Vallom, hogy nem csak öreg tyúkból, vagy vén kappanból fő jó
leves. Kevesebb folyadékkal és időráfordítással mély ízű és színű jérce vagy
kakasleves fő, ráadásul a főtt húst ropogósra sütve elsőrangú sültet kapunk.
Régebben „küszködtem” a túl zsíros öreg tyúkokkal, fél napig
főtt a leves, a felsütött húsa pedig szálkás volt, száraz, a bőr alól pedig
nehéz volt kisütni a zsírt. Újabban fiatal tyúkból, vagy nagyobb jércéből főzöm
a vasárnapi húslevest és mondhatom, hogy nagyon elégedett vagyok.
Az természetesen alap, hogy csakis tanyasi, kapirgálós
egyedek kerülhetnek a fazékba.Most egy kétkilós jérce került terítékre, annyira elégedett
voltam vele, hogy megörökítettem.
A jércét darabjaira szedtem, szemöldökcsipesszel alaposan
megtisztítottam. 3 liter csap hideg vízben tettem fel főni. A májat csak a
zöldséggel együtt szoktam beletenni. Amikor felhabzott leszedtem a habját és
csendesre vettem. Éppen csak gyöngyözzön. Egy szűk evőkanál sót tettem hozzá és
másfél órán át főztem. Én mindig innen számítom a főzési időt.
Amikor nincs már habja, onnantól egy kis tálkába szedem a
zsírját és a tetejét a levesnek, ezt 15 percenként megteszem. Ezt adom ugyanis
a tészta főzővizéhez.
Leveszöldséget pucoltam, daraboltam: sárgarépát, fehérrépát,
fél karalábét, negyed cikk zellert, zöldpaprikát, paradicsomot, póréhagymát, a
teatojásba fokhagymát, szegfűborsot, zöld vagy fekete borsot.
Bezöldségeztem a levest és még 1,5 órán át főztem. Levettem
a tűzről, fél órán át pihentettem.
Leszűrtem, a prémium jércerészeket félretettem: comb, mell,
szárny. Ezeket hagytam kihűlni, majd nagyvonalúan sóztam, borsoztam.
Ujjnyi, hájból nyert zsíron közepesen forró serpenyőben
ropogósra sütöttem a fűszerezett jércerészeket. Közben kisütöttem a hasábokra
vágott, előfőzött krumplit. Tálalásig melegen tartottam.
Közben csigatésztát főztem, erre karikáztam a répát, majd a
levesbe szánt főtt hús következett, végül rámertem a tűzforró levest.
Szinte hajszálra így készül nálam is, viszont adtál egy ötletet, ezt eddig nem gyakoroltam: a leszedett zsíros lében kifőzni a tésztát. Ifjú asszony koromban a levesbetétet nagyvonalúan a kész levesbe dobtam-szaggattam, aztán csak néztem, mint Jenő a moziban, amikor elfogyott a húslé...:))), mert a tészta felvette. Azóta persze külön lében főzöm ki a betétet, és nagyon jó ötlet ezt a lét gazdagítani a leszűrt habbal-zsírral.
VálaszTörlésDating for everyone is here: ❤❤❤ Link 1 ❤❤❤
TörlésDirect sexchat: ❤❤❤ Link 2 ❤❤❤
I5. .
Anyósomtól tanultam igazából húslevest főzni, apai nagymamám, akinek a főztjét gyermekkoromban ettem, sajnos túl korán elment. Ez a leszedett lé-zsír "ötlet" mégis tőlem származik, mert midig is foglalkoztatott, hogyan kaphatna úgy húslevet a tészta, hogy a kész lét ne pazaroljam ... :)
VálaszTörlésMegtisztelő számomra, hogy tudok Neked újat mondani, hiszen Te hozzám képest profi gazdasszony vagy! Jó érzés ... :)
Puszillak!
Sose gondoltam még magamra profi gazdasszonyként, de azért köszi, Kriszta:)) Te viszont világlátott vagy, és sokkal több izgalmas "extrát" viszel a főztjeidbe, mint én. Hidd el: sokat tanulok tőled.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésDating for everyone is here: ❤❤❤ Link 1 ❤❤❤
VálaszTörlésDirect sexchat: ❤❤❤ Link 2 ❤❤❤
Zf...