Lassan tradícióvá válik nálunk, hogy karácsony második napján hamburgert készítek. Meséltem karácsonyi bejegyzésemben, hogy egészen visszavettem a két napig készülő, embert próbáló menüsorokból, idővel rájöttem, hogy a családom sokkal jobban értékeli, ha legalább karácsonykor kidugom a fejem a konyhából és inkább velük töltöm az időt.
Amikor ezt eldöntöttem olyan alapanyagot választottam a
háromnapos karácsonyi menühöz, mely eléggé nemes az alkalomhoz, mégis
ripsz-ropsz elkészíthető. No, és minden családtag szereti, beleértve a
nagyszülőket is, akik szenteste nálunk vacsoráznak, ünnepelnek.
Így esett a választásom a bélszínre, mely minden szempontból
kiemelkedően megfelel. Egy szép egész hizlalt bélszínből 3 főételt is
elkészítek, így a három napos ünnep főételei megoldva: 24.-én ebédre tatár
bifszteket, szent este filet mignontváltozatos köretválasztékkal és ünnep második napján bélszínburgert készítek.
Ünnep másnapján kimenőm van, mert anyósomnál estebédelünk. J
Mielőtt felhőkölne bárki, hogy karácsonykor hamburgert
készíteni, ez a rövid történet mindenképpen meggyőzi, hogy igen!
Nem lehet szebb koronája egy ünnepi menüsornak, mint a
frissen illatozó, saját receptem szerinti zsemlék és szendvicskenyerek, melyek
még langymelegen fejedelmi tölteléket kaptak, de erről majd legközelebb
mesélek.
Hozzávalók 4 zsemléhez és 4 szendvicskenyérhez
40 dkg kenyérliszt BL 80
2 tanyasi tojás
5 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál porcukor
½ teáskanál só
1 felvert tojás 1 evőkanál tejjel elkeverve a kenéshez
lenmag, szezámmag, tökmag, valamint reszelt parmezán és szárított
oregánó a szóráshoz
Az összes alapanyagból összeállítottam a tésztát, 10 percig
letakarva pihentettem, majd alaposan dagasztottam. Olajos felületen 20 perc
múlva majd 30 perc múlva ismét megdagasztottam majd 30 perc múlva finoman átgyúrtam,
8 részre vágtam és cipókat formáztam belőle.
4 cipóból 5 perc elteltével szendvicskenyeret formáztam (formázás itt) majd
letakarva további 40 percig kelesztettem a zsemléket is és a
szendvicskenyereket is.
Megkentem a zsömléket
egy evőkanál tejjel elkevert felvert tojással, megszórtam lenmaggal,
szezámmaggal, tökmaggal majd 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem.
Míg sültek a hamburger zsemlék addig megkentem tojással a
szendvicskenyereket majd reszeltem rá bőven parmezánt, majd morzsoltam rá
szárított oregánót és mentek a sütőbe 15 percre a zsemlék után.
Csinosak, pirosak, illatosak lettek, mint mindig! Megint
összegyűlt néhány új zsemle és hamburger recept, úgyhogy hamarosan összegzés is
várható! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése