Két hete vár szerkesztésre ez a válogatás, de bármennyire igyekeztem, sajnos nem sikerült Márton nap előtt publikálnom. Azután arra gondoltam, hogy Márton nap után is van jelentősége foglalkoznom a libával, mégpedig azért, hogy ösztönözzek mindenkit arra, hogy ne csak Márton napkor kerüljön liba az asztalra. A liba húsa az egyik legízletesebb húsféle, a zsírja a zsírok királynője, a liba összességében pedig az egyik legegészségesebb hús és zsír forrás.
Szerintem a legfontosabb, hogy változatosan étkezzünk,
hiszen minden hús és zöldségféléből más-más vitaminhoz vagy fontos tápelemhez jutunk
hozzá, így én azt mondanám, ha minden nap együnk zöldséget és egy héten egyszer
együnk halat, akkor egy hónapban legalább egyszer együnk libát.
Következzenek a kedvenc receptjeim libára, de beillesztettem
néhány kacsából készült ételt is, mely libából hajszálra ugyanúgy elkészíthető.
No és fordítva is így van.
Úgyhogy liba és kacsarajongók, de legfőként a
libakóstolásban kezdők figyeljenek, mert a szendvicstől a pástétomig, a
pogácsától a levesig számtalan nagyszerű étel készíthető libából, melynek
koronája természetesen a libasült és a libamájból készült ételek.
Harapnivalók
Vendégváró
előétel: libatepertős-kétsajtos leveles pogácsa
Libatepertő - mennyei konyhai melléktermék
Királynői
szendvicsek füstölt libamellel, hideg kacsamájjal
Zsíros kenyér –
hagymás-fűszeres libazsírral, békebeli kovászos kenyéren
Aszús-mézes
libamájpástétom diós-mézes (kovászos) gyökérkenyérrel
Leves
Libaleves
Sültek
Serpenyős
libamell (poché-grillé) libatepertős, lilahagymás burgonya-flánnal, aszúban
párolt barackkal
Omlós-ropogós
libacomb szalonnás májával, édesköménnyel, barackkal, sült fokhagymás
krumplipürével
Mandarinos-fűszeres
olívaolajban pácolt ropogós libacomb libaaprólékos paellával/ludaskásával
Kacsából készült
ételek, melyek libából egy az egyben elkészíthetőek
Jól bevált
konyakos kacsamáj pástétomom és "Les Halles" tatárbifsztek még
fűszeresebben
Kalács kanapé
meleg vargánya raguval, furmintban párolt, rozmaringos szilvával, hideg
kacsamáj darabkákkal
Almás-fokhagymás egészben sült kacsa - kacsalakoma
kacsaaprólékos paellával, egészben sült májával
Mézes – chilis
kacsacombok édesköménnyel, almával, gombával
Mézes – chilis -
narancsos kacsacombok medvehagymás – bazsalikomos krumplipürével
Hagymás
rostélyos helyett, rozmaringos kacsacomb pékné módra
Fűszeres szűzsteak egészben sült kacsamájjal,
Tokaj-hegyaljai furmintban posírozott almával
Köretajánlat
Párolt lilakáposzta
Ráadás "összefoglalók"
Kriszta, köszönöm az összefoglalót, és elmondhatom, hogy remekül sikerült a Márton napi libasültem az útmutatásaid alapján. Hamarosan fotókkal is alátámasztom:))
VálaszTörlésKedves Zsuzsa! Nagyon szívesen! Örülök, ha hozzájárulhattam a Márton napi finomságokhoz nálad!
VálaszTörlésNagyon várom a "tudósítást"!!!! :)
(Próbáltam nálad kommentelni pár napja, de kidobott a rendszer ... nem fogadta el a kódokat, amiket kért, hogy írjak be ... pedig jól másoltam őket! :(((
Keresem és nem találom a ludaskását. Valaki esetleg ismeri?
VálaszTörlés