Némi ügyességet megkíván az elkészítése. A lepény fordítása
és a jó időzítés miatt. Egyébként pofonegyszerű.
Nem azért mondom, hogy bárkivel az ellenkezőjét
bizonygassam, de nem vagyok különösebb kézügyességgel megáldva. Rajzolni sem
tudok nagyon jól, ha valamivel nagyon pepecselni kell, vagy valamit díszíteni,
akkor végem van. Inkább azt mondanám, hogy igyekszem egyszerűen megoldani.
Viszont kreatív és törekvő vagyok, így csöppet sem zavar
vagy hátráltat abban, hogy végeredményében nagyszerű dolgokat alkossak a konyhámban,
melyek külcsínre is mutatják, hogy nem művész, hanem szenvedélyes házi
szakácsnő vagyok. Éppen ezért számomra nem az a fontos, hogy Istennőként
csodálják remekműveimet, hanem, hogy minél többen legyőzzék félelmeiket a
konyhában és átlagos képességekkel is vágjanak bele mindenfélébe. Egyrészt, mert
a mitológiából is tudjuk, hogy az Istennőknek is mind, egytől egyik akad
valamely más hiányossága, másrészt pedig mert mi a magunk és családunk örömére
alkotunk, nem pedig a kirakatba.
Lelkesedéssel, pozitív hozzáállással és gyakorlattal előbb
utóbb semmilyen kihívástól nem riadunk vissza a háztartásunkban.
Persze ennyire nem bonyolult megfordítani a lepényt, csak ez
a néhány gondolat éppen most jutott az eszembe. J
Végre elérkezett a nap, hogy egy kis krumplit is
beiktathattam az étrendembe. Nem akartam megterhelni a gyomromat, így
elhatároztam, hogy a hétvégi, késői reggelibe csempészek be egy kis krumplit.
Ezáltal napközben simán „lejárom” a mósókonyhában és a konyhában, másrészt
pedig nem akartam visszatérni a kiadós húsétel kiadós krumpli köret összefüggéshez,
ami a legveszélyesebb ellenségünk az étkezésünkben.
Ha lúd, legyen kövér, úgy döntöttem, hogy minden finomságot
beleteszek ebbe a spanyol tortillába, ami belefér. Nagyjából egy kiadós parasztrántotta
kerekedett belőle lepény formában. Végül a hozzávalók nem csak rusztikusra,
hanem igen nemzetközire is sikeredtek.
Hozzávalók 4 adaghoz (reggelire):
40 dkg konyhakész agria krumpli kisebb kockára vágva
6 nagy tanyasi tojás elhabarva, sóval, borssal fűszerezve
10 dkg bacon összevágva
½ piros és ½ zöld kápia vagy kaliforniai paprika apró
kockára vágva
1 közepes fej édes hagyma kockára vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra vágva
10 dkg paprikás kolbász - legjobb a házi vagy a chorizo -
kisebb kockára vágva
1-1
marék (fajtánként 2-3 dkg) vörös cheddar és érett
provolone sajt kisebb kockára vágva
1 dl olívaolaj
Használjunk közepes méretű, vastagaljú, tapadásmentes
serpenyőt ehhez az ételhez.
Az olívaolajban, közepes hőmérsékleten megsütöttem a
krumplit és hagymát. Hozzáadtam a fokhagymát, sóztam, borsoztam és még 1 percig
sütöttem. A lényeg, hogy süljön is és főjön is, így sem alacsony, sem túl magas
hőmérséklet nem kedvez.
Leszűrtem, az olívaolajat félretettem, a hagymás krumplit pedig
az elhabart tojáshoz adtam.
Egy kevés olívaolajat visszamertem a serpenyőbe és előbb a bacont,
majd a kolbászt, majd a paprikákat hozzáadva kicsit megdinszteltem mindet. Hozzáadtam
krumplihoz és a tojáshoz, majd a sajtkockákat is az alapba tettem és
összekevertem.
A serpenyőbe mertem 1 evőkanál olívaolajt a félretett
olajból és beleöntöttem a tojásos alapot. Közepes hőmérsékleten addig sütöttem,
amíg a felszíne is kicsit megszilárdul a lepénynek.
Ekkor tányért tettem a serpenyőre és gyors, de ügyes
mozdulattal átfordítottam a lepényt a tányérra, majd visszacsúsztattam a
serpenyőbe az eddig felül lévő felével lefelé. Ekkor már csak rövid ideig sütöttem, éppen csak hogy
megszilárduljon teljesen.
Tálaló tányérra csúsztattam és olasz salátakeveréket, félbevágott koktélparadicsomot rendeztem el a tetején.
Mire lefényképeztem éppen annyit hűlt, hogy már szépen
lehetett szeletelni.
Telitalálat választás volt: ízletes, mennyei íz
összhanggal és egyáltalán nem feküdte meg a gyomromat! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése