Talán kicsit későre hagytam ezt a bejegyzést, de jó hír,
hogy még pár napig jó idő lesz a bográcsoláshoz, akár az ünnepen, akár
hétvégén.
Mondhatjuk, hogy gyakran készítek borjúpörköltet, ugyanis a
pörköltalapból még néhány további ételt is ki tudok hozni. Hol hortobágyi
palacsintát, az igazit, ugyanis a hortobágyi palacsinta csakis borjúpörköltből
készülhet. A többi fajta paprikással vagy pörkölttel töltött palacsinta az
egyszerűen töltött palacsinta.
A borjúpörkölt is bográcsban a legfinomabb, de természetesen
fazékban sem utolsó.
Hozzávalók:
1,5 kg borjúcomb vagy lapocka
25 dkg apróra vágott vöröshagyma
(a makói a legjobb)
8 dkg libazsír vagy mangalicazsír
2 dkg házi fűszerpaprika
1 nagy paradicsom
2 nagy zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál házi darált paprika (ez sós, így vigyázat a
további sózással)
só, frissen őrölt bors
1-2 dl alaplé (húsleves vagy a legjobb a borjú alaplé,
alaplé híján víz)
Klasszikusan főzöm a pörköltet. A zsírban megdinsztelem a
hagymát, a tűzről levéve elkeverem a fűszerpaprikával és azonnal hozzáadom a
húst. Bográcsban egyszerűbb pörköltet készíteni, mert több zsírral dolgozhatunk.
Közepes lángon addig pörkölöm a húst, amíg ki nem fehéredik. Ekkor el kezd
levet engedni.
Kicsit elfőzöm a levét, majd hozzáadom a paradicsomot és a
paprikát, a darált paprikát és az átnyomott fokhagymát. Borsozom.
Amikor puhulni kezd, akkor sózom, és kissé rotyogtatva
készre főzöm. Ha szükséges menet közben adok hozzá egy kevés alaplevet.
Ha jól dolgoztam, akkor rövid, krémes, homogén szaftban
találom az omlós borjúhús kockákat.
Vajas nokedli illik mellé, utána pedig palacsinta.
Vajas nokedli
(galuska)
Jó étvágyat és kellemes hétvégi bográcsolást kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése