Mint azt tudjuk, a medvehagyma szezonális, a természetből
beszerezhető fűszernövény. Néhány napig friss marad megfelelő csomagolásban a
hűtőben.
Felvágott állapotában tárolva meglehetősen penetráns az
illata, illetve egy olvasóm is kért tanácsot tőlem, hogy mit kezdjen a
felaprítva lefagyasztott medvehagymával, mert irtózatos szag terjeng a fagyasztójában.
Szerintem az egyik nagyszerű felhasználási, tartósítási
módja a medvehagymának, ha fűszervajat készítünk belőle. 3 hónapig minden
további nélkül tárolhatjuk mélyhűtőben, és minden felhasználáskor levágunk
egy-egy szeletet belőle.
Természetesen nem kötelező friss bazsalikom leveleket is
aprítani bele, de mindenki higgye el nekem, hogy így még sokkalta finomabb.
Véletlenül készült először nálam bazsalikommal, azóta számtalan ismétlést ért
meg, olyan gyorsan elfogyott. Még egyszerűen kenyérre kenve is nagyon finom … J
Hozzávalók 1 adaghoz:
10 dkg puha vaj
1 nagy csokor medvehagyma (20-30 nagyobb levél) durvára
vágva
2-3 tő bazsalikom levele durvára vágva
½ teáskanál Maldon sóvirág (sóvirággal vagy durva szemű
sóval még különlegesebb)
Egyszerűen keverjük össze alaposan a hozzávalókat és dupla
folpack fóliába csomagoljuk be és formázzunk belőle olyan átmérőjű hengert,
amilyet gondolunk. Tegyük be a fagyasztóba.
Már 1-2 óra múlva felhasználható!
10 dkg vaj elég sok medvehagymát felvesz, nem kell megijedni
a nagy kupac összevágott medvehagymától. Ha krumplipüréhez adjuk, természetesen
ki kell a vajat egészíteni.
A durva szemű sótól (sóvirágtól) még sokkal
különlegesebb lesz, különösen akkor, ha csak egyszerűen kenyérre kenjük.
Bármilyen
sült halhoz, húshoz felséges kiegészítő egy-egy korong ilyen fűszervaj.
Adhatjuk
még tésztához, nokedlihez, raguleves „indításához” többek között.
Kenhetjük a hajtogatásnál a pogácsa tésztára, medvehagymás leveles pogácsához, vagy kifli tésztára kiflihez.
Csak a
fantáziánk szabhat határt felhasználásának sokszínűségéhez.
Mostanában többféle ételemben is találkozhattok majd vele! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése