A nagy klasszikus őzlábgombából. Mivel az őzlábgomba textúrája egészen hasonló a húséhoz, így szerintem a legkedveltebb őzlábgomba étel.
„Nem nagy ügy elkészíteni”, ezt főképp olyanoktól szoktam
hallani egy-egy eljárás kapcsán, akik azért fitymálják a konyhaművészetet, mert
maguk nem veszik a fáradtságot, hogy gyakorolják, de kibicként nagyon okosaknak
tartják magukat.
Semmit nem nagy ügy elkészíteni, csak jól kell csinálni,
szoktam mondani, hiszen egy szimpla vajas kenyeret is el lehet rontani nem
megfelelő alapanyagokkal és tálalással.
Visszatérve a rántott őzlábgombára, valóban egyszerű az
elkészítése, ha előállítunk hozzá megfelelő minőségű házi morzsát és a
gombafejeket megfelelően készítjük elő.
Az első részben írtam, hogy a közepes, közepesen nyílt
gombafejeket használtam fel a töltött őzlábgombához.
A rántott őzlábgombához pedig a
nagy, bimbós fejeket. Megtisztítottam gombafejeket, ahogyan az előző részben
leírtam, majd 4 részre vágtam, hogy egyenletesen tudjam panírozni.
Szilánkosra őrölt, egy napig
szikkasztott házi morzsát használtam. Sohasem használok kopogós kenyeret vagy
péksüteményt a morzsához, mert abból csak púdermorzsát, vagy egyenetlen
szemcséjű morzsát lehet készíteni. Frissen, vagy enyhén szikkadt állapotban
őrlöm meg és fedetlenül hagyom szikkadni egy napot. Az így készült morzsa igazán
ropogós bundát eredményez.
Az őzlábgomba cikkeket közvetlenül
sütés előtt frissen őrölt maldon sóval és 5 bors keverékkel megszórtam, majd
liszt, felvert tojás, házi morzsa sorrendben paníroztam.
Bő forró olajban arany barnára
sütöttem. A panír fantasztikusan ropogós, a gomba pedig szaftos és enyhén
roppanós maradt, éppen, ahogyan a legízletesebb.
Bevallom, kicsit pucér látvány egy
tányér bundázott őzlábgomba, de aiolin kívül semmi más nem kívánkozott mellé.
Nem ez az első rántott őzlábgomba
a blogon, ekkor apró, bimbós fejeket készítettem rántott Manchego sajtfalatok társaságában.
Kétféle aiolival tálaltam, érdemes hát ide is benézni!
Gyermekkorom nagy kedvence az őzlábgomba. Csak simán olajon kisütve a kalapokat is nagyon finom,friss kenyérre téve. :-)
VálaszTörlés