Minden nap főzök, igyekszem hétköznapi házi-menzát vezetni,
ami persze nem jelenti azt, hogy miden nap tökfőzelék van fasírttal, vagy
rántott hús sült krumplival. Persze gyakran előfordul. J
Szívesen hangolom a heti menüt a már megszokott, hétköznapi
kedvencekre, de semmiképpen nem süllyedek el a hétköznapi rutinfőzés
unalomtengerében.
Szeretek főzni, mindig is szerettem, egészen biztos vagyok
abban, hogy nem lankadó lelkesedésem oka, hogy szinte soha nem készítek el
kétszer egy ételt egyformán, még akkor sem, ha, „úgy indul”.
Hároméves glogírói pályafutásom alatt megtapasztaltam, hogy
hétköznapi fortélyaim, egyéni ízlésemből és gasztro fantáziámból fakadó receptjeim
sokkalta népszerűbbek, mint a receptversenyekre készült, vagy gasztro trendekre
épülő étel remekeim. No és bevallom, hogy nem is nyújt számomra nagyobb élvezetet,
mint napról napra változatosan, fantáziadúsan és ízletesen főznöm szeretteimnek.
Ez is egy egyszerű recept. Két adag - két nappal korábban
bedagasztott - pizza tészta lapult a hűtőben és másfél kiló darált dagadó várta
mellette, hogy vajon mi készül belőle. A fele mennyiséget szántam ebédre.
Szeretjük a fasírtot, legutóbb még
egyben sütve is sikerült elsütnöm hatalmas sikerrel, pedig korábban az egyben
sült fasírt, vörös posztó volt a családban.
Gondoltam, ha húsgolyót készítek, ami passzol a pizza
tésztához, akkor a köretet már meg is úsztam. Így a húsgolyót olaszosra
hangoltam.
Hozzávalók 4 adaghoz:
70 dkg darált sertésdagadó
2 szelet friss, fehér kenyér héja nélkül frissen őrölve
½ dl tej (a sütés közben elpárolgó tejtől szaftosabb marad a húsgolyó)
10 dkg frissen reszelt parmezán
2 tanyasi tojás kicsit elhabarva
frissen őrölt Himalája só és színes bors
1 csokor friss bazsalikom levelei összevágva
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 evőkanál vaj
1 fél fej édes hagyma finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra vágva
Vajon megdinszteltem a hagymát és a fokhagymát, hagytam
kihűlni, majd az összes hozzávalóval összeállítottam a húsmasszát. Hűtőben
csücsült két órán át, majd vizes kézzel apró golyókat formáztam (2,5 dkg/db) és
forró olajban 4-5 perc alatt kívül ropogósra, belül szaftosra sütöttem.
A pizza tésztát hagytam szoba hőmérsékletre melegedni.
Lisztezett deszkán kinyújtottam 0,5 cm magasra és fánk szaggatóval kis
lepényeket szaggattam. Az egyiket fokhagymás szósszal, a másikat pizza szósszal kentem meg, majd megszórtam morzsolt oregánóval. 240 C fokra előmelegített
sütőben 14 perc alatt sütöttem ropogósra.
A húsgolyókat és pizza
fánkocskákat univerzális fokhagymás szószommal tálaltam. Mi tagadás, telitalálat
hétköznapi ebéd kerekedett belőle. J
ezt meg kell majd csinálnom, mesésen néz ki! :)
VálaszTörlés:) ... kérlek, számolj be róla! :)
Törlés