Már kicsit vicces, hogy azzal kezdem a posztot, hogy hirtelen ötlettől vezérelve készítettem ezt az ételt. Pedig most is így van.
Pizzát ígértem a családnak, jobban mondva újfent pizzát
követeltek, de, amikor benéztem a hűtőbe, akkor több olyan hozzávaló is rám
kacsintott, mely valami még kreatívabb megoldásra késztetett.
Le sem tagadhatnám, hogy szenvedélyesen szeretek leveles
pogácsát sütni, hiszen számtalan – saját fejlesztésű – receptem található az
oldalon, melyeket itt gyűjtök.
Szóval, gondoltam egyet, és a pizzából leveles
pogácsa lett. Nem is akármilyen. Nem regélek többet a motivációról, inkább
jöjjön a recept.
Azért hadd ragadjam meg az alkalmat, megköszönjem, hogy ilyen
sokan megéljeneztétek a facebookon, amikor még langymelegen feltettem róla egy
ízelítő képet! :)
Hozzávalók 12 kosárkához és 9 pogácsához:
- az alaptésztához:
30 dkg átszitált finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 tojássárgája
6 dkg olvasztott, de nem meleg vaj
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál finomszemcsés tengeri só
-
a hajtogatáshoz
4 dkg olvasztott vaj
15 dkg enyhén füstölt sajt finomra reszelve
-
a kenéshez és a szóráshoz
1 tojásfehérje
15 dkg Gouda vagy más jól olvadó sajt (Ementáli Edami stb.)
finomra reszelve
10 dkg bacon
½ fej új főzőhagyma
2 dkg vaj
3 dkg reszelt Gouda sajt
A felforrósított vajban enyhén megpirítottam a bacont, csak
annyira, hogy részben kiengedje a zsírját, de ne piruljon túl. Hozzáadtam a
hagymát és együtt megdinszteltem, majd lehúztam a tűzről. Amikor meghűlt,
elkevertem a sajttal.
-
a pirított gombás töltelékhez
15 dkg barna csiperke apróra vágva
½ fej új főzőhagyma
2 dkg vaj
½ teáskanál morzsolt kakukkfű
3 dkg reszelt Gouda sajt
A felforrósított vajba belemorzsoltam a kakukkfüvet, majd
megdinszteltem benne a hagymát. Hozzáadtam a gombát és megpirítottam. Elfőztem
a levet, melyet eresztett, sóztam, borsoztam, és lehúztam a tűzről. Amikor
meghűlt elkevertem a sajttal.
Összeállítottam a tésztát a leveles pogácsa alapreceptem szerint, és háromszor meghajtogattam:
Tepertős leveles pogácsa. Most zöldhagymaszárral és füstölt sajttal.
Most 40 percig kelesztettem dagasztás után, és 20 percenként
hajtogattam meg. Minden hajtogatásnál vékonyra, 1 cm magasra nyújtottam ki.
Az utolsó kelesztés után is 1 cm magasra nyújtottam ki és 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval 24 korongot szaggattam ki. A leeső tésztát
óvatosan összegyúrtam, ezt is felhasználtam a 24 korong kiszúrásához.
12 korongot kiszúrtam a közepén 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval. A maradék
tésztát is ezzel a szaggatóval szúrtam ki.
Sütőpapírral bélelt tepsire elrendeztem a 12 korongot,
amelyiket nem szúrtam ki. Megkentem felvert tojásfehérjével és ráillesztettem a
12 kiszúrt korongot. A kosár széleit is megkentem tojásfehérjével.
Egy másik, sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem 9 kicsi
korongot, megkentem tojásfehérjével és a másik 9 kis korongot a tetejére illesztettem
– ráültettem - és megszórtam reszelt sajttal.
6 kosárkát a baconös, 6 kosárkát a gombás töltelékkel
megtöltöttem és megszórtam reszelt sajttal.
Csak addig kelesztettem, amíg mind a két tepsi finomsággal
elkészültem, plusz amíg a sütőt 200
C fokra felmelegítettem.
Kicsit hagytam hűlni, de langymelegen már tálra rendeztem és felkínáltam a családnak, mert a leveles pogácsa langyosan a legfinomabb.
Mutatós, finom és különleges leveles pogácsa kosárkákat
alkottam, mely uzsonnára, vendégvárásra is kiváló.
Számtalanféle töltelékkel elkészíthető, nekem éppen ezek a
hozzávalók voltak kéznél. Egészen biztos, nem utoljára készítettem, már alig
várom a következő alkalmat! ;)
Hogy ez milyen finom lehet!
VálaszTörlésTényleg az! Ha megsütöd, kérek róla beszámolót! :))
TörlésKöszönöm a megtiszteltetést! :)
VálaszTörlésA pogácsa töltelékes fogyasztása nekem nem igazán meglepő - viszont annál finomabb :-)
VálaszTörlésMi sajtkrémmel esszük néha, kettévágva, mint a képviselő-fánkot.
A sajtkrém tulajdonképpen máshoz készül, van benne fehérbors is - szóval fűszeres. Mindig több készül, éppen a pogácsára való tekintettel :-)
De ez a "kosárka" ötlet igen jó!
Akkor úgy eszitek, mint a bagelt ... ha letelik végre a diétás időszak (ami úgy hiszem majd csak ősszel lesz:)) akkor sütök már megint bagelt és készítek kozzá sajtkrémet és megtömöm még mindenfélével ... csak úgy, ahogyan szoktam! :D
TörlésAz első bejegyzéseim között már írtam a bagelről és vannak is fent képek!
Jól látható, hogy nem csak a felsorolt hozzávalók kerültek bele, illetve látni nem látható, de mégis tudvalévő, -érezhető!-, hogy benne van!
VálaszTörlés:))
TörlésAz értő szem, mi mindent meglát ...
Sokszor készítek pogácsát, krumplisat, hagymásat, szezonban medvehagymásat, túrósat sajttal vagy különböző magvakkal megszórva. A pogácsakosárka szerintem nagyon jó ötlet, biztosan ki fogom próbálni.
VálaszTörlésSokszor készítek pogácsát, krumplisat, hagymásat, szezonban medvehagymásat, túrósat sajttal vagy különböző magvakkal megszórva. A pogácsakosárka szerintem nagyon jó ötlet, biztosan ki fogom próbálni.
VálaszTörlés