Oldalak

2012. október 7., vasárnap

Vajban sült karajsteak pirított gombával – retro kedvencek kicsit másképp





A ’80-as években nemigen volt olyan étterem hazánkban, ahol nem volt a menüajánlatban ez az étel. A sertésborda számtalanféleképpen volt jelen az étlapokon, mára a csirkemell vette át a vezető szerepet, szerintem méltatlanul. A Kisfiam is osztja a véleményemet, amikor a heti menü szóba kerül, akkor mindig rákérdez, hogy az ételek a kedvenc husijából készülnek-e.
Természetesen a csirkemell sem kerül le nálunk a családi étlapról, hiszen a változatosság gyönyörködtet. Az étkezés pedig igenis az egyik legfontosabb örömforrás az életünkben. Vagy legalábbis illene annak lennie. Én minden esetre igyekszem, hogy nálunk így legyen.

Nem volt véletlen a retro ihlet, hiszen nem olyan régen a karajsteaket brassói módra készítettem, persze kicsit másképp:

Retro kedvencek kicsit másképp: vajban sült karaj „brassói” ropogós kockaburgonyával



Igazán nagy volt a sikere, gondoltam folytatom a retro sikersorozatot.

Hozzávalók 4 fő részére:

4 szelet ujjnyi vastag csontos karajsteak
3-4 dkg vaj
só, frissen őrölt bors

50 dkg bimbós fehér csiperke
4-5 mogyoróhagyma
a hús sütéséből visszamaradt pecsenyevaj még egy kis vajjal kiegészítve
só, frissen őrölt bors

4 adag francia krumplipüré a körethez

Az elkészítése roppant egyszerű. Vastagaljú serpenyőben mindkét oldalán 2-2 percig, hirtelen átsütöttem a karaj szeleteket, majd a hőt elzárva, fedő alatt még 2-3 percig pároltam. Kiszedtem a hús szeleteket és melegen tartottam.
A visszamaradt pecsenyevajon megdinszteltem a vékonyra karikázott hagymát, majd rádobtam a lapra vágott gombát és magas hőn hirtelen átpirítottam. Közepes hőn készre pirítottam a gombát, de csak az utolsó percben sóztam, borsoztam. 





Még előbb elkészítettem a francia krumplipürét, amely kötelező kiegészítője a köretnek, szerintem. Már csak tálaltam.
Amilyen egyszerű, olyan finom a sertésborda pirított gombával. Kicsit másképp. :)




2 megjegyzés:

  1. Szia, nagyon guszta :) A húst mikor sózod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      A hirtelen sütésnél vagy közvetlenül, mielőtt a serpenyőbe kerülnek, vagy akkor, amikor a serpenyőbe teszem, illetve, amikor megfordítom.
      A lényeg, hogy előre nem sózok! :)

      Törlés