Hirtelen felindulásból sütöttem egy kis kosár péksüteményt
reggelire és szendvicsekhez. Egyszerű tésztát dagasztottam, de mondhatom, hogy
telitalálat lett! A péksütemény – is – frissen a legfinomabb így csak 8 db-ra
terveztem a mennyiséget, de kifli és zsemlerajongók nyugodtan dagasszanak be
dupla mennyiséget.
Legközelebb 6 péksüteményt formázok ebből a mennyiségből,
viszont a kis császárzsemlében készült szendvicsek így igazi partifalatok
lettek!
Hozzávalók 8 db ~ 4 dkg-os kiflihez/ zsemléhez
25 dkg BL 80 liszt (Nagyi titka)
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
1-1,5 dl víz (amennyit felvesz, hogy kicsit ragacsos, ruganyos tésztát kapjunk)
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál olaj
1 teáskanál porcukor
1 púpozott teáskanál só
4 teáskanál olaj a dagasztáshoz, szezámmag, lenmag, mák és füstölt
maldon só a szóráshoz.
A langyos tejben a porcukorral elkevertem az élesztőt és
megfuttattam. Közben átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a tejfölt, olajat, sót
és vizet. Összeállítottam a tésztát, megcsorgattam egy kevés olajjal és
lefedtem.
5 perc múlva könnyedén megdagasztottam – addig, amíg a
tészta engedni és ragadni nem kezd – majd lefedtem és megcsorgattam megint egy
kevés olajjal.
10 perc múlva újra megdagasztottam a fentiek szerint és
megcsorgattam egy kevés olajjal és lefedtem.
20 perc múlva újra megdagasztottam a fentiek szerint és
megcsorgattam egy kevés olajjal és lefedtem.
30 perc elteltével gyönyörűen megkelt a tészta és bársonyos
lett.
A pizza tésztánál is ezt a dagasztási eljárást alkalmazom, így a tészta
csodásan viselkedik és könnyű, levegős, mégis ropogós lesz.
Megformáztam. A tésztát kettéosztottam, 4 zsemléhez és 4
kiflihez.
A zsemléhez a tészta felét 4 részre osztottam, enyhén
lisztes deszkán megsodortam addig, amíg úgy ítéltem, hogy görcsöt tudok rá
kötni. Kötöttem rá egy-egy fél görcsöt, majd a felső szálat a görcs alá, az
alsó szálat a görcs közepébe nyomtam.
A Kiflikhez a tésztából kis cipót formáztam, ami pihent
addig, amíg a zsemléket megformáztam. Könnyed mozdulatokkal kinyújtottam
egészen vékonyra, kör alakúra a tésztát. 4 részre vágtam és minden cikket a
széles oldalánál még megnyújtottam egy kicsit, majd feltekertem kifli formára,
és hold alakra hajtottam, majd a zsemlék mellé, sütőpapírral bélelt tepsire
rendeztem.
Betettem a sütőbe az utolsó kelesztésre.
35 perc múlva kivettem a tepsit a sütőből és 170 C fokra
felmelegítettem. Így nagyjából 45-50 percet keltek még a péksütemények.
Megspricceltem hideg vízzel és megszórtam őket.
170 C fokos sütőben 22 percig sültek, ahogyan a ropogós
tejes kifliket is szoktam sütni.
Könnyű, ízletes, kívül ropogós péksüteményeket sütöttem. A tészta egyszerű, a „titok” a többszöri dagasztásban rejlik …
A zsemle vajas változata itt található.
Rendkívül népszerű ropogós tejes kifli receptem pedig itt.
Nocsak. Nekem tetszik, hogy visszatértél.
VálaszTörlésAkár így, akár úgy.
Üdv, örülök, hogy újra köztünk! :) Könnyű és ízletes valóban!
VálaszTörlésKétszer néztem meg hogy valóban itt vagy? Örülök! A kiflik és a zsömlék nagyon csábítóak! Lehet hogy sort kerítek rá és kipróbálom! Köszi!
VálaszTörlésÖrülök, hogy újra "friss" dolgokat is olvashatok/tunk...!
VálaszTörlésElkészítettem a péksütiket, de szinte kalács-szerűen lágy tésztát kaptam, nem volt formázható.
Így, lisztet adogattam még hozzá, hogy olyan állagú legyen,mint a képeiden.
A 25 dkg liszthez a 2,5 dl folyadék ? = lehet, hogy elírás?
És még valami, ha szabad kérdeznem:
Hogy a áll a szakácskönyv-projekt?
Edit