Oldalak

2012. november 15., csütörtök

18 legjobb étel libából - Márton napi menüajánlat, nem csak Márton napra



Két hete vár szerkesztésre ez a válogatás, de bármennyire igyekeztem, sajnos nem sikerült Márton nap előtt publikálnom. Azután arra gondoltam, hogy Márton nap után is van jelentősége foglalkoznom a libával, mégpedig azért, hogy ösztönözzek mindenkit arra, hogy ne csak Márton napkor kerüljön liba az asztalra. A liba húsa az egyik legízletesebb húsféle, a zsírja a zsírok királynője, a liba összességében pedig az egyik legegészségesebb hús és zsír forrás.

Szerintem a legfontosabb, hogy változatosan étkezzünk, hiszen minden hús és zöldségféléből más-más vitaminhoz vagy fontos tápelemhez jutunk hozzá, így én azt mondanám, ha minden nap együnk zöldséget és egy héten egyszer együnk halat, akkor egy hónapban legalább egyszer együnk libát.
Következzenek a kedvenc receptjeim libára, de beillesztettem néhány kacsából készült ételt is, mely libából hajszálra ugyanúgy elkészíthető. No és fordítva is így van.
Úgyhogy liba és kacsarajongók, de legfőként a libakóstolásban kezdők figyeljenek, mert a szendvicstől a pástétomig, a pogácsától a levesig számtalan nagyszerű étel készíthető libából, melynek koronája természetesen a libasült és a libamájból készült ételek.


Harapnivalók

Vendégváró előétel: libatepertős-kétsajtos leveles pogácsa






Libatepertő - mennyei konyhai melléktermék






Királynői szendvicsek füstölt libamellel, hideg kacsamájjal







Zsíros kenyér – hagymás-fűszeres libazsírral, békebeli kovászos kenyéren






Aszús-mézes libamájpástétom diós-mézes (kovászos) gyökérkenyérrel






Leves



Libaleves







Sültek

Serpenyős libamell (poché-grillé) libatepertős, lilahagymás burgonya-flánnal, aszúban párolt barackkal






Omlós-ropogós libacomb szalonnás májával, édesköménnyel, barackkal, sült fokhagymás krumplipürével





Mandarinos-fűszeres olívaolajban pácolt ropogós libacomb libaaprólékos paellával/ludaskásával







Kacsából készült ételek, melyek libából egy az egyben elkészíthetőek

Jól bevált konyakos kacsamáj pástétomom és "Les Halles" tatárbifsztek még fűszeresebben






Kalács kanapé meleg vargánya raguval, furmintban párolt, rozmaringos szilvával, hideg kacsamáj darabkákkal






Almás-fokhagymás egészben sült kacsa - kacsalakoma kacsaaprólékos paellával, egészben sült májával





Mézes – chilis kacsacombok édesköménnyel, almával, gombával





Mézes – chilis - narancsos kacsacombok medvehagymás – bazsalikomos krumplipürével








Fokhagymás-kakukkfüves ropós kacsacomb vele sült almával – sous vide




Hagymás rostélyos helyett, rozmaringos kacsacomb pékné módra





Fűszeres szűzsteak egészben sült kacsamájjal, Tokaj-hegyaljai furmintban posírozott almával







Köretajánlat

Párolt lilakáposzta







Ráadás "összefoglalók"

A nagy libalakoma, azaz mi minden készülhet egy hétkilós libából? (libatepertős pogácsa recepttel)







Márton napi libaságok




3 megjegyzés:

  1. Kriszta, köszönöm az összefoglalót, és elmondhatom, hogy remekül sikerült a Márton napi libasültem az útmutatásaid alapján. Hamarosan fotókkal is alátámasztom:))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsa! Nagyon szívesen! Örülök, ha hozzájárulhattam a Márton napi finomságokhoz nálad!
    Nagyon várom a "tudósítást"!!!! :)

    (Próbáltam nálad kommentelni pár napja, de kidobott a rendszer ... nem fogadta el a kódokat, amiket kért, hogy írjak be ... pedig jól másoltam őket! :(((

    VálaszTörlés
  3. Keresem és nem találom a ludaskását. Valaki esetleg ismeri?

    VálaszTörlés