Nem mindenki olyan szerencsés, hogy megfordult már életében Párizsban, de aki igen, nem hiszem, hogy kihagyta volna, hogy egy eredeti francia pékségben, vagy kávézóban ne kóstolta volna a fent nevezett finomságok egyikét.
Azok, akiknek még nem volt szerencséje „helyben” megízlelni
ezeket a méltán világhírre szert tett finom péksüteményeket, nem feltétlen,
hogy ki kell maradniuk az élményből. Vonatkozik ez azokra is, akik hazatérve
otthonukba is természetes vágyakozással tekintenek az elé, hogy mondjuk a
helyi, sarki pékségben, vagy kávézóban szert tehessenek egy-egy ilyen
finomságra.
A francia pékek által 1800-as években kikísérletezett, bécsi
stílusú süteménynek – viennoiserie-ként elnevezett hajtogatott, vajas péksüteménye
a legnépszerűbb a kategóriájában, így megérdemli a „védelmet” és a nyílt szót.
Tudjuk, nem könnyű a helyzet, hiszen valljuk be, a
tömegcikként, szinte bárhol kapható croissantok legtöbbségének nincs köze az
eredetihez.
Én már csak tudom, hiszen én azon kevesek közé tartozom,
akik ez oknál fogva készítenek hagyományos croissant:
Töltött croissant variációk
Croissant by Michel Roux – könyvajánló
Úgy vagyok ezzel, mint a kenyérsütéssel, ha nem kapok olyat,
amilyet elvárok, akkor megsütöm magam:
10 + 4 legjobb kovászos kenyér – hol terem a jó kenyér?
Természetesen egy hagyományos kenyér, vagy croissant
elkészítése nem tartozik sem a gyors, sem a könnyű kategóriába. Vannak, akik
kísérletet tesznek a „turbósításra”, de ez szerintem kicsit önbecsapás, hiszen
mind a hagyományos kenyérnek, mind a hagyományos croissant-nak a lelke, ízének
és végső állagának záloga a megfelelő alapanyag, technológia és az IDŐ. Ha
bármelyikkel spórolunk, akkor a végső élvezeti érték sínyli meg. Gondoljunk csak
a felfújt, harapásra széthulló, íztelen, margarinos "croissantokra", és a
morzsolódó, adalékanyagokkal felfújt, csekély sikér vagy liszttartalmú
kenyerekre, melyekhez viszont mondhatjuk, hogy bármelyik sarkon hozzájuthatunk.
Jó hírem viszont, hogy ezután azoknak sem kell kimaradniuk a
valódi élményből, akik nem sütnek, vagy ilyen nehézségi fokú és időigényes
konyhai tevékenységre nincs lehetőségük, ugyanis hamarosan, 2013 januárjától a
Debrecenben és környékén élők, vagy az idelátogatók bármikor hozzájuthatnak egy
hagyományos bécsi stílusú süteményhez, az eredetihez, az igazihoz. A minőségi
garancia pedig erre, éppen magam vagyok.
Kedves Alexa Christi
VálaszTörlésAnnyira sajnálom, hogy csak most találtam rá erre az oldalra, magam sem értem... azóta (2 hete) a sütő szinte ki sincs kapcsolva (szabadságon is voltam), a férjem és a 2 éves örömére.
Nagyon sokat dolgozom, ezért mindig csak este főztem másnapra és csak a hagyományos pörkölt, paprikás stílusú ételeket, hát mondhatom hatalmas változásokon mentem át és ami a legfontosabb és amit neked köszönhetek, hogy ráeszméltem arra, hogy az én régóta keresett hobbim a FŐZÉS.
Sok vadhús fordul meg a konyhában és örömmel mondhatom, hogy sok minden működik vele is.
A férjem a nagy kritikusom, hát mindig dicsérte a főztömet de most azt mondja mindenkinek, hogy új dimenzióba léptünk az étkezést tekintve .
Még egyszer köszönjük és hát várunk Parajdra szeretettel(a Nyárádremetei bejegyzésed szivetmelengető).
Üdvözlettel
D. Júlia