. Én most sütöm. :-) Nem takarod? Én nem tettem rá semmit igy is megpuhult a húsi?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails