Oldalak

2012. július 12., csütörtök

Vajas tojáslepény koktélparadicsomos rukolasalátával, enyhén grillezett kecskesajttal, pirított fenyőmaggal





Köztudottan húsevő vagyok, a tojásételek zöldségekkel és nemes sajtokkal viszont ideig-óráig feledtetni tudják számomra a hús szükségességét. Még a rántott vagy sörtésztában sült zöldségekkel vagyok így, és talán ki is merült a húspótló lehetőségek száma.

Biztos vagyok abban ugyanakkor, hogy húsimádó társaim is megnyalták volna mind a tíz ujjukat ez után az „abból ütök össze egy könnyű fogást, ami készleten van” ételtől.
Eléggé el vagyok havazva a dolgaimmal, néha szabadnapot adok magamnak a nagy terül-terülj asztalkám főzések vonatkozásában.

Volt itthon finom érett, francia kecskesajt, igazából e köré terveztem az ételt. Csak időszakosan tartok itthon rukolát, de most éppen abból is volt készleten. Mivel alapvetően húsmentes ételt terveztem, így a tojás adta magát, a fenyőmag már csak pont volt az i-re. Szilva koktélparadicsomot mostanában mindig tartok itthon, ez kellőképpen megszelídítette és kiegészítette a rukolát. Nos, ennyi a történet.

Hozzávalók 1 adaghoz:

3 tanyasi tojás (szerintem jól látszik, hogy nem is akármilyen:)   180 kcal
1 dkg vaj                                                                                          75 kcal
1 maroknyi rukola
2 nagyobb szilva koktélparadicsom negyedelve
3 dkg érett kecskesajt kockára vágva                                            105 kcal
1 evőkanál fenyőmag szárazon pirítva                                           60 kcal

összesen                                                                                        420 kcal

A tojást csak nagyjából elhabartam és megsóztam. A vajat felolvasztottam és közepes tűzön megsütöttem a tojáslepényt. A széle felemelésével a lepény alá engedtem a még folyékony tojást, majd lapáttal megfordítottam, hogy ne maradjon „taknyos” a teteje sem.
Amíg a tojáslepény készült, addig betettem a grillbe a kecskesajt kockákat.

Előmelegített tányérra emeltem a tojáslepényt és a marék rukolát a közepére helyeztem. Elrendeztem rajta a paradicsomcikkeket és a grillezett kecskesajt kockákat és megszórtam a pirított fenyőmaggal.

Előkészítéssel együtt 15 perc alatt jutottam, ehhez az egyszerűségében fejedelmi fogáshoz.

A maradék kecskesajtot egy marhahúsos ételhez szánom, holnap már úgysem tartok húsmentes napot. Fehérpecsenye steaket tervezek készíteni, de természetesen az, hogy pontosan hogyan fogom elkészíteni az csak abban a pillanatban dől el, amikor hozzákezdek ;) 


3 megjegyzés:

  1. Kecskesajt, tojáslepény, fenyőmag...
    padló :-P
    Országomat egy... kóstolóért :-) (Lehet Nálatok erre az állásra pályázni? :-)))

    VálaszTörlés
  2. Egyszerű, szép, és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom is lehet!
    Felkerült a listámra a chili con carne után következik jelenleg. ;-)

    VálaszTörlés