Többféleképpen is kísérleteztem már a Kentucky csirke elkészítésével, mondhatom ez is egy újabb, nagyszerű megoldás.
Most a pácolás terén szerettem volna „belenyúlni a tutiba”. Háromféleképpen próbálkoztam már, újabb és hagyományosabb módon: száraz fűszerpáccal, fűszeres tejpáccal és joghurtos fűszerpáccal is készítettem már Kentucky, azaz csípős-fűszeres kukoricapehely bundában sült csirkét:
Gyors Kentucky csirke amerikai káposztasalátával
Házi KFC menü: Kentucky fűszeres csirkedarabok kukoricapehely bundában, mézes-mustáros káposztasaláta, vajas kukorica, steakburgonya
Fűszeres csirkedarabok kukoricapehely bundában amerikai káposztasalátával, vajas-chilis csemegekukoricával (Kentucky Fried Chicken menü)
Kentucky csirkemenü tanyasi csirkéből, snidlinges-vajas kukoricával, krumplipürével, sült fokhagymás mártással
Chilis-fokhagymás joghurtban pácolt csirkeszárny darabok parmezános cornflakes bundában, sütőben sütve
Most a tandoori pácolásból merítettem az ötletet, hogy duplán pácolom a csirkét, lássuk a Kentucky fűszerkeverékemmel is jól működik-e. A joghurtos pác egészen más végeredményhez vezet, mintha csak fűszerezzük a csirkét és bundázva sütjük. Olyasmi a végeredmény, mintha előpárolnánk a csirkét, ugyanakkor nem csak omlós, hanem szaftos is marad. Az első pác pedig szerintem tovább fokozza, hogy „csontig” hatoljanak az ízek és minél több íz, és „nedvesség” maradjon a húsban, hiszen a hús szaftosan a legfinomabb.
Körülbelül 1 kg húst pácoltam, filézett csirkecombot és csirkemellet vegyesen.
Az első pácot ugyanúgy készítettem el, mint a tandoori csirkénél, hiszen a fokhagyma, a gyömbér és chili is szerepel a Kentucky csirke fűszerei között.
Fokhagymás gyömbérpasztát készítettem friss fokhagymából és gyömbérből. Chili port, citromlevet és sót adtam hozzá.
Hozzávalók az első páchoz:
1 evőkanál zúzott fokhagyma (4-5 gerezd)
1 teáskanál frissen őrölt gyömbér
1 teáskanál chili
1 teáskanál só
2 evőkanál citromlé
Ebben pácoltam 20 percig a filézett csirke felsőcombokat és kisebb darabokra, csíkokra vágott csirkemellet.
A csirkemellet érdemes rézsútosan kisebb darabokra vágni, a szálirány kedvezőbb, mintha kétfelé szelnénk, és úgy csíkoznánk fel.
Míg az első pácban csücsültek a csirkehús darabok, addig elkészítettem a joghurtos pácot.
Kentucky fűszerkeveréket készítettem, most egy kicsit csípősebben:
1 teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt színes bors
1 evőkanál chili por vagy csípős fűszerpaprika
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál tárkony
2-3 evőkanál Kentucky fűszerkeverék
2 teáskanál só
Átkentem a joghurtos páccal a csirkehús darabokat és két órán át pácoltam ebben őket.
Dupla papírtörlőn leitattam őket és liszt, felvert tojás, durvára tört kukoricapehely bundába forgattam, majd 15-20 perc múlva bő forró olajban kisütöttem őket.
Úgy sikerültek a Kentucky csirkedarabok, ahogyan terveztem: pikáns, fűszeres, szaftos, omlós és ropogósak lettek. Úgy tálaltam fel ebédre, hogy a szelektív és a vegyes étrendet követő családtagoknak is megfeleljen. Erről legközelebb mesélek.
Yummyyy, az amerikai életemre emlékeztet :)))
VálaszTörlésNeked minden receptedet ki kellene próbálni, olyan guszták!
VálaszTörlésIgen, minden általad készített ételen látszik, mennyire szereted ezt csinálni, igazi konyhaművészet minden remekműved!
VálaszTörlésMost találtam az oldaladra gratulálok!Rajongok a receptjeidért!! :D
VálaszTörlésKöszi Kriszta, örülök, hogy rám találtál, vagyis egymásra találtunk! :)
TörlésSzia. Azt hiszem nem túlzás azt mondanom hogy az életemet mentetted meg ezekkel a receptekkel. :) a férjem oda van a KFC-s dolgokért főleg a káposzta salátáért. Azt a receptedet is megnéztem már! :) pont a napokban emlegette hogy úgy enne olyan salátát és hogy valahogyan meg kelle tudni hogy hogyan készül. De remélem ez is ízleni fog neki. Mert ezt meg én akarom tudni!! :D ezer köszönet!!!!! ;)
VálaszTörlés