Nem ördögtől való bolti májkrémet vásárolni, de minimális erőfeszítéssel, nagyságrendekkel tartalmasabb májpástétomot készíthetünk házilag. Ha megnézzük egy-egy májkrém összetevői között, hogy hány százalék máj hozzáadásával készült, könnyen kimatekozhatjuk, hogy a legkevesebb májból van benne. Persze a bolti májkrémek jóízűek, jól kenhetőek, hiszen az élelmiszeripar magas fokon vezeti meg az érzékszerveinket, mindenfélék hozzáadásával, hogy élvezzük a termékeiket. Én is vásárolok bolti májkrémet, úgyhogy ez itt most nem boszorkányüldözés.
Mindössze magamnak is felteszem a kérdést ilyenkor, hogy
miért nem készítek minden esetben házi májkrémet, májpástétomot, hiszen annyira
egyértelmű, hogy finomabb, háziasabb, rusztikusabb, „valódi” alapanyagokból
készül és szerintem olcsóbb is.
Amikor kenyeret sütök, akkor általában készül hozzá
valamilyen szendvicskrém is, ez esetben csirkemájpástétom. A gyönyörűséges
kovászos kenyeremet nem régen mutattam be:
Kovászos kenyér
– még pár szó a természetes kovászról
Van, aki ódzkodik a zsályától és a rozmaringtól, mert ezek roppant aromás fűszerek. Sajnálom, amikor túlzott mennyiségű használatnak köszönhetően „besokallnak” tőle. Megfelelő mennyiségben azonban fantasztikusan megízesítik az ételeket.
Ráadásul a zsálya könnyen nevelhető otthon, (erős, bokros) a tartása igényletelen. Egész évben biztosítani tudjuk a szükségletünket egyetlen
tő zsályával.
Ha van kéznél friss zsályalevelem, akkor a májpástétomba
mindig teszek belőle.
Hozzávalók körülbelül fél kiló csirkemájpástétomhoz:
30 dkg csirkemáj
3 dkg vaj
1 fej fehérhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál összevágott friss zsályalevél
1 teáskanál morzsolt majoránna
1 teáskanál mustár (a dijoni meghálálja magát)
só, frissen őrölt színes bors
3 keményre főzött tojás
5 dkg puha vaj
2 evőkanál tejszín
A csirkemájat nagyobb darabokra vágtam, hogy könnyen
krémesre párolhassam a pástétomhoz. A vajon megdinszteltem az összevágott
hagymát, majd hozzáadtam a reszelt fokhagymát és a zsályát. Együtt dinszteltem
még kicsit, majd hozzáadtam a csirkemájat és két-három percig kicsit magasabb
hőfokon pirítottam, majd csendes tűzön addig pároltam, míg a máj elveszítette
nyersségét, egy perccel sem tovább. Közben sóztam, borsoztam, majoránnával
fűszereztem, hiszen a csirkemáj állagával semmi rosszat nem tesz a só, ez
tévhit.
Lehúztam a tűzről, keverőtálban hagytam hűlni. Amikor
meghűlt botmixerrel rusztikusra törtem, majd hozzáadtam a finomra reszelt
tojásokat, a mustárt, a vajat és alaposan elkevertem. Végül a tejszínnel
habosra kevertem.
Tálalás előtt egy órára hűtőbe tettem, de azonnal is fogyasztható. Mi friss zöldpaprikával
és paradicsommal szeretjük a legjobban, és természetesen frissen sült, házi
kovászos kenyérrel.
Kell ennél több?!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése