Állandóan variálok, egyes esetekben ugyanakkor nagyon is hűséges típus vagyok egy-egy jól bevált receptem tekintetében.
A jól bevált paradicsomszószom például igazi fregoli mártás,
ezt használom pizzára, lasagnébe és a paradicsomos tésztákhoz is:
Lasagne
gazdagon: rozmaringos marharaguval, bazsalikomos paradicsomszósszal, parmezános
tejszínkrémmel
A fűszerezésben néha bonyolítok rajta, mondjuk többféle friss
fűszernövényt is adok hozzá, mint lila bazsalikomot vagy zsályát:
Pizzára,
pastára, lasagnébe: paradicsomszósz lila bazsalikommal és zsályával
Télen van, hogy egyszerűbben készítem, de az alap ugyanaz:
Egyszerű téli
paradicsomszósz alaprecept. Pizzára, tésztára, lasagnéhoz.
A fenti szószok rusztikusak, most tervbe vettem egy kifejezetten
krémes szósz végeredményében. Rendkívül jól vizsgázott az új pizza krém, már
kipróbáltam pizzára és szendvicsre is.
Hozzávalók körülbelül egy liternyi mártáshoz:
1 doboz hámozott egész paradicsom ~ 40 dkg
1 üveg sűrített paradicsom ~ 40 dkg
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej fehérhagyma
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál morzsolt oregánó
½ teáskanál cayenne bors
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
2 teáskanál nádcukor
3 evőkanál olívaolaj
10-12 levél friss bazsalikom
Közepesen forró olívaolajban enyhén megpirítom a zúzott
fokhagymát a sóval, a morzsolt oregánóval és a citromhéjjal. Éppen csak
elkeverem kétszer-háromszor és már dobom is rá az apróra vágott fehérhagymát.
Csendesebb tűzön megdinsztelem, úgy 5-8 perc alatt, majd elkeverem a sűrített
paradicsommal. Amikor rotyogni kezd, még 2 percig főzöm, majd hozzáadom a
kézzel rusztikusra moncsolt egész paradicsomokat a levével. Cukorral és a
fűszerekkel fűszerezem, ízesítem. Csendes tűzön 2-3 órán át főzöm, sűrítem.
Eleinte félóránként, később 20 percenként megkeverem.
Keverőtálba öntöm és homogénre turmixolom. Visszateszem a
fazékba és hozzáadom az összevágott bazsalikomleveleket. Még fél órán át
csendes tűzön főzöm, majd hagyom kihűlni.
Érdemes dupla adagot készíteni belőle, mert üvegekbe
kanalazva jól fagyasztható. Később bármikor elő lehet kapni egy kisebb nagyobb
üveggel pizzához, szendvicshez vagy akár tésztához.
Több pizza és néhány nagyszerűen ízletes és szemrevaló
szendvics is készült már vele. Hamarosan mindet bemutatom.
Pizza receptjeimet itt gyűjtöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése