Tagadhatatlanul kedvenc étel. Elárulom, hogy hetente, kéthetente kerül az asztalra.
Amikor évekkel ezelőtt rákattantunk a csirke fajita-ra nem
kis rákészülést igényelt a részemről, hiszen sült babkrémet, guacamolét, salsát
és mindenfélét készítettem hozzá, azt hittem e nélkül a bonyolult körítés
nélkül nem fajita a fajita.
Egyre gyakrabban követelte a család a fajita ebédet és
vacsorát, így az évek során letisztult az egyszerű változata, amit
hétköznapokon készítek. Cheddar sajt és jégsaláta mindig van itthon, görög
joghurt is, éppen azért, hogyha a család hirtelen fajita vagy tandoori ételért
kiált, csak pácoljam a húst és dagasszam a lepényt.
Egyszerű búza
lepénykenyér – pita, tortilla vagy kenyér helyett
Egyszerű búza
lepénykenyér 2. - pita, tortilla vagy kenyér helyett
NAAN kenyér –
indiai lepénykenyér házilag
A házi lepény a best of, de sürgős esetekre nyugodtan lehet
otthon elősütött lepényt tartani, inkább, minthogy kihagyja bárki ezt a
különösen ízletes ételt, pusztán azért mert nem házi pékmester.
A legjobb minőségű készen kapható fajita fűszerkeverék a
Green Cusine fűszerkeveréke, mely adalékmentes. Nekem a saját keverékem egy
ponttal jobban ízlik, de, ha hozzájutok (Culinaris), akkor tartok itthon
vésztartalékként.
Ami nélkül elképzelhetetlen nálunk a fajita ebéd vagy
vacsora a fűszeres csirkemellen, búzalepényen kívül a cheddar sajt, a
jégsaláta, a fokhagymás öntet és pirított édes hagyma- piros húsú paprika.
A fokhagymás öntet nagyon sokoldalú, ezt készítem
mártogatósnak is sült krumplihoz, vagy fűszeres sült hús mellé „tűzoltónak”,
vagy saláta öntetnek, de még a tandoori csirke mellé, és a fajita-hoz is.
A görög joghurtot (vagy házi tejfölt) átnyomott
fokhagymával, frissen őrölt Maldon sóval ízesítem és vagy egy evőkanál
olívaolajjal, vagy tálalás előtt egy evőkanál olvasztott vajjal elkeverek. Ettől
bársonyos és krémes lesz.
A piros kápia paprikát vagy kaliforniai paprikát és az édes
olasz hagymát cikkekre vagy csíkokra vágom és kevés olívaolajon forró
serpenyőben roppanósra pirítom.
A zöldséget melegen tartom, majd a serpenyőben kisütöm a
pácolt csirkemell csíkokat és már tálalom is a fajita ebédet vagy vacsorát.
Ugye milyen egyszerű?
4 adaghoz 60 dkg csirkemellet pácolok 1,5 evőkanál fajita
fűszerkeverékkel, melyet elkeverek 3 evőkanál olívaolajjal és fél lime vagy negyed
citrom levével. Sütés előtt sózom és kevés olívaolajon, addig nem piszkálva a
húst, míg majdnem ki nem fehéredik, megpirítom. Lényeges, hogy piruljon a hús,
ne párolódjon.
Szaftjával együtt előmelegített tálba szedem és azonnal
tálalom.
Ez a legegyszerűbb, hétköznapi változata nálunk a csirke
fajita-nak, és mondhatom igazi sikertörténet. Szinte már családtag nálunk.
Nagyon finomak a dolgaid amiket csinalsz, de felhivnam a figyelmedet egy fontos dologra. Sutoporban aluminium van, az segit"az emelkedesben" a tesztanak. Nelkule is van sutopor, tehat celszeru olyat vasarolni, mert az aluminium egy idegmereg, pusztitja az agysejteket.Tovabbi jo sutest fozest, elvezettel kovetem!
VálaszTörlés