Úgy hat évvel ezelőtt volt szerencsém először, egy andalúziai étteremben sous vide eljárással készült zöldséget ennem. Meg is említettem egy korai bejegyzésemben, Andalúziában szerzett élményeim között. Egyre több magyarországi étteremben is alkalmazzák ezt a nagyszerű technológiát.
A házi konyhai használatra kifejlesztett, Sous Vide Supreme szettet volt lehetőségem a napokban a Souse Vide Magyarország jóvoltából
tesztelni. Sajnos csak egy hétig állt rendelkezésemre a masina, de reménykedem
abban, hogy visszakerül még hozzám, hogy immár kicsit tapasztaltabb
szüvidolóként igazán kibontakozhassam a témában.
Tojást, halat (marlin/nairagi steak), sertést (csontos
karajsteak), marhát (óriás hátszín szelet) és kacsát (comb), valamint
zöldségeket (gomba, ceruzabab, bébi kukorica, cukorborsó) készítettem az
eljárással.
Engem megnyert mind a technológia, mind a nagyszerű kivitelű
masina. Ha a nagyobb konyhai gépek árát nézem, ha telik rá, kihagyhatatlan.
A szett egy vákuumcsomagoló gépből és egy vízfürdőként
szolgáló eszközből áll. Az előkészített nyers alapanyagot fűszerezzük, vákuum csomagoljuk,
majd a megfelelő – alacsony - hőmérsékleten hőkezeljük. A vákuumcsomagolásnak
köszönhetően nem párolódik az étel, csak állandó hőmérsékleten készül. Nagyon kevés
az eljárás során az íz, tápérték, vitamin és térfogatvesztés.
Az így elkészült húsféléket néhány perc alatt felpirítjuk és
tálaljuk. A zöldségeket pirítani sem szükséges.
A legfőbb vonzereje a fentiek mellett az eljárásnak, hogy
akár egész hétre, vagy hónapra előre előkészíthetjük az ételeinket, majd csak
előkapjuk és néhány perc múlva kész. Nem is akármilyen minőségben.
Az így előkészített húsféléket 6-8 napig simán hűtőben,
néhány hónapi pedig fagyasztóban is tárolhatjuk.
Állítom, hogy az előkészítés után, a napokig hűtőben
várakozó húsok ugyanolyan minőségben tündököltek a tányéron, mint amit aznap
készítettem elő. A fagyasztott húsokat még nem teszteltem, de a sorozatban
beszámolok róla.
Bízom benne, hogy sous vide mini sorozatom receptjei
hasznosak lesznek azok számára, akik már rendelkeznek Sous Vide Supreme
szettel, akik nem rendelkeznek, azoknak pedig kedvet csinálok hozzá.
A képek minden esetre önmagukért beszélnek ... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése