Sokáig forgattam a kezemben Rachel Allen nem régen megjelent
szakácskönyvét, melyhez a T. Bálint kiadó jóvoltából jutottam hozzá.
Nagyszerű, hétköznapi ételek sorakoznak a szakácskönyvben,
csak mostanában valahogyan kicsit másféle ételekre állt rá a kezem. Tudtam,
hogy ami késik, nem múlik, egyszer csak a fejemhez kapok majd, hogy éppen az egyik
étel illik, az aznapi menübe. Így is lett.
Nálunk nem szokásos étel a sajtos makaróni, igazából még
soha nem főztem és a családom sem követelte. A frissen kifőzött olasz tészta
valamilyen mártással, vagy feltéttel, nálunk ez a népszerű formája ennek a
kategóriának. Tudom, hogy világszerte népszerű fogás, gondoltam itt az ideje,
hogy kipróbáljam én is, no és kóstolja meg a család.
Ahogyan említettem, nem
terveztem el előre az ételt, így nem makaróni, hanem penne állt hozzá a
rendelkezésemre. Gondoltam, hogy nagy baj nem lehet, hiszen a penne csodásan
magába szívja majd a mártást, úgy gondolkodtam, hogy igazából ez az étel
lényege.
Nem főfogásként, hanem köretként készült ez esetben ez a tésztaétel,
de úgy döntöttem, hogy a húsételtől különválasztva mutatom be.
Roppant egyszerű az étel elkészítése, egy közepesen sűrű,
hagymás – sajtos besamel a lelke, mellyel alaposan átitatjuk a kifőtt tésztát
és sajttal vastagon megszórva átsütjük, míg a teteje aranybarna és ropogós nem
lesz.
Hozzávalók 4 adaghoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
15 dkg sajt a mártásba
10 dkg sajt a szóráshoz
1 közepes fej fehérhagyma
1 teáskanál mustár
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
20 dkg penne
1 evőkanál só
A vajon megdinszteltem a hagymát, majd elkevertem a
liszttel. Kicsit megpirítottam a lisztet, mintha rántást készítenék, majd
apránként felöntöttem a tejjel és csomómentesre elkevertem. Mindezt közepes
lángon, hogy ne forrjon fel. Hozzáadtam a mustárt, majd a sajtot. Most ementáli
volt itthon és gouda. A mártáshoz ementálit, a szóráshoz goudát használtam.
Hagytam, hogy a sajt elolvadjon a mártásban, majd sóztam,
borsoztam, kevés szerecsendióval fűszereztem.
Közben kifőztem a tésztát, de most egy perccel tovább, mint
kellett volna, hogy jól átfőjön.
A cserépedénybe öntöttem a mártás felét, majd a forró
pennét. A tésztára a mártás másik fele következett, majd alaposan
összekevertem.
Megszórtam a sajttal és addig sütöttem grillprogramon, míg a
teteje zsemleszínű nem lett, ekkor kivettem és félretettem.
Most előkészítettem a húsfélét, majd a cserépedényt újra a
sütőbe toltam, melyet közben 200
C fokra előmelegítettem. 20 percig sütöttem. Eközben
elkészítettem az olaszos szűzpecsenyét, és már tálaltam is a csőben sült sajtos
pennével.
Kellemes és ízletes ebéd volt, köszönöm Rachel Allen! Azt hiszem más nemigen vett volna rá arra, hogy sajtos makarónit készítsek. Mely jelen esetben penne.:)
Van még jó néhány egyszerű, hétköznapi fogás a szakácskönyvben, szerintem
ezek közül is terítékre kerül néhány az elkövetkezőkben.
Sajtos makaróni, vagy penne...Azért az a kis husi nem árt hozzá:)))
VálaszTörlés