Folytatom a sült csirkecomb sorozatot. Lassan érik már egy
összefoglaló az elmúlt időszak általam elkövetett sült csirkecomb variációiból.
Már kezdtem azt hinni, hogy kifogyok a fűszerötletekből,
amikor kipattant egy isteni szikra és úgy döntöttem, hogy most provanszi ízekre
hangolom a csirkecombokat. Köretként ismét színes, vajban forgatott, roppanós
zöldségeket terveztem, hiszen sem ízben, sem látványban nem bírok elképzelni
ettől illőbbet egy provanszi sült csirkéhez. A fiatalok kaptak természetesen
francia krumplipürét is az illatos, ropogósra sült combok mellé, a szelektíven
étkező családtagok pedig jó sok vajon pörgetett zöldséget.
Természetesen első lépésben fűszerkeveréket készítettem és
ezzel pácoltam kicsit a combokat.
A provanszi fűszerkeverék lelke a tájegységre jellemző
fűszernövények összjátéka, melynek különlegessége a levendula virág, amely megkoronázza,
illetve megkülönbözteti más, mediterrán fűszerkeverékektől. Ugyanakkor az a
véleményem, hogy ennek híján is nagyszerű provanszi sülteket készíthetünk.
Nekem szerencsém volt, mert nem régen kaptam egy kis csomaggal egy kedves
gasztroblogger társamtól, ha nem lett volna készleten, akkor egyszerűen
kihagyom.
Hozzávalók 6 adaghoz:
6 nagyobb, sütni való csirkecomb
1 fej fokhagyma héjasan gerezdekre bontva
1 ág rozmaring
1 csokor friss kakukkfű
1 babérlevél
durvaszemű tengeri só és frissen őrölt bors
Provanszi fűszerpác:
1-1 teáskanál
morzsolt oregánó, bazsalikom és borsfű (csombor)
½ - ½ teáskanál morzsolt tárkony és levendulavirág
1 evőkanál méz
1 evőkanál frissen facsart citromlé
4 evőkanál olívaolaj
Ha nincs friss kakukkfű és rozmaring készleten, akkor 1-1
teáskanál morzsolt fűszerrel egészítjük ki a fűszerpácot.
Zöldségkeverék: cukorborsó, barna csiperke, répa,
sonkahagyma.
A csirkecombokat sóval, borssal fűszereztem, majd szilikon
ecsettel alaposan megkentem a fűszerpáccal. 1 órán át cserépedénybe fektetve
pácoltam.
A combokat kivettem a cserépből és melegen tartottam. A visszamaradt
pecsenyelevet leszűrtem és a héjából kinyomkodott sült fokhagymavelővel
elkevertem. Serpenyőben, magas tűzön felére forraltam a pecsenyelevet és a
csirkecombok mellé tálaltam.
Közben kevés vajon roppanósra pörgettem a konyhakész
zöldségeket, majd tálaláskor meglocsoltam a pecsenyelével.
Nincs mit ragoznom, több mint nagyszerű vacsora volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése