Úgy érzem, hogy az angol muffin elterjedésében legalább
akkora szerepet vállalok, mint a kovászos kenyérsütés területén. Egy három
évvel ezelőtti bejegyzésemben kifejtettem, hogyan és mikor kattantam rá:
Hamarosan kifejlesztettem a saját angol muffin receptemet,
azóta rendszeresen főszereplő a hétvégi reggelik kínálatában itthon. Legutóbb délután
is meg kellett sütnöm, mert a kisfiam vacsorára is megkívánta a Route 66 angol
muffint (új töltelék ötlet), de ezt legközelebb mutatom be.
Eddig bemutatott angol muffin szendvicseim receptjei itt
elérhetőek.
Még mostanában is simítottam alapreceptemen egy kicsit, úgy
érzem immár tökéletes. Beiktattam még egy-két könnyed dagasztást, amitől még
levegősebb, még bársonyosabb lesz ez a csupán liszt, víz, só, élesztő
összetevőkből álló péksütemény. Múltkor még porcukrot sem adtam az élesztőhöz,
mégis ugyanúgy megkelt. Ennyire egyszerű és nagyszerű az alaptészta.
8 zsemléhez:
30 dkg kenyérliszt BL 80
2 dkg élesztő
2,5 dl 22 C fokos víz (olyan hideg, amilyen a csapból
folyik)
2 teáskanál tengeri só
1 teáskanál porcukor
3 evőkanál olaj a dagasztáshoz
A hideg vízbe belemorzsolom az élesztőt és a cukorral simára
keverem. Az átszitált lisztben elkeverem a sót és hozzáadom az élesztős
folyadékot. Éppen csak összedolgozom, spatulával összeszedem a tésztát a
dagasztótálból és a tésztához adom, 1 evőkanál olajjal meglocsolom és 10 percig
lefedve pihentetem.
Könnyed mozdulatokkal megdagasztom, amíg ragadni nem kezd a
felülethez. A tészta ragacsos és lágy, de ennek így kell lennie. Visszateszem a
dagasztótálba, lefedem, és 20 percig pihentetem.
Egy evőkanál olajat elsimítok a tenyeremmel a dagasztó
felületen és könnyeden megdagasztom újra. Most 30 percig pihentetem a tálban
lefedve. Ha ráérünk, akkor még egyszer megdagaszthatjuk és még 30 percig pihentethetjük
a tésztát, amit, ha sietünk, akár el is hagyhatunk.
Átmozgatom a tésztát, de már csak módjával, cipót formázok
belőle és lisztes felületen 10 percig pihentetem. Kinyújtom 30 x 20 cm-es lapra
és 8 cm átmérőjű fánk szaggatóval 6 zsemlét kiszaggatok, amit sütőpapírral
bélelt tepsire rendezek. A maradék tésztát összegyúrom és még két zsemlét
kiszaggatok belőle.
Ruhával lefedve 30 percig kelesztem, majd 220 C fokra
előmelegített sütőben egyik oldalán 10, másik oldalán 8 percig sütöm (értelem
szerűen 10 perc után megfordítom a zsemléket).
Rácson hagyom hűlni a zsemléket, közben előkészítem a
töltelékeket. A gyerekek magában is imádják a még langyos zsemléket, de
egyszerűen vajjal vagy dzsemmel is tökéletes. Másnapra is nagyon friss marad,
úgyhogy nyugodtan dagasszunk be dupla mennyiséget, ha torkos a család.
Jómagam éppen ezért nem dagasztok be dupla adagot, mert
hirdetem, hogy jóból is megárt a sok. Nincs szükségünk rá, hogy minden áldott
nap kenyérrel, kelt tésztával, péksüteménnyel tömjük a fejünket. Szerintem.
Nálunk havonta egyszer kétszer kerül terítékre, így sosem
unjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése