Télidőben, szinte minden hétvégén ez a menü.
Eleinte gyakran megörökítettem és posztoltam ezeket a szív
és gyomormelengető ebédeket. Egy idő után úgy gondoltam, hogy ne váljon
unalmassá, és nem osztottam meg.
Annyi nemzetközi vonatkozású finomságról megemlékszem az
oldalon, hogy elhatároztam, az eheti, vasárnapi ebéd mindenképpen megörökítésre
kerül.
Érdekes téma egyébként az Újházi kakasleves, hiszen többen
Újházy tyúkhúslevesként ismerik. Tévesen. A tyúkhúsleves nálunk a levesek
királynője, sokkal gyakrabban főzök, mint kakaslevest. Csigatésztával és a
levesben főtt sárgarépával szoktam feltálalni. De Újházi Ede kedvenc levese kakasleves volt, öreg, viharvert,
debreceni kakasból főtt:
„Vén
kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi
viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főlniök,
amíg belemáltak a levesbe és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás
jelentőségű zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok
taréjai és egyéb megkülönböztető szervei, amelyeknek átazonosuló képességében
babonásan hitt. Megkülönböztető figyelmének jele volt, ha valakit egy-egy ilyen
részlettel megkínált."
(Érdekes olvasmány a témában itt olvasható)
Nos, az én kakasomban fogalmam sincsen mennyi szerelmi vihar
íze-sava gyűlt össze, mert sem vén nem volt, sem különösebben kemény izmai nem
voltak. Szemrevaló középkorú, látszólag szabad, jó életet megélt 2 kilós
kakaska volt. Igaz, a sarki hentesnél egy háromkilós nagy taréjút néztem ki, de
közben kimentem a piacra és Piacos Julika (tőle szoktam mindenféle
szabad tartású szárnyast vásárolni – jelzem, az Ikon étterem is tőle vásárol) „rám
beszélte” a snájdig kis kakasát és én kötélnek álltam.
Annál is inkább, mert nálunk rajtam kívül csak a lányom eszi
a főtt húst, így a levesben főtt tyúk vagy kakas prémium részeit ropogósra
felsütöm. Ha vén az állat, akkor sokkal szárazabb a húsa, mintha középkorú!
Úgyhogy lőttek a ragacsos levesnek (ha jó vén állatból fő a leves,
akkor úgy ragad a szám evés után, mintha enyvvel kenegettem volna … J
A kakast darabjaira szedtem, szemöldökcsipesszel alaposan
kigyomláltam. 3,5 liter csap hideg vízben tettem fel főni. A lágy részeket csak
a zöldséggel együtt szoktam beletenni: máj, lép, tyúknál még hasüregben lévő tojás.
Amikor felhabzott leszedtem a habját és csendesre vettem. Éppen
csak gyöngyözzön. Egy evőkanál sót teszek hozzá és másfél órán át főzöm. Én
mindig innen számítom a főzési időt.
Amikor nincs már habja, onnantól egy kis tálkába szedem a
zsírját és a tetejét a levesnek, ezt 15 percenként megteszem. Ezt adom ugyanis
a tészta vagy fürjtojás (ez gyakran kerül nálunk a húslevesbe) főzővizéhez.
Leveszöldséget pucoltam, daraboltam: sárgarépát, fehérrépát,
fél karalábét, negyed cikk zellert, zöldpaprikát, paradicsomot, póréhagymát, petrezselyemzöldet, a
teatojásba fokhagymát, szegfűborsot, zöld vagy fekete borsot.
Bezöldségeltem a levest és még 2 órán át főztem. Levettem a
tűzről, fél órán át pihentettem.
Leszűrtem, a prémium alkatrészeket félretettem: comb, mell,
szárny. Ezeket hagytam kihűlni, majd sóztam, borsoztam és állni hagytam.
Ilyenkor tésztát, fürjtojást főzök, krumplipürét
készítek. Most kifőztem a zöldborsót és a gomba negyedeket bő, forró, sós és a
levesről leszedett zsíros léből egy kevéssel. Majd a cérnametéltet is.
Összeállítottam a levest: aprólék, mell csíkok, zöldborsó,
gomba, cérnametélt, zsülienre vágott zöldségek.
Végül ujjnyi tyúkzsíron (a tanyasinak mindig van annyi hája,
még több is) közepesen forró serpenyőben ropogósra sütöttem az előkészített
kakasrészeket.
Most francia krumplipüré készült, a sztenderd verzió. Még
uborkasalátát sem készítettem, mert anyósomféle csemegeuborkát készítettem
elő.
A krumplipürét és a sült kakast meleg sütőben melegen
tartottam, amíg a levest elfogyasztottuk. A 3,5 liter vízből, amit a leveshez adtam éppen csak másfél liter leves készült.
Jó kis vasárnapi ebéd volt ez, egy középkorú debreceni kakasból!
J
Gyönyörű...
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Ami még fontosabb, finom is volt! :)
TörlésLestyán levél ki ne maradjon és 1 szál pasztinák,tálaláskor frissen darált bors, aki szereti.
VálaszTörlés