Nem, a cím nem elírás, mert nem pusztán füstölt sajtos, hanem füstös-füstölt sajtos csigákat készítettem.
A fehércsokoládés-mandulás csigáknál említettem, hogy párhuzamosan sós csigákat is készítettem. Egyszerűen átírtam a kakaós csigára már jól bevált receptemet sós változatra. Még szép, hogy füstölt sajtot választottam fő ízesítőnek, vallom, hogy a leveles pogácsába is szerintem a legfinomabb, ha legalább 30%-ban füstölt sajttal készítjük. Most nem kevertem a sajtot, tisztán füstölt sajtot használtam, és nem is használtam túlzó mennyiséget.
A csigák különlegességét a spanyol füstös paprika használata fokozza, érdemes utána nézni a beszerzési lehetőségnek. Én már évek óta használom, mindig legalább két dobozzal pótlom, ha fogyófélben van. Hátha hamarosan a magyar fűszerpaprika is kapható lesz füstös változatban. A füstölt sajt, a füstös paprika és a szóráshoz használt magvak nagyszerű összhangba kerültek a libazsírral készült tésztával. Természetesen vajjal is elkészíthető, de az egy másik változat lesz, de biztos vagyok abban, hogy nem kevésbé finom. Következzék hát a recept.
Hozzávalók 18 csigához:
30 dkg finomliszt BL 55
1,2 dkg élesztő
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál finom tengeri só
4 dkg olvasztott libazsír
1 tojás
A töltelékhez: 5 dkg olvasztott libazsír, 15 dkg füstölt sajt, füstös – spanyol – fűszerpaprika (Pimenton de
A szokásos módon készítettem elő a tésztát. Az élesztőt megfuttattam, a hozzávalókból összeállítottam a tésztát, amit 10 percig letakarva pihentettem. Alaposan, de könnyedén megdagasztottam és letakarva 1 órán át kelesztettem, duplájára.
Kezdem kapiskálni a szépen formázott csiga lényegét. Csak olyan magasra nyújtom ki a tésztát, hogy amikor 2 cm-ként levágom a csigákat, akkor annyi legyen belőle, amennyit terveztem. Most olyan
Nos tehát, a fentiek szerint kinyújtottam a megkelt tésztát, megkentem olvasztott libazsírral és megszórtam a finomra reszelt füstös sajttal. Megszórtam fűszerpaprikával is és aránylag szorosan feltekertem. A tészta végét érdemes a tészta görgetésével meglapítani, hogy ne nyíljanak ki a csigák sütés közben.
2 cm-es korongokat szeltem a rúdból és vágott felületükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsire fektettem őket. Persze előtte a csigák közepét kinyomtam fölfelé, amennyire csak tudtam, hogy szép magasak legyenek, vagyis a tészta felfelé nőjön, ne a csigát nyomja széltében. Mert sütés közben bizony megnő, erre a tepsin való elrendezésnél is figyelni kell. Nekem a 9 csiga/tepsi sűrűség jön be.
Jó 30 percig pihentettem a csigákat, majd az első tepsi csigát a hideg sütőbe tettem. Előtte megszórtam az egyiket mákkal, a másikat szezámmaggal, a harmadikat egész köménnyel. Nem csak a dísz, hanem az íze miatt is! Meglocsoltam a maradék libazsírral, mindegyiket egy olyan teáskanálnyival. A sütőt
Jaj, nagyon finom csigákat sütöttem ki! Jó ötlet volt a kakaós csiga receptemet sós csigákra is átírni. Egészen biztosan lesz ismétlés, mert vetekszik a leveles pogácsáimmal.
Szia!
VálaszTörlésValami nincs rendben?
Túl rövid a cím ;)
Hú, de nagyon guszták!!
VálaszTörlésNévtelen: Nálam, minden rendben van ... ;)
VálaszTörlésBors and Pepper: Jól sikerültek a csiguszok, ízre is mutatósak voltak! :))
hű, de finomat sütöttél
VálaszTörlésMeVaMeSz, mit idéztél föl ! :-)
VálaszTörlésMikor a görög táncban (a bál előtt adtuk elő egyszer, meg kitapsoltak másodjára is :-) a legvégén volt egy "feltekeredő" figura, aminek a kezdetére úgy adta a jelet a sorelső, hogy bekiáltotta:
CSIGOSZ ! :-)))
Nem ez volt az egyetlen "nyitótáncunk", tíznél is több volt - megannyi féle - de talán a leg emlékezetesebb. Legalábbis az első néhány próbát, mikor a térdhajlítós részt ismételtük számtalanszor, ma is emlegetjük :-)))
A dicshimnusz a füstölt sajtról lemaradt - de hát már ismeretlenül is ismersz, mint a tenyeredet :-)
VálaszTörlés4 gyerek: Igen, lesz ismétlés is! :)
VálaszTörlésMormogi Papa: :))
Nem akarok nagyzolni, de amikor hozzákezdek egy ételhez, a lelki ízlelő bimbóim, mintha éreznék az ízeket előre ... Istenemre mondom, hogy éppen olyan volt az íze, mint amikor fejben összeraktam a csigaprojektet! :))
Tudom, hogy szintén zenész:) ... lesznek mostanában jó kis sajtok nálam a posztokban. Lesz még füstölt is! :)
Hát drágám, ez tényleg ínyenc...az őszi kalácskenyered akkora sikert aratott a kedves munkatársaim körében, hogy ismételnem kellett:))
VálaszTörlésBabette: :)) Már csak a kovász van hátra ..;)
VálaszTörlésTéged azért inspirállak, mert tudom, hogy ráérzel, és olyan kenyereket fogsz sütni kovásszal ... :))
Jó,jó....majd egyszer:))):D
VálaszTörlés