Régen készítettem ilyen gyorsan, ilyen kevés energia befektetéssel ennyire finom krémlevest.
Történt ugyanis, hogy a töltött grillcsirke mellet sült
zöldségekből maradt egy kevés:
Vasárnapi
töltött grillcsirke (lisztmentes) – zöldspárgával, csiperkével, almával,
csirkemájjal sütve
Éppen annyi, hogy két adag krémlevest készíthessek belőle.
Hadd kanyarodjam megint az alapléhez vissza. A zöldség és
krémlevesek ízének gazdagítására és kiteljesítésére mindenképpen hasznos, ha
alaplevet használunk. Ezt számos receptinstrukció is alátámasztja. Persze,
persze biztosan van, akinek ízlik az egyszerűen főzőlevével készült leves, de
én nem ebbe a tábora tartozom. Ettől komplexebb az íz igényem.
Visszatérve, jelen esetben a lehető legjobb alaplére tettem
szert, egyszerűen felfogtam a zöldségekkel sült, töltött csirke gazdag, vajas
szaftját, amelyben már benne volt a csirke és az összes zöldség íze és aromája
is egyben.
A zöldségeket kicsit összevágtam és turmixoltam. Hozzáadtam
a koncentrált ízű és állagú szaftot. Ez esetben nem a sűrítés, hanem a hígítás
volt a feladat, így egyszerűen tejfölt kevertem el annyi tejjel, amely annyira
meghígította a krémet, hogy az íze minden további ízesítés nélkül rendben
legyen és elérje a megfelelő, krémleves sűrűséget.
Ekkor összeforraltam és rotyogtattam 1-2 percig.
Szándékosan nem tejszínt használtam, mert nem akartam
nehezíteni, sűríteni, túlgazdagítani a zöldségpépből és koncentrált szaftból készülő levest.
Lapra vágott mandulát szárazon megpirítottam egy serpenyőben és a kitálalt levesre szórtam.
Isteni finom fogás készült a zöldségköret maradékából. Bevallom, hogy egy hasznos tippre is szert tettem. Legközelebb direkt több zöldséget dobok a csirke mellé, és előre kalkulálok a levesre!
Állandó időhiányban szenvedek, így a kettőt egy csapásra
módszereket örömmel tárolom el az emlékezetemben!
Na, erre a levesre már magam is kíváncsi lennék! :-)
VálaszTörlés