Ahogyan a nokedlit, úgy a palacsintát is szívesebben
készítem franciásan. Kevesebb liszt, több tojás és vaj.
Édesen és sósan is ugyanígy készítem, mindössze a sós
palacsinta esetében elhagyom a vaníliás cukrot és kicsit vastagabbra sütöm,
hiszen ezt vagy metéltre vágom levesbe vagy körethez, vagy megtöltöm.
12-15 db palacsintához:
4 nagy tanyasi tojás
20 dkg finom liszt
3 dl teljes tej
2-2,5 dl szénsavas ásványvíz
3 dkg (házi) vaníliás cukor, ha édes palacsintát sütünk
csipet só (vagy 1 mokkáskanál só, ha sós palacsintát sütünk)
6 dkg olvasztott vaj
Kikeverem a tojásokat, hozzáadom a sót és a vaníliás cukrot
és addig keverem, míg felolvadnak a folyadékban. Hozzáadom a tej kétharmadát és az átszitált
lisztet és csomómentesre kikeverem. Hozzáadom a maradék folyadékot, az
ásványvízből szoktam tartalékolni a pihentetés utánra.
1-1,5 órán át pihentetem a tésztát, majd, ha szükséges még
hígítok rajta. Sütés előtt hozzáadom az olvasztott vajat és a serpenyőt is
vajjal kenem ki az első sütéshez.
Az édes palacsinta vékonyan a legfinomabb és akkor, ha ropogós a széle!
Magam is készítek hasonlót, mi csak "vastag palintának" hívjuk, és ahány tojás, annyi púpos kanál liszt a recept és amennyi folyadékot felvesz tejből és szódából. Zsiradéknak olaj vagy olvasztott vaj egy evőkanállal. Így egy egészen más állagú palacsintatésztánk lesz, mint a megszokott, és mi is nagyon szeretjük. Hogy ez lenne a francia palacsinta? Azt hiszem a néven nem fogunk változtatni:VASTAG PALINTA! :))
VálaszTörlés