Nem vagyok egy sütemény tündér, valószínűleg azért mert
rettenetesen kevés édességet eszem. Így viszont, amikor eszem, vagy készítek,
akkor csakis kifinomult ínyencségeket készítek.
Nincs túl sok édesség vagy sütemény a blogon, de azok úgy érzem
egyszerűek és minőségiek. A piskóta például nem nagyon izgat, annál inkább a
francia vajas tészták. A francia és bécsi vajas sütemények azok, melyeket alkalomadtán szívesen elmajszolok.
Még egy nagyszabású hagyományos croissant bejegyzéssel is
tartozom, ami valóban nem tartozik a „még a sminkem sem kenődött el közben”
receptek sorába. Nem úgy, mint ez a vajas, leveles tészta.
Kíváncsi voltam, hogy a hagyományos francia leveles tésztához
képest mennyivel árnyaltabb végeredményhez vezet ez az extra gyorsan
elkészíthető módozat. Hittem Michel Roux-nak, aki egy igazi tészta és sütemény
virtuóz és elkészítettem gyors leveles tészta változatát.
Hozzávalók 1,2 kg leveles tésztához:
50 dkg finomliszt BL 55
50 dkg nagyon hideg, jó minőségű vaj 82% zsírtartalmú
1 teáskanál só
2,5 dl jéghideg víz
A lisztet elkevertem a sóval és a deszkára borítottam. A
közepébe mélyedést készítettem és beleborítottam a kis kockára vágott vajat.
Tipp: kockázzuk fel a vajat előre és tegyük vissza a hűtőbe fél órára, mert míg
vágjuk is melegszik.
Az egyik kezemmel gyorsan morzsoltam a liszttel a vajat, a
másikkal pedig hordtam a művelethez a lisztet. Dolgozzunk gyorsan és biztosan,
amíg olyan borsónyi vajdarabok maradnak csak a lisztes morzsalékban. Ekkor
apránként adagoljuk hozzá a jéghideg vizet, de arra törekedjünk, hogy a vizet vegye
fel, ne pedig, hogy a vajat még inkább kidolgozzuk a tésztából. Ez is gyorsan
megy.
Formázzunk labdát belőle és lefedve tegyük be 20 percre a
hűtőbe.
20 perc múlva *kinyújtottam 40x20 cm-es téglalapra és
meghajtottam: a balszélső harmadot a középsőre, majd a jobbszélső harmadot a
középsőre. 90 fokkal elfordítottam, újra kinyújtottam 40x20 cm-es téglalapra és
megint meghajtottam. * Ekkor folpackba csomagoltam és betettem 30 percre a hűtőbe.
30 perc múlva ismét elvégeztem a nyújtást és a hajtást a
fenti módon (csillagtól csillagig), majd 30 percre ment a tészta becsomagolva a
hűtőbe.
Még egyszer elvégeztem mindezt és 30 percre betettem a
hűtőbe.
A fél óra elteltével készen áll a tészta számtalanféle édes
és sós sütemény elkészítésére. A variációk száma szinte végtelen.
Nem volt egy eget rengető mutatvány és kaptam 1,2 kg első
osztályú leveles tésztát. Izgatottan vártam, hogyan fog viselkedni az általam
elképzelt süteményekben.
Csak másnap használtam fel, hűtőben 3 napig, fagyasztóban 4
hétig is eredeti minőségében eláll.
Vaníliás-marcipános krémet és narancsos cukormázat főztem és
nekiálltam a süteményeknek. De erről legközelebb mesélek! J
Na, jónapot ! :)
VálaszTörlésPont ezt a receptet készítettem el, először (aztán többször is) 4-5 éve.
PERFEKT !
Macerás, de minden "ízében" tökéletes leírás.
Csak ajánlani tudom mindenkinek.