A ’80-as években nemigen volt olyan étterem hazánkban, ahol nem volt a menüajánlatban ez az étel. A sertésborda számtalanféleképpen volt jelen az étlapokon, mára a csirkemell vette át a vezető szerepet, szerintem méltatlanul. A Kisfiam is osztja a véleményemet, amikor a heti menü szóba kerül, akkor mindig rákérdez, hogy az ételek a kedvenc husijából készülnek-e.
Természetesen a csirkemell sem kerül le nálunk a családi
étlapról, hiszen a változatosság gyönyörködtet. Az étkezés pedig igenis az
egyik legfontosabb örömforrás az életünkben. Vagy legalábbis illene annak
lennie. Én minden esetre igyekszem, hogy nálunk így legyen.
Nem volt véletlen a retro ihlet, hiszen nem olyan régen a
karajsteaket brassói módra készítettem, persze kicsit másképp:
Retro kedvencek
kicsit másképp: vajban sült karaj „brassói” ropogós kockaburgonyával
Igazán nagy volt
a sikere, gondoltam folytatom a retro sikersorozatot.
Hozzávalók 4 fő részére:
4 szelet ujjnyi vastag csontos karajsteak
3-4 dkg vaj
só, frissen őrölt bors
50 dkg bimbós fehér csiperke
4-5 mogyoróhagyma
a hús sütéséből visszamaradt pecsenyevaj még egy kis vajjal
kiegészítve
só, frissen őrölt bors
4 adag francia krumplipüré a körethez
Az elkészítése roppant egyszerű. Vastagaljú serpenyőben
mindkét oldalán 2-2 percig, hirtelen átsütöttem a karaj szeleteket, majd a hőt
elzárva, fedő alatt még 2-3 percig pároltam. Kiszedtem a hús szeleteket és
melegen tartottam.
A visszamaradt pecsenyevajon megdinszteltem a vékonyra
karikázott hagymát, majd rádobtam a lapra vágott gombát és magas hőn hirtelen
átpirítottam. Közepes hőn készre pirítottam a gombát, de csak az utolsó percben
sóztam, borsoztam.
Még előbb elkészítettem a francia krumplipürét, amely kötelező kiegészítője a köretnek, szerintem. Már csak tálaltam.
Amilyen egyszerű, olyan finom a sertésborda pirított
gombával. Kicsit másképp. :)
Szia, nagyon guszta :) A húst mikor sózod?
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésA hirtelen sütésnél vagy közvetlenül, mielőtt a serpenyőbe kerülnek, vagy akkor, amikor a serpenyőbe teszem, illetve, amikor megfordítom.
A lényeg, hogy előre nem sózok! :)