Ahogyan közeledünk az igazi tél felé, a sok finom frissen sült után egyre gyakrabban gondolok a füstölt hússal készült babos téli ételekre. A tettek mezejére léptem és egyet el is készítettem.
Kuktában pillanatok alatt elkészülnek a hagyományos eljárással több órás főzési folyamattal elkészíthető ételek, én most a hagyományosra szavaztam. A babfőzeléket komótosan, cserépben készítettem el.
Érdemes időnként egy-egy ételt kíméletes főzéssel
elkészíteni, hiszen ekkor döbbenünk rá, hogy minőségileg mekkora különbség van
egy gyorsan és lassan elkészült étel között. Mind az íze, mind az állaga
összehasonlíthatatlan.
10 órán át főzni egy szimpla babfőzeléket? Egy-egy
alkalommal mindenképpen megéri.
Hagyományos füstölésű szűzpecsenyét és sertésnyelvet vettem
a piacon, úgyhogy mindenképpen megérdemelte az étel az időráfordítást. A
füstölteket előre megfőztem, hogy a levében hűljön ki, majd szeletelhessem,
zsírban felpirítsam, és így kerüljenek a főzelékre.
Aki nem próbálta még, feltétlenül próbálja ki a főtt-füstölt
nyelvet, csülköt, szűzpecsenyét felpirítva feladni feltétként. Egy egészen más
állag és íz világ, mint szimplán főve.
A babfőzelék elkészítésénél átvettem néhány fogást a
sóletből, mondhatom, hogy nagyszerű lett a végeredmény.
Hozzávalók 8 adaghoz:
2 füstölt sertésnyelv
2 füstölt szűzpecsenye
1 nagy vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 babérlevél
6-8 szem feketebors
1 ág rozmaringból, 3-4 ág kakukkfűből és egy kis csokor
petrezselyemből álló fűszercsokor
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál mangalica vagy libazsír
2 teáskanál fűszerpaprika
1 babérlevél
4 érett paradicsom
8 alaposan ledörzsölt héjas nyers tojás
A füstölt húsokat hideg vízben feltettem főni a hagymákkal és
fűszerekkel. Puhára főztem, majd hagytam a levében kihűlni. Tálra szedtem őket
és lefedve hűtőbe tettem, míg a főzelék elkészült. A füstölt alaplevet
leszűrtem és hűtőbe tettem.
A zsíron megdinszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a
fokhagymát, kettőt kevertem rajta, majd megszórtam a fűszerpaprikával,
elkevertem és felöntöttem egy kis vízzel. Zsírjára pirítottam és a cseréptálba
öntöttem.
Hozzáadtam a babot, a meghámozott és apróra vágott
paradicsomot, a babérlevelet és felöntöttem a füstölt lével, majd annyi vízzel
még, hogy egy ujjnyira ellepje. A tojásokat a babos lébe ültettem és betettem a
sütőbe és 180 C
fokra kapcsolva felmelegítettem. Visszavettem a hőt 120 C fokra és a levet folyamatosan pótolva úgy
10 órán át főztem. Addig, amíg a bab tökéletesen megpuhult, és néhány közüle
szét is esik. Ez fogja besűríteni a bab sűrűre főtt levén kívül a főzeléket.
A tojásokat kiszedtem és hagytam kihűlni a babot a levében,
hogy, ha még akar magába szívni levet, akkor szívja fel. A tojásokat hűtőbe
tettem.
Visszamelegítettem a babot a cserépben és felöntöttem az
alaposan elkevert tejföllel, majd hagytam kicsit összefőni vele.
A főzeléket tojással és a pirított füstölt húsokkal
tálaltam. Alaposan kikevert tejfölt és frissen sült kovászos kenyeret
kínáltam mellé.
Ugye, hogy mire a recept végére értünk mindenki megértette, hogy mi
az értelme 10 órán át főzni egy „szimpla” babfőzeléket...
Az a kenyér valami mesés!!
VálaszTörlés:) Köszönöm! Méltó társa a "majdnem sóletnek"! :)
Törlés8 adag…
VálaszTörlésÁlmodozom :-) - beleférek még? :-D
Ez nem kérdés(es)! :)
Törlés