Gyors, hétköznapi ebéd volt most, de olyan gyakran készítem,
hogy gondoltam most már bejegyzést is írok róla.
Nehezen tudom a fiúkat
elszakítani a csirkemelltől. Hála Istennek, amikor bejelentem, hogy flekken
lesz, akkor ujjonganak. Így kéthetente biztosan terítékre kerül nálunk.
Természetesen a fiúk kapnak mellé valamilyen krumpli köretet is, számomra
salátával az igazi, mintha csak nyár volna … J
Kicsit szívtam a fogamat korábban, hogy túl gyorsan fogy a dijoni
mustár itthon, de rátaláltam nagyon kedvező áron óriás kiszerelésre (850 mg) a Culinarisban,
ráadásul Edmond Fallot márkára, a kis kiszerelés másfélszeres áráért. Azóta
pancsolom is rendesen szívbaj nélkül. Érdemes beszerezni, még ha vidékről egy
kicsit macerás is.
A pácom alapja mindig dijoni mustár, mostanában steakes
fűszereket adok hozzá, mint fűszerpaprika, chili, koriander, fokhagyma chips és
durvára tört kömény. 1 kg/6-7 szelet húshoz 2 evőkanál dijoni mustár, 1 ½ evőkanál
fűszerkeverék és 3 evőkanál olaj szükséges, amit szépen kikeverek. Beecsetelem
vele a tarja szeleteket és 2-3 órára hűtőbe teszem.
Szigorúan sütés előtt sózom, frissen őrölt Himalája sóval,
majd olajjal vékonyan kikent tepsire rendezem és 200 C fokra előmelegített
sütőbe tolom 20 percre. Ekkor grill-forró levegőre kapcsolok és mindkét oldalán
5-5 perc alatt meggrillezem a húsokat.
Puha, omlós, mégis a felszínén ropogós flekken a
végeredmény, amivel oly csekély gondom volt, hogy most közben még egy fánksütésre is beneveztem.
A jól bevált fokhagymás joghurtszószt készítettem hozzá,
görög joghurtból, áttört fokhagymából, egy evőkanál olívaolajjal és frissen
őrölt Himalája sóval elkeverve.
A salátát római és jégsalátából, zöldpaprikából, szilva koktélparadicsomból,
zöldhagymából, kígyóuborkából kevertem. Mindent csinosan felvágtam és
elrendeztem a tányérokon.
Családi kedvenc ételünk, jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki
kevés idő és energia befektetéssel szeretne fejedelmi fogást az ebéd vagy
vacsoraasztalra varázsolni! J
Az elején sem kell letakarni, párolni? Köszi a választ!
VálaszTörlésKipróbáltam! Ezek után kitárólag így...!! Isteni!
VálaszTörlésMi ezt a bizonyos mustárt nem tudjuk megenni annyira sós és erőteljes. Lehet, hogy pácolásra alkalmasabb, de egy jó debreceni-mustár kombó ezzel lehetetlen :(.
VálaszTörlésüdv, v.
2 éjszakát pácolódik az is jót tesz neki?
VálaszTörlés2 éjszakát mustár+kakukkfűben pácoltam és így sütöttem. Fantasztikus lett!
VálaszTörlésTarja, jó újnyi vastagra szeletelve
VálaszTörlésdijoni mustár
méz
fokhagyma
friss, aprított gyömbér
őrölt szerecsendió
frissen őrölt feketebors
olívaolaj
Ebben 2 napig pácolva, majd a fent leírt módon megsütve (5-5 perc helyett 8-8 percig grillezve max hőfokon, légkeveréssel, időnként forgatva a szaftjában/olajban)
Isteni lett!