Mostanában nem készítettem szűzpecsenyét. Valahogyan nem
jött ki rá a lépés. A tarja pecsenyék és karajból készült ételek egy időre
kiszorították a napi menüajánlatból.
Rakott
karaj cserépben, barackkal – a belga gazda kedvence másképp
Dijoni
tarja pecsenye szalonnás babrőzsével, cheddaros krumplipürével
Mézes-chilis
mustárpácban sült tarja pecsenye
Persze én résen vagyok, ha valami régen nem készült már a
kedvencek közül, akkor újra napirendre tűzöm. J
Tagliatelle is illett volna hozzá, de a fiúk rizst kívántak,
így basmati rizs körettel tálaltam.
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
1 egész szűzpecsenye olyan 50-60 dkg
Maldon sóvirág, kakukkfű, durvára őrölt rózsabors és vegyes
bors
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
2 salotta (mogyoróhagyma)
1 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1 kis csokor medvehagyma
1 dl száraz fehérbor
2 dl habtejszín
5 dkg frissen reszelt parmezán
Himalája só, frissen őrölt bors
A szűzpecsenyét megtisztítottam a hártyáktól és fűszereztem.
A durva szemű Maldon sót is nyugodtan rászórhatjuk, nem dehidratálja a húst, ha
egyben van. Gyakran fűszerezem a szűzpecsenyét rózsaborssal, rendkívül jól
passzol hozzá. J
1 órán át hagytam a
hűtőben pácolódni a szüzet. Időben kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű
legyen, hogy kisüthessem.
Vaj olívaolaj keverékén kérget sütöttem rá, úgy 1-1 percig
sütöttem mind a négy oldalán. Sütőlapra helyeztem és 150 C fokos sütőben 15
percig pároltam. Egy perccel sem tovább, hogy rózsaszín, így omlós és puha maradjon a közepe.
A visszamaradt pecsenyezsírt kiegészítettem egy kis vajjal,
és megpirítottam benne néhány másodperc alatt a morzsolt kakukkfüvet.
Hozzáadtam az összevágott salottát, majd a fokhagymát és a medvehagymát és
megdinszteltem. Felöntöttem a fehérborral és addig főztem, míg egészen
besűrűsödött.
Ekkor felöntöttem a tejszínnel és lassan felforraltam, de már
vettem is vissza a hőt. Hozzáadtam a parmezánt és fűszereztem. Ahogyan felolvadt
a sajt, azonnal levettem a tűzről.
A sültet deszkán hagytam pihenni 15 percig, alufóliával
lazán letakarva, majd vastagabb szeletekben, sréhen felvágtam.
Időközben megfőztem a basmati rizst. Elrendeztem a szűzérméket a tányéron, a
rizst külön tálaltam.
Majd meglocsoltam a medvehagymás parmezánmártással.
A szűzpecsenye fantasztikusan puha, omlós és ízletes lett.
Mondhatni tökéletes! Összességében, felséges fogás, ami gyorsan és egyszerűen
elkészíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése