Oldalak

2013. október 5., szombat

Sült fokhagymás – parmezános krumplipüré




Tagadhatatlanul krumpli függő vagyok. Egy vaskos szakácskönyvet tele tudnék írni krumplis ételekkel. 

Megvannak a jól bevált receptjeim a kedvenc ételekhez, köretekhez, időnként mégis beújítok, amikor megsuhint egy újabb ötlet szele.
Se én, se a családom nem kedveli a kockára vágott hámozott krumpliból, sós vízben főtt, majd sok tejjel és kevés vajjal kikevert krumplipürét. Nálunk az úgynevezett francia krumplipüré a nyerő, héjában főtt – agria – krumpliból, kevés tejszínnel, sok vajjal, szerecsendióval ízesítve.

Francia krumplipüré – szerecsendióval vagy friss gyömbérrel, ahogy tetszik


Ebből az alapból, ha jól emlékszem friss gyömbérrel, füstölt sajttal és cheddar sajttal dúsított pürét is bemutattam már.
Egy nagy kedvenc, rém egyszerű ételt készítettem a napokban és köreten gondolkodtam mellé. Ekkor jött az ötlet, hogy a húsféle mellé még több héjas fokhagyma gerezdet szórok és felhasználom a krumplipüréhez. Egyébként első osztályú sült fokhagyma az alábbiak szerint készíthető:


4 adag krumplipüréhez legalább egy nagy fej fokhagymából nyert sült fokhagymavelő szükséges.
Gondolatban is érzek ízeket, amikor egy-egy új íz kombináción jár az eszem, jelen esetben azonnal a parmezán – sült fokhagyma párosítás jött a nyelvemre.
Így készült ez a krumplipüré ezzel a nagyszerű íz kombinációval, mely mindenképpen ismétlésre méltó.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1-2 fej fokhagymából nyert sült fokhagymavelő
5 dkg reszelt parmezán

1-2 vékonyra szelt zöldhagymaszár a szóráshoz


1 megjegyzés: