Előre bocsátom, hogy elnézést a pocsék képekért, de csak kattintottam párat, hogy feltétlenül meg tudjak emlékezni a blogon erről a levesről.
Mostanában több curry ételt is készítettem, írtam is, hogy
teljesen rákattantam. Minden héten készül egy-egy, és mondhatom, hogy egyelőre
nem untam rá:
Zöld csirkecurry
roppanós zöldségekkel – naan kenyérrel
Ázsiai ihletésű
sertésragu leves – vörös curryvel, kókusztejjel
Még az összest nem sikerült megszerkesztenem, de igyekszem! :)
Csodás tanyasi csirkemellekhez jutottam hozzá, azonnal
kicsontoztam őket és a húsos csontból csirke alaplevet főztem. Egyből adta magát,
hogy valamilyen zöldséges leves lesz, melyben az alaplével dúsítom az ízeket.
Én úgy gondolom, hogy nem kell görcsösen ragaszkodnunk az
autentikus thai alapanyagokhoz egy curry alapú étel elkészítésénél, ízlésünk és
fantáziánk szerint nyugodtan helyettesíthetünk néhányat. Például most kókusztej
helyett egyszerűen tejszínt használtam, thai bazsalikom helyett pedig olasz
bazsalikomot.
Hozzávalók 2 adaghoz:
2 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál zöld curry paszta
1 evőkanál friss gyömbér-fokhagyma paszta (frissen reszelt
gyömbér és fokhagyma)
30 dkg vegyes zöldség: cukorborsó, kaliforniai paprika,
sonkahagyma, barna csiperke
5-6 bazsalikomlevél
½ lime szeletelve
10 tisztított garnélafarok (a garnéla páncéltól való megtisztítása itt)
Egy evőkanál kókuszolajon megpirítottam a zöldségeket és
félretettem. A másik evőkanál kókuszolajon addig pirítottam a curry pasztát míg
erőteljesen fel nem szabadultak a fűszerillatok. Hozzáadtam a gyömbér-fokhagyma
pasztát és 1 percig együtt sütöttem. Felöntöttem a tejszínnel és hagytam pár
percig rotyogni, hogy teljesen feloldódjanak a paszták a tejszínben. Hozzáadtam
a pirított zöldségeket és 1-2 percig főztem a tejszínben majd felöntöttem az
alaplével. Hozzáadtam a lime szeleteket és az összevágott bazsalikom leveleket
és csendes tűzön egy-két percig főztem. Hagytam kihűlni, majd újramelegítettem.
A megtisztított rákfarkakat is a levesbe tettem és 3 perc
alatt készre főztem a levest.
Már csak tálalnom kellett. Kellemesen csípős
(érzékenyebbeknek jó csípős) ízletes, zöldséglevest főztem, a garnélafarok már
csak hab volt a tortán. Most télidőben igazi orrjárat tisztító erőleves!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése