Nem is tudom, hol kezdjem, hiszen nálam mindennek története van.
Lehet meglepődni, mert ezek a csodás hamburgerzsemlék a
karácsonyi időszakban készültek, karácsony másnapján sütöttem és töltöttem meg
őket.
Utaltam rá korábban, hogy rendhagyó menüsorral készültem
karácsonykor, marhahús volt a főszereplő, annak is legnemesebb része. Egy kétkilós
marhabélszínt osztottam be három főétkezésre. Az egyik fogást, a
tatárbifszteket már bemutattam:
Tatárbifsztek – szilveszteri menüajánlat
Szenteste pedig egy nagyszerű steakvacsora koronázta meg az
ünnepet. Erről nem készültek képek, de lehet, hogy mégis bemutatom, ha érkezem
rá.
Ezek a csodás, mondhatni rendhagyó hamburgerzsemlék a
karácsonyi bélszínburgerhez készültek.
Szeretem a változatosságot, így ihletet kerestem, hogyan
tehetném rendhagyóvá az ünnepi hamburgeremet. Végül Ildikónál találtam formai
ihletet, nála láttam ezekhez hasonló, vágott zsemléket.
Természetesen maga a zsemle saját receptem szerint készült,
hiszen ebben mondhatom, hogy nem szorulok „segítségre”, ha kicsit be akarok
újítani. Sikerült is, hiszen a vágott hamburgerzsemlék nem csak látványban, de
ízben is hoztak pluszt, ehhez az ünnepi, prémium hamburger ebédhez.
Hozzávalók 4 nagy zsemléhez:
32 dkg kenyérliszt BL 80
1 dkg élesztő
4 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj (a dagasztáshoz)
Az élesztőt megfuttattam langyos tejben a porcukorral.
Összeállítottam a tésztát az összes hozzávalóval, de csak 10 perc pihentetés
után dagasztottam meg.
50 percig pihent az olajjal megcsorgatott, alaposan megdagasztott
tészta lefedve.
4 részre vágtam, megformáztam, és sütőpapírral bélelt tepsin
40 percig pihentettem a megformázott zsömléket.
Közben 200
C fokra felmelegítettem a sütőt és a zsömléket
bemetszettem. Megszórtam maldon sópehellyel és szezámmaggal a vágások mellett.
Gőzös sütőbe toltam (melegítéskor cseréptálakban vizet helyeztem el a sütőben) a hideg vízzel megspriccelt zsömléket. Úgy 20 percig sültek, majd 30 percig hűltek.
Szépek, igazán szemrevalóak és nagyon finomak lettek!
Hamarosan a töltésükről is beszámolok. Igazán ünnepi hamburgerek kerekedtek
belőle!
Csodásak ezek a zsemlék. Teljesen megkívántam!
VálaszTörlés