A halételekben az egyik legcsodálatosabb dolog, hogy néhány
perces időráfordítástól nem kívánnak meg tőlünk többet. Természetesen egészséges
és rendkívül ízletes mivoltuk mellett.
A lazac az a halféle, amely szerintem az átlagos ízlésnek a
leginkább megfelel mégis prémium kategória. Most nem a hal íz és a szálka kizárására
gondolok, bár megeszem az afrikai harcsát és a pangasiust is, összehasonlíthatatlanul magasabb gasztronómiai élményt nyújt számomra egy lazacból készült étel. Egyébként
édesvízi hal párti vagyok, a lazac mellett leggyakrabban pontyot, harcsát,
keszeget, pisztrángot, süllőt/fogast eszem.
Mindennapos vendégek nálunk a nemzetközi fűszerkeverékek,
egy időben a fajita (Tex Mex) fűszerkeverék volt a favorit, most a cajun került
reflektorfénybe. Bármilyen húsféléhez kiváló ez a kreol konyhából származó
fűszerkeverék. Nincsenek különleges összetevői, úgyhogy könnyedén elkészíthető
házilag (de például Green Cusine márkában kiváló minőségben megvásárolható
készen):
Szeretem a bőrös dolgokat, úgyhogy nem válok meg a lazac
bőrétől, ha csak lehet. Fantasztikus, amikor a lazac bőre arany barna és ropog,
ízletes, a húsa pedig puha, szaftos, rózsaszín.
Az eljárás egyszerű, a jelen esetben 30 dkg-os lazac steaket
a bőrös oldalán úgy centiméterenként beirdaltam úgy, hogy nem vágtam végig a
széléig. Megszórtam cajun fűszerkeverékkel. Közvetlenül sütés előtt megszórtam
a bőrös felét Maldon sóvirággal és közepesen felhevített olívaolajjal
megcsorgatott serpenyőbe tettem.
Egészen addig kell sütni a bőrös felével lefelé, amíg
háromnegyed részt átsül – ez úgy 4-5 perc -, ekkor a húsos oldalát is
megszórtam Maldon sóvirággal és megfordítottam. Ekkor már csak 1-2 percig
sütöm, hogy szaftos, rózsaszín maradjon a belseje. Még egyszer visszafordítom a
bőrös oldalára és 1 perc múlva kiemelem a serpenyőből és pihentetem 1-2 percig,
mielőtt tálalom.
Kaptam friss spenótot a piacon így most nem bébi spenótból
készült a fokhagymás párolt spenót és nem vajjal, hanem olívaolajjal. Pár másodpercre
lobogóan forró vízbe dobtam a megtisztított spenótot és már szűrtem is le.
Hagytam lecsöpögni. A fokhagyma gerezdeket kettévágtam és közepes hőmérsékletű
olívaolajon röviden dinszteltem, majd hozzáadtam a spenótot. Pár percig
pároltam, sóztam borsoztam és a lazac mellé tálaltam.
40 dkg spenóthoz 4-6 nagy gerezd fokhagymát lehet számolni
és egy evőkanál olívaolajat.
Piros kápia paprikát és édes hagymát cikkekre vágtam és forró
serpenyőben, nagyon kevés olívaolaj hozzáadásával megpirítottam.
2 adaghoz 1 nagyobb piros kápia paprika és 1 fej édes hagyma
éppen elégséges.
A pirított zöldségek színben is és ízben feldobták a cajun
lazac steak körítését. Ez is egy 15 perces étel, mégis egészséges, könnyű és
hihetetlenül finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése